ilustratie scorpion negru pe fundal galben

Filmele „Scorpion king” bune de proaste

Pe noua aplicatie SkyShowTime am vazut recent franciza „Scorpion king”. Intr-una din zile, cautam ceva de genul capa si spada, n-am gasit altceva mai bun, zic hai sa ma uit. Sunt patru filme, il vazusem pe primul si al treilea cred dar acum ceva timp. Nu stiu daca intre timp mi-am rafinat eu gusturile sau ce s-a intamplat dar… n-am mai avut aceeasi impresie ca atunci cand le-am vazut prima data.

Daca la momentul respectiv mi-au placut – sau n-am fost eu prea critic cu ele, acum, ce sa zic. M-a cam pufnit rasul si la scenele unde nu prea era de ras. Asa cum am scris si in tiltu sunt bune de proaste ce sunt sau invers.

As descrie insa ca ce se intampla acolo e un haos total – pentru ca avem primul film cu un subiect, al doilea are cu totul alt subiect, iar ultimele doua se leaga cumva de primul. Pentru mine e clar ca nici producatorii nu se asteptau sa fie o franciza ci asa s-a nimerit. Misterul este cum de a ajuns totusi sa fie o franciza dar asta e alta discutie.

Hai sa vedem despre ce este vorba dar asa, in linii mari, pentru ca au cam acelasi tipar.

The Scorpion King – 2002

Aici il avem pe Dwayne Johnson aka The Rock. El il joaca pe Mathayus, un akkadian. Akkadienii erau cunoscuti ca asasini priceputi, mercenari, un soi de ninja sumerieni. Mai sunt trei ramasi din neamul lor. Ei sunt angajati sa o omoare pe Cassandra, vrajitoarea regelui Memnon.

Evident, acest Memnon este un bulangiu, un rege malefic ce oprima poporul etc. El vrea sa cucereasca toata lumea, mai are o singura bucata. Si astia de aici se opun si il trimit pe akkadian si inca doi, sa-i omoare vrajitoarea, ca altfel nu putea fi invins.

Asta e toata premisa, de aici se intampla lucruri.

The Scorpion King 2: Rise of a Warrior – 2008

Aici avem un Mathayus mic. Vedem cum creste si cum ajunge el sa patrunda printre Scorpionii Negri. Acestia erau elita garzilor regelui. Printre oficialii regelui, exista insa si un bulangiu, Sargon. Asta lucreaza cu magia neagra, il omoara pe tac-su lu’ asta micu si apoi si pe rege si devine el rege, logic.

Mathayus – acum mare (jucat de alt actor, nu tot de The Rock) se intoarce luptator si planuieste sa se razbune. Asa ca pleaca intr-o calatorie care sa-l ajute sa faca rost o arma sa-l invinga pe Sargon. Unde? In Lumea de Apoi, Taramul Mortilor, normal.

The Scorpion King 3: Battle for Redemption – 2012

Aici se revine cumva la primul film. Avem un alt Mathayus, care dupa ce a ajuns rege in primul film, acum nu mai este. A decazut si e un simplu mercenar, ucide pentru bani.

Si aici are de a face cu regi care-l trimit sa faca diverse chestii. Unii buni, altii rai.

The Scorpion King 4: Quest for Power – 2015

Ultimul din serie, unde macar au avut bunul simt sa pastreze actorul principal din al 3-lea. Acelasi domn, care pleaca de data asta intr-o alta calatorie. Oarecum fara sa vrea, pleaca dupa coroana regelui Alcamon (sau pe acolo) care era in stare sa ofere puterea totala oricui o purta.

Evident, are de luptat, aventuri etc.

ochiul critic

N-avea sens sa fac cate un articol pentru fiecare film in parte. Pentru simplul motiv ca sunt cam la fel, linia e aceeasi. Nu e clar ce au vrut sa faca producatorii sau cel putin nu imi este mie clar.

Vorbim de niste filme de categorie B. Practic, se doresc niste filme de actiune/ amuzante si reusesc sa fie. Mai ales amuzante dar mai ales cand nu trebuie sa fie amuzante.

Sufera la foarte multe capitole, de la acting pana la decor si scenele in sine. Reteta e una standard oricum:

  • cel putin un actor bine pe fizic
  • cat se poate de multe femei sumar imbracate
  • multe arme hilar de ciudate
  • multe scene de lupta dar fara sa vezi sange si complet ireale, atat de trase de par ca ai ramane fara podoaba capilara
  • o intriga subtire si la fel de trasa de par
  • ceva elemente de magie dar nu suficient cat sa fie interesante

Ar trebui date cu unguent filmele astea, pentru ca scartie din toate incheieturile. Intr-un mod ciudat sunt insa oarecum entertaining. Daca vrei ceva super light, atunci cam astea sunt.

Problema este insa ca asa cum ziceam si mai sus le lipseste directia, nimic nu e suficient de puternic acolo. Nici personajele, nici directia, nici nimic. Sunt ca un soi de oala in care arunci o gramada de ingrediente dar cand le fierbi, nu stii care gust predomina. Probabil asta se intampla daca faci o ciorba in care pui si carne de porc si vita si peste si niste pui, sa fie acolo.


sursa imagini: publicdomainvectors.org/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *