ilustratie steag japonez

Noaptea Samurailor de Michael Crichton

Rising Sun de Michael Crichton a aparut in 1992. Numele romanesc este Noaptea Samurailor si este o carte… interesanta?! Si-ti explic imediat de ce am scris asa. Sunt fan Crichton, i-am citit vreo 5-6 carti si m-au prins cam toate dar asta este ciudatica.

coperta carte noaptea samurailor editia din 1992

sinopsis Noaptea Samurailor

Nu-s multe de spus. In USA, o corporatie japoneza da o mare receptie. Isi deschide noul sediu, o cladire impresionanta etc. In seara receptiei insa, o tanara este gasita decedata la unul din etajele superioare.

Cine naibii a omorat-o si de ce? Si de ce nu vor japonezii sa colaboreze cu politia si vor sa investigheze pe cont propriu? Iar tu ca politist ce naibii faci cand ai presiuni asupra ta din partea autoritatilor?

Astea sunt cateva intrebari la care raspunde cartea.

ochiul critic

Este practic o carte ce merge spre zona de thriller amestecata cu detective shit. Nu e o carte rea, dar e o carte ciudata. Practic autorul are ceva cu japonezii, asta e clar. De unde provine acest conflict, habar n-am. Cert e ca daca ar fi scrisa acum, cartea N-AR fi fost publicata.

Crichton efectiv sex oraluieste japonezii. In viziunea lui in aceasta carte, japonezii sunt niste invadatori economici. Mituiesc, cumpara pamanturi si proprietati la negru cumva si tot felul de combinatii de genul. Practic, sunt ciuma USA care trebuie sa dispara.

Problema a fost adresata si intr-un interviu din 1991, autorul recunoaste ca are un dinte impotriva lor. El zice ca nu-i rasist, doar ca voia sa le arate americanilor ca ei, japonezii, sunt rasisti – ceea ce pare a fi o chestie exprimata de multi.

Nu stiu exact ce a vrut sa faca, daca a fost un diss sau nu dar toata treaba da un aer ciudat cartii. Pare ca pur si simplu s-a gandit „hmmm, cum sa mictionez eu pe japonezi? Pai scriu o carte despre o crima dar japonezii o omoara si cat o omoara am ocazia sa zic lucruri”.

Si de asta e cartea dubioasa, ca nu intelegi exact ce a vrut sa faca autorul. E o struto-camilo care nu are un accent pus clar pe ceva anume, cred ca asta e problema de fapt.

N-as zice ca e o carte rea dar sincer nu e nicio carte pe care sa o recomand cu inima deschisa. E cumva la modul „daca o ai pe acolo la indemana o poti citi”.


sursa imagini: publicdomainvectors.org si wikipedia.org

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *