- Titlu: Vikingii
- Autor: Frank G. Bengtsson
- Editura: Dacia
- An: 1974
- Nr. pagini: 525
Astazi iti prezint poate cea mai buna carte pe care am citit-o anul acesta sau cel putin cea care m-a entuziasmat cel mai tare. Corabia cea lunga pe numele ei original, cartea a fost scrisa de Frank G. Bengtsson in 1941 si la noi a aparut prin 1974 sub numele de Vikingii – O povestire istorica din vremurile pagane. A fost tradusa de Constantin A. Gadei si are o minunata coperta ilustrata de Florin Creanga.
Este o carte mare, are vreo 500 de pagini insa nici una in plus. Daca iti plac cartile de aventuri, cartile cu vikingi sau povestile atunci cartea asta este ce ai nevoie ca sa te faca sa lasi in spate o zi de munca. Am citit-o pe nerasuflate, in cam o saptamana, in care ca si altadata m-am dus la munca cu ochii umflati, capiat de somn.
M-a prins foarte mult povestea lui Orm Tostesson, care devine mai tarziu Rode Orm adica Sarpele Rosu in traducere. Este o poveste ce are loc undeva dupa vremea lui Ragnar Lodbrock si a fiilor sai, cam prin preajma anului 1000.
Orm este fiul unui taran danez de pe insula Kullen. Tatal sau era marinar si taran in timpul liber, ca toti vikingii si mai aveau un fiu. Impreuna cu acesta a plecat pe mare, pe Orm n-au vrut sa-l ia fiindca era prea tanar si apoi si pentru ca mama lui care avea darul de a vedea in vis ce se intampla avusese o premonitie. Spre nefericirea lui, Orm ramane acasa desi el se credea destul de barbat incat sa mearga in expeditii. N-a fost sa fie.
– E bine sa fii capetenie atunci cand se imparte prada si cand se toarna berea in pocale, dar tare rau cand trebuie sa iei vreo hotarare si hotararea pe care am luat-o acumna nu mi se pare cea mai buna.
Intr-o noapte, o nava ajunge pe insula lor si le fura niste oi. Niste vikingi plecati in expeditie nu mai aveau mancare si au luat de la ei. Orm alearga dupa ei, il ucide pe unul dintre talhari este insa capturat de ceilalti si luat in locul mortului. Participa asadar la expeditie cu Kroke si tovarasii sai insa nu prea au mare noroc. Reusesc pana la urma un mare jaf insa este cu ghinion. Sunt invinsi de soldatii lui Almansur, stapanul Andaluziei si ajung in sclavie unde sunt pusi sa traga la vasle. Trec vreo 4 ani pana ce Orm impreuna cu tovarasii ramasi in viata, Toke, Rapp si inca vreo cativa reusesc sa scape.
– Tie nu-ti este teama sa arati cat ti-e de teama, spuse ea, si eu te laud pentru asta; dar nu stiu bine care dintre noi e inzestrat cu mai putina minte.
Incep insa alte si alte aventuri. Printre altele isi schimba de vreo doua ori credinta, isi reneaga zeii pentru Mahomed, apoi pentru Hristos. Dupa ce scapa de sclavie, slujesc in garda personala a lui Almansur dar apoi pleaca si de la el din cauza unei razbunari de sange. Ajung astfel la curtea lui Harald Dinte Albastru, regele danilor, de fapt unul dintre regi. Ajung cu un mare dar, clopotul Sfantului Iacob care il si vindeca pe acesta de masele.
Desi scapasera de stapani, atat Orm cat si Toke, tovarasul sau dau de acolo de stapani dar altfel de stapani, ai inimii de data aceasta. Toke se indragosteste lemn de o sclava a regelui iar Orm de chiar una din ficele lui.
–E o fiinta rasfatata, dintr-acelea ce pot sa faca pe un batran sa imbatraneasca mult mai repede decat cer anii, spuse el.
–El nu e inca botezat, striga episcopul cu deznadejde. Pot oare sa te unesc pe tine, copila pe care am botezat-o eu, cu un pagan? Si e intr-adevar intristator sa vezi o fata tanara atat de patimasa si nerabdatoare. N-ai invatat niciodata ce e rusine?
-Nu, ii raspunse Ylva raspicat. Tata a avut multe sa ma invete, insa despre rusine nu stia nici el prea mare lucru. Si ce poate sa fie urat si rusinos in asta, ca vreau sa ma marit?
Saga continua, caci e o adevarata saga. Este o carte complexa potrivita si pentru adolescenti si pentru maturi, genul de carte care-ti aprinde imaginatia. Orm are o viata bogata in lupte, in aventuri, in intamplari. Trece prin multe rau si asta ii schimba viata si il educa in timp.
Nu este genul de carte care sa ne arate ce s-a intamplat pana ce si-a gasit aleasa si s-au casatorit. Ne arata ce s-a intamplat si dupa ce Orm si Ylva au facut pasul cel mare, cati copii au avut, ce s-a intamplat cu ei, etc.
Mi-a placut, este genul de carte mai captivanta ca teroristii. Te tine in priza tot timpul, are momente cand dramatice, cand amuzante, cand iti pare rau pentru personaj, cand te bucuri pentru el. De asemenea, este bogata in descrieri si drumul cartii, geografic vorbind, te duce prin Scandinavia si prin jumatate de Europa.
Am uitat sa precizez ca am gasit in carte diverse bucati pe care le stiam deja din serialul Vikings. De exemplu, un fragment din carte a fost preluat in film, cel in care un om urma sa fie decapitat. Si-a rugat adversarul sa-i tina parul sa nu se murdareasca de sange iar cand acesta a facut asta, cand calaul a ridicat toporul si-a tras repede capul, astfel ca respectivul s-a ales fara maini. Mai sunt si alte scene de genul, pe care le veti gasi in serialul mentionat mai sus sau in diverse alte filme cu vikingi, mai vechi sau mai noi.
Deci daca vrei o carte buna, care sa-ti aduca relaxarea meritata dupa o zi grea de munca, atunci te invit sa citesti Corabia cea lunga aka Vikingii – O poveste istorica din vremurile pagane.
Aaaa si va prezint si noul meu semn de carte, hand-made. Me proud of this.
Cartea o puteti cumpara de pe targulcartii.ro de unde o am si eu de altfel.
P.S E si un film pe baza acestei carti , se numeste The long ship, dar pe mine filmul nu m-a dat pe spate.