Am mai zis-o pe aici, in ultima vreme vanez chestiile medievale cum vanau aia vrajitoarele. Imi place mult zona asta cu tot ce ofera ea: cultura, arta, documentare, filme s.a.m.d. Din pacate, nu mi se pare ca se fac suficient de multe filme pe temele astea – sau poate ma uit eu cam mult si asta e posibil. In orice caz, m-am bucurat cand am dat peste „Pelerinajul” film din 2017.
Atentie! Mai este cel putin un film cu acelasi nume, de exemplu unul facut in 2018 dar in zona Indiei, alta treaba.
Noi vorbim despre „Pilgrimage” din 2017, film irlandez. Este regizat de Brendan Muldowney, un tanar regizor, acesta fiind al patrulea sau film. Acesta a fost urmat de „The Cellar”, un horror in care apare si una din actritele mele preferate si anume Elisha Cuthbert.
In film, apar nume destul de bine cunoscute, precum Tom Holland, Richard Armitage si Jon Bernthal. Foarte interesant pe de alta parte e ca din ce-mi amintesc cel putin, n-am zarit picior de femeie in filmul asta. E un total sausage fest.
Dar hai sa vedem despre ce e vorba totusi in film – arunca mai intai insa un ochi pe posterul asta si daca poti, zi-mi ca nu-i absolut minunat.
sinopsis Pelerinajul film 2017
Ai auzit de Apostolul Matia? Este mai putin cunoscut – in ciuda faptului ca a fost alaturi de Iisus de la momentul botezului Acestuia pana la momentul Inaltarii. El este insa cel care a fost ales de Apostoli si de Dumnezeu, sa-i ia locul lui Iuda, dupa tradarea acestuia. Este asadar al 12-lea Apostol.
In aceasta calitate si apare in film, facandu-si treaba de propovaduire. Insa in Cappadocia, prin anul 55 conform filmului (si anul 80 conform istoricilor), oamenii nu prea erau fani ai crestinismului. Motiv pentru care Apostolul Matia este inlantuit si pana la urma omorat cu pietre. O idee proasta si a alora care s-au apucat sa arunce, pentru ca a inceput sa fulgere inainte sa apuce sa arunce piatra „mortala”.
Vreo 1.100 de ani mai tarziu, pe la 1.200, in Irlanda se afla o mica manastire catolica. Mica dar gazduieste o relicva importanta, legata de Sfantul Matia. Insa viata manastirii este cumva data peste cap. Printr-un calugar cistercian, fratele Geraldus, staretul primeste ordin ca relicva sa fie deplasata, trebuie sa ajunga in mainile Papei. Aparent, se pregateste o noua Cruciada sau ceva de genul si e nevoie de aceasta relicva.
Calugarii pornesc la drum, insotit de Mutul, un tip care nu-i calugar, l-au gasit pe o plaja, l-au ingrijit si acum sta pe la Manastire si-i ajuta pe frati. Dupa o vreme, trebuie sa se intalneasca cu un corp de armata care sa-i escorteze in calatoria lor. Pentru ca in Irlanda acelor vremuri, erau o gramada de lupte, triburile galice atacau, probleme si cu normanzii etc.
Dar asa cum se intampla de obicei… nimic nu prea e ceea ce pare.
ochiul critic
Consistent. Asta e primul cuvant cu care as descrie acest film. Are o poveste solida, un scenariu bine scris, credibil, tot ce trebuie pentru un film medieval. Nu e nici foarte dark – nici ca imagine – nici foarte light, mi s-a parut dozat perfect.
Actorii isi fac treaba de minune, de unii mi-a fost mila, in unii m-am regasit, pe altii i-am detestat. Dar astea toata sunt dovezi ca oamenii si-au facut treaba bine, altfel nu mi-ar fi trezit astfel de emotii.
Mi-a placut tot la filmul asta. De la costume, la personaje, la decor, la sunet, la scenele de lupta. Absolut tot, l-am savurat. Sunt destule subtilitati pe acolo oricum, care reusesc sa scoata in evidenta povestea in sine.
Foarte, foarte interesant si scenariul si modul cum scenaristul a reusit sa-l aduca la viata. Povestea in sine daca vrei, e oarecum banala. Nu-i ceva inovativ pe acolo. Insa, amprenta personala, modul sau de a interpreta o banala calatorie daca vrei, este speciala. Iar pentru mine, e inca o dovada – daca mai era nevoie – ca nu conteaza daca ceva e nou sau nu.
Nu conteaza daca nu tu ai inventat povestea ci conteaza cum o spui tu.
Recomand cu mare, mare drag, este un film foarte fain, indiferent daca esti sau nu fan al zonei de medieval.