The Messenger: The Story of Joan of Arc 1999

Ioana d’Arc… e cineva care n-a auzit de ea? Daca da, atunci iti recomand sa citesti povestea ei pe istorii regasite si abia apoi sa continui articolul. Este insa o figura proeminenta a istoriei si cu siguranta una din cele mai cunoscute femei din toate timpurile. Fete mai bine zis fiindca din cate se stie, era fecioara si asa a si ramas pana la momentul decesului ei.

Filmul ne prezinta povestea lui. Nu este biografic sau un documentar ci un film artistic ce respecta insa adevarul istoric, cel putin din cate am putut eu sa-mi dau seama. Un pic de realitate, cu un pic de adevar si iese un film bun, pe care abia astept sa-l vad. Nu l-am vazut nici eu.

Povestea Ioanei este una speciala. Ea mai este cunoscuta si sub numele de „Fecioara din Orleans”, locul ei de bastina si este pe undeva un soi de David, mie asa mi se pare. Asemanarile sunt date de faptul ca si ea era foarte mica de varsta si ea lupta cu un urias (dar la figurat) si ea era foarte curajoasa si patrioata si si ea se pare ca era ocrotita de divinitate. Din pacate insa, din cauza asta a si murit la doar 19 ani.

Se spune ca a avut mai multe viziuni de la Arhanghelul Mihail si nu numai. Undeva prin 1430, in perioada razboiului de 100 de ani, a ajuns in lupta pentru eliberarea Frantei. Prin faptele sale de vitejie, prin patriotismul si curajul sau a fost un exemplu pentru toata lumea. A ajuns astfel sa conduca pe undeva armata franceza si sa ajute la eliberarea ei de sub dominatia engleza.

Ceva mai tarziu insa, din pacate pentru ea cade in mainile englezilor. Acestia se apuca sa ii faca un proces asa, de mantuiala sa fie acolo si decid ca e vinovata. O ard asadar pe rug si asa isi sfarseste viata la numai 19 ani.

Ulterior, circa 20 de ani mai tarziu, este reabilitata si sanctificata de Biserica Catolica.

Un film cu o astfel de poveste in spate, are cum sa fie altfel decat epic? Eu zic ca nu, asa ca trebuie neaparat sa-l vad. Mai ales ca joaca si Mila Jojovich careia cred ca i s-a potrivit manusa rolul asta.

Trailerul mai jos daca vreti sa va convingeti.

Sursa imagine: wikipedia.org

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *