taietura afis film regele 2019

Regele film din 2019

Pe numele sau original The King a aparut in 2019 in regia lui David Michod. Acesta impreuna cu Joel Edgerton, a scris si scenariul de altfel. Sursele de inspiratie pentru scenariul filmului au fost celebrele piese de teatru ale lui Shakespeare, Henriad. Foarte interesanta si echipa de producatori, printre care ii gasim pe Brad Pitt, Dede Gardner (dubla castigatoare de Oscar), Jeremy Kleiner sau Liz Watts. Ce sa mai, Regele, a beneficiat de cam tot ce trebuie ca sa iasa ceva bun de acolo.

Sa-l mai punem zic si pe Timothee Chalamet (Dune, Interstellar, Don’t look up) Tom Glynn-Carney (Dunkirk) sau Lily-Rose Depp. Daca ne luam fix dupa ce am scris pana acum, filmul asta ar trebui sa fie unul bun, corect? Hai sa vedem. De altfel si site-urile de specialitate cam zice asa, are un 3.4 din 5 pe Letterboxed si 7.3 din 10 pe IMDB – note bune zic eu.

sinopsis Regele 2019

Si le-as confirma, cam pe acolo il incadrez si eu, daca nu ceva mai sus. In prim-plan, il avem pe Hal, care mai tarziu va deveni Henry V al Angliei.

Este un tanar print, fiul cel mare al regelui in exercitiu, total atipic insa. Nu se intelege deloc cu taica-su, de altfel nici nu traieste pe la Curtea Regala, este exilat pe undeva, printr-un orasel. Acolo e ocupat cu treburi lumesti, bautura, femei, tovarasia oamenilor simpli, din popor s.a.m.d. Nu chiar demn de un print.

Vine insa si momentul cand trebuie sa iasa la rampa si o face, chiar daca nu este dorit. Simtindu-si obstescul sfarsit aproape, regele il cheam pe Hal la Curte si-l anunta de o treaba urata. Desi e fiul cel mare, NU va fi el urmatorul rege, ci acesta va fi fratele sau mai tanar. Pe Hal, il doare la banana insa, oricum nu-si dorea sa fie urmatorul rege deci… cui ii pasa.

Aparent insa ii pasa de ceva, pentru ca apare pe neasteptate. Cand fratele sau este trimis sa innabuse o revolta, Hal apare pe campul de lupta si pune capat razboiului printr-o lupta corp la corp, unul la unul.

Cand si fratele sau, presupusul viitor rege o incaseaza pe campul de lupta, Hal se trezeste ca trebuie sa devina rege, regele Henric al V-lea. Desi atipic, este totusi un baiat caruia ii merge mintea. Vrea sa schimbe lumea, vrea sa termine cu razboaiele incepute de taica-su si tot asa.

Insa una e sa vrei, alta e sa poti. Din diferite motive, se trezeste intr-un razboi cu francezii, ce-l va duce la celebra batalie de la Agincourt, din 1415.

ochiul critic

Este un film solid, sa incepem cu astea. Personaje creionate bine, un cadru bine setat, inchegat, puternic. De la primele cadre, pasesti pe teren solid. Ai deja o structura bine facuta, pe care sa o urmaresti pe mai departe.

Mie cel putin, filmul mi-a trezit un real interes din mai multe motive. Daca ar fi sa luam temele prezentate in film, sunt alea clasice. Tanarul altfel, obligat sa devina barbat, o societate veche – asemanatoare lui Moromete, calatoria lui spre maturizare, procesul de invatare, intrigile de pe la curti si politicienii corupti etc.

Subiectele nu sunt noi si sunt usor de mirosit. Dar nu te prinzi ca nu sunt noi. Adica, sunt ecranizate in asa fel, incat ai ce sa observi, ai elemente pe care nu le-ai vazut pana atunci si care reusesc sa te tina captiv. Ca s-o luam altfel, ai acelasi costum de haine dar designer-ul a stiut sa-l scoata in evidenta.

Este un film bun, solid, pe care il recomand. Mai ale daca esti fan al filmelor medievale/ istorice. Mi-a placut mult si faptul ca desi are o anumita greutate, o apasare, nu este una din dramele alea „traditionale”. Pana la un anumit moment in timp, mie mi se pare ca filmele medievale urmareau o reteta in care trebuiau bifate obligatoriu „intuneric/ ploaie/ ceata”. Ei bine, se poate si altfel.


trailer aici


sursa imagine: impawards.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *