Traim in secolul vitezei si al informatiilor, secolul in care nimeni nu mai are rabdare pentru nimic. Asta se aplica atat in viata reala (vezi injuraturile si claxoanele de la semafor) dar si in online, mai ales in online. Este demonstrat deja ca un timp mare de incarcare al site-ului te face sa pierzi destui cititori. Ganditi-va numai la atat, daca google nu se misca instant cel putin la accesare, mai era cel mai folosit motor de cautare din lume? Clar nu. Hai sa vedem cum poti creste viteza blogului.
O viteza buna de incarcare a site-ului este vitala, atat google si celelalte motoare de cautare cat si cititorii pun mare pret pe viteza cu care se misca site-ul. Un site cu o viteza mai mare si mai buna de incarcare va fi afisat mai sus in cautari. O viteza buna, ajuta si la retinerea cititorilor pe blog, desigur si doar asta conteaza mai mult ca orice.
Care este viteza optima de incarcare a unui blog?
Se considera ca un site se misca repede, are o viteza buna daca se incarca sub doua secunde. Cum s-a ajuns la viteza asta? Pe scurt, in urma studiilor a rezultat ca acesta este timpul pe care sunt oamenii dispusi sa-l astepte pana se incarca un site. Fie vorba intre noi acum, tu de cate ori ai iesit de pe un site din cauza asta? Eu recunosc ca fac asta.
Cum poti creste viteza blogului?
Sunt multe de discutat aici, foarte multe. Optimizarea unui blog din punct de vedere al vitezei presupune interventii la mai multe capitole de la optimizarea imaginilor incarcate pe blog pana la compresarea codurilor folosite pe blog. Este o discutie prea lunga pentru a o aborda aici, astazi vreau sa discutam despre altceva si anume despre hosting. Da, despre hosting.
Poti sa optimizezi tu blogul cat vrei, sa ai cea mai light si responsive tema, sa n-ai plugin-uri, sa ai poze de 1kb etc. daca nu ai si sustinere din partea hostingului. E ca si cum ai avea o masina super-smechera, tunata, frumoasa foc etc. cu un motor de drujba pe ea. Sau e ca si cum ai vedea o domnisoara frumoasa insa cu probleme de conexiune la sinapse.
Deci ce e de facut?
Sa ne schimbam modul de gandire si sa intelegem ca un hosting bun, e vital. Majoritatea, mai ales cei care pornim la drum cu blogurile avem o gandire paguboasa si inversa. La modul, las’ ca-mi cumpar domeniu mai incolo, cand o sa am succes. Sau lasa, ca investesc tot mai incolo in hosting, cand o sa am succes si o sa fac bani. Pana atunci nu se merita.
Asta este desigur o tampenie (si aici ma auto-includ). Nu ai cum sa ai rezultate daca nu investesti, e atat de simplu.
Ar trebui sa incepem cu baza insa, nu cu acoperisul. Pentru orice blog, fundatia este data de hosting, cum se misca si ce iti ofera furnizorul tau de hosting. Stiu ca nu ma crezi, insa iti voi demonstra mai jos.
Recent, am schimbat furnizorul de hosting pentru acest blog, am participat la un concurs pe Scoala de blogging unde am castigat un pachet de gazduire de la Gazduire Enterprise. Am vrut sa fac un experiment, asa ca am masurat rezultatele blogului inainte si dupa mutare.
Mentionez ca nu am modificat in nici un fel nimic la blog in timpul testelor, nici pluginuri, nici tema, n-am optimizat nimic, n-am sters nimic etc. Blogul a fost exact la fel si inainte si dupa teste. Diferenta se poate vedea cu ochiul liber.
Pentru diversitate, am folosit doua instrumente de masurare a performantei blog-ului si anume PageSpeed Insights de la google si Pingdom.
Inainte de mutare – hostul vechi
67 pe mobile, ceea ce o idee proasta. Viitorul daca nu si prezentul este clar al dispozitivelor mobile, telefon, tableta si din astea. De asta ai nevoie de o tema responsive si o viteza buna.
Poate stateam mai bine pe desktop insa?
Nu chiar, ceva mai bine insa nimic spectaculos.
Sa vedem insa ce zice si pingdom.
Da, era mai bine conform pingdom. Sa vedem ce zice si serverul din Dallas.
E clar, da?
Dupa mutare – Gazduire Enterprise
Hai sa vedem cum arata testele dupa mutare, le voi prezenta in aceeasi ordine.
Incepem cu google page speed insight, varianta mobile.
O imbunatatire de 15 procente. 15 procente castigate fara sa fac nimic! E clar?
Pe desktop nu s-a schimbat nimic au ramas aceleasi cifre. Trecem la pingdom.
Timpul de incarcare s-a redus la jumatate, ma repet, fara sa fac nimic!
Si aici se poate observa o imbunatatire majora, acum versus inainte.
Concluzia?
Este foarte, foarte clar ca hostingul face diferenta. Ma repet, fara un hosting bun nu poti obtine performanta. Daca se clatina baza, se clatina si varful.
Daca ati ajuns pana aici cu cititul, atunci vreti sa stiti de unde am eu hosting si cam ce pachet sa alegeti si voi. Puteti sa cititi si articolul asta inainte, „despre gazduire web” o sa va explice cateva aspecte la care trebuie sa fiti atenti cand alegeti un pachet de hosting.
De acolo veti afla ca vorbesc despre Gazduire Enterprise si despre pachetele lor de Easyengine la preturi foarte bune.
Eu va recomand oricare pachet va tine buzunarul, cu cat mai mare cu atat mai bine insa trebuie sa adaptati asta la nevoile voastre. Daca de exemplu ai blogul de o luna, cu 10 poze si 5 articole, in momentul asta n-ai nevoie de pachetul Easyengine Ultimate.
Din punctul meu de vedere ofertele celor de la Gazduire Enterprise sunt generoase, spre foarte generoase.
Daca nu ma credeti si vi se pare scump, comparati alte oferte de hosting si va veti convinge. Pachetul de 42 de ron pe luna contine de exemplu si certificat SSL si IP dedicat. Pe majoritatea site-urilor de hosting, cele doua servicii cumulate costa cam 30 de lei.
Asa ca… #alta intrebare!
In incheiere, vreau sa va spun ca recomand cu drag Gazduire Enterprise, mi se pare ca ofera servicii de buna calitate la preturi bune, iar promptitudinea si amabilitatea lor m-au impresionat. S-au ocupat ei de transferul blogului si de tot si mai mult decat atat, mi-au rezolvat si o problema la blog cu care ma chinuiam de vreo 3 luni.
Astept sa-mi spuneti care au fost schimbarile in cazul vostru, pana atunci insa, nu uitati sa va abonati la blog (dreapta sus) si sa dati un share daca v-a placut articolul.
Sursa imagine: Negative Space/pexels.com
Salut. Intr-adevar, hostingul face diferenta. Foarte bun articolul!
Da, acum e demonstrat. 🙂 Multumesc.
Hostingul face direrenta, dar si optimizarea lui. O pagina incarcata se va accesa mult mai greu fata de una cu domensiuni mai reduse fara multe reclame.
E de preferat folosirea unui template care sa faciliteze accesarea website-ului rapid si pentur cei care au conexiuni mai slabe. Pentru ca mai exista in tara noastra internet prin cablu.
Oricum e foarte bun articol.
Gânduri bune
Perfect de acord, n-am zis ca e suficient doar hostingul, doar ca pe asta m-am axat eu in articol. Multumesc frumos, toate cele bune!