Cred ca acesta ar putea fi si un articol din seria Scriitorii copilariei. Primul meu contact cu cartile astea au fost pe la 12 ani, intr-o vizita la unul din unchii mei. Am gasit-o pe acolo si eram stransi toti in bucatarie. Deschid prima carte, incep sa citesc cateva pagini. 30 de minute mai tarziu eram tot in pozitia ganditorului de la Hamangia si adanc imersat in carte. Nu ma interesa ce se intampla in jurul meu. Unchiul meu a observat si mi-a zis sa ma duc in dormitor, sa le citesc linistit. Am plecat acasa cu cartile Rambo la subrat si le-am devorat ca o molie infometata.
Mi-au placut extrem de mult, pentru mintea mea de atunci era cumva aventura perfecta. Desi e o treaba cam sangeroasa pentru un copil de varsta aia dar eu nu vedeam si partea aia. Filtram informatiile cumva si luam doar partea interesanta.
In Romania, au aparut simplu sub numele: Rambo I, II si III dar in U.S.A, fiecare are un nume specific. Prima carte se numeste First Blood de exemplu.
despre David Morrell
E un scriitor atipic. Asta pentru ca el de la 17 ani a stiut ce vrea sa faca in viata. A si urmat cursurile in directia asta, cum ar fi facultatea de Litere de la noi. Mai mult decat atat, este un scriitor de metoda sa spunem asa. Asta pentru ca asa cum de exemplu, de Niro, a lucrat 6 luni ca taximetrist sa se pregateasca pentru celebrul sau rol si David Morrell a facut cam la fel. A facut de exemplu cursuri de supravietuire, cursuri de pilotaj – atat masini cat si avioane etc. Deci nu se multumeste cu researchul standard, chiar incearca sa traiasca macar partial ce scrie.
E foarte interesant, eu de exemplu daca as scrie o poveste despre un pilot, ceva, m-as uita la documentare, as citi carti etc. dar nu m-as apuca sa-mi iau brevetul de pilotaj.

cartile Rambo I, II, III
Autorul a avut un hit cu Rambo dar e clar ca nu se astepta la asta dar o sa vezi de ce, daca citesti cartile. Cel putin prima carte.
Rambo I
Si aceasta prima carte, First blood, ni-l prezinta pe John Rambo. Este un tanar veteran de razboi, fost membru Beretele Verzi si luptator activ in Vietnam. Dupa ce s-a terminat razboiul, a fost lasat la vatra. Nu prea avea o casa, a crescut in conditii nasoale si tot ce avea, avea la el. Un sac de dormit, un cutit, chibrituri etc. Din astea.
Aspectul de homeless, nu prea il ajuta si ia contact asadar cu un sef al politiei dintr-un orasel. Acesta isi doreste sa-l vada plecat din oras, dar Rambo nu mai vrea sa plece. Este satul sa tot fie alungat. Pana la urma ce a facut? Ca arata neobisnuit?
Dar nici domn’ serif nu se lasa mai prejos si din cauza asta incepe paruiala. Paruiala care se lasa cu tot felul de urmariri prin munti si oameni sifonati.
Prima carte are multe bucati de aventura, combinata cu traume, PTSD, natura umana etc.
Rambo II
Ce sa zic. Autoritatile n-au apreciat deloc cam cu se s-a ocupat Rambo prin prima carte si de aia se afla la parnaie.
Ca idee, poti citi aceasta a doua carte chiar daca n-ai citit-o pe prima. Nu te afecteaza cu nimic, sunt ceva referinte pe acolo dar sunt explicate.
Datorita experientei sale, Rambo este eliberat pentru o misiune speciala. Aceea de a merge pana in Vietnam, sa afle daca mai sunt si alti prizonieri de razboi, cum a fost si el. Desi razboiul s-a terminat, inca mai sunt prizonieri in lagare de razboi si baietii de la C.I.A, aparent vor sa vada daca mai e cineva pe acolo si trebuie salvat.
Rambo e baiatul ideal pentru asta, pentru ca este vorba despre o zona pe care o cunoaste excelent. Dar nu e usor sa te intorci intr-un loc in care ai fost torturat, nu?
Si asta e o carte interesanta, multa actiune (dar buna), mi-a placut mult.
Rambo III
Ultima carte din franciza, ni-l aduce pe Rambo in Afganistan. De data asta e cu alte treburi pe acolo. E trimis sa-si salveze singura persoana la care mai tine el pe lumea asta. Asta pentru ca in Afganistan, sunt si rusii si au chef sa-si faca de cap pe acolo.
Cumva e un razboi rece/ de gherila, intre USA si Rusia, dar pe teritoriul Afganistanului. Deci trecem de la munte, la jungla, la un mediu arid.
Cam atat despre carti, de aici incepe insa istoria. In 1982, la 10 ani de la aparitia primei carti (1972), a aparut si primul film Rambo. Ei bine, treaba a luat volum si Rambo a devenit o franciza in toata regula. Sunt 3 carti si vreo 5 filme.
Stallone, i-a dat viata lui John Rambo pe ecran, o alegere excelenta. Nu e el vreun mare actor, dar rolul asta i s-a potrivit manusa. Expresia faciala, miscarile, privirea etc. Plus cine poate uita capul ala cu bucata aia de carpa rosie prinsa pe frunte?
Evident ca filmele nu urmeaza exact cartile dar sunt filme savuroase. Eu recomand insa cartile in prima faza.