Cautand sa scriu acest articol, am avut asa o revelatie. Cei in jurul varstei de 36 (cat am eu la acest moment) au crescut cu un anumit tip de desene animate. Practic, cam tot ce vedeam noi cand eram mici, faceau parte din ceea ce se numeste anime, cumva un gen aparte de astfel de desene. Cel putin stilul e unic si clar. Majoritatea erau foarte faine, imi amintesc cu placere de ele. Este si cazul seriei de astazi, vorbim de desene animate educative: Cartea Cartilor.
Ca regula generala, cand scriu despre ceva imi place sa incerc sa ma informez. Asta nu inseamna ca nu am facut/ fac greseli, inseamna doar ca incerc sa le evit.
Am procedat la fel si astazi, insa nu prea am gasit nimic. Seria originala (pe care am si vazut-o cand eram mic), inteleg ca a fost produsa de japonezi si se numea Anime oyako gekijô. A fost produs de Tatsunoko Productions in colaborare cu C.B.N in 1981 si a primit numele de Superbook in engleza.
Iar la noi a ajuns sub numele de Cartea cartilor, prin ’90 cred, evident, dupa revolutie. Mi-ar fi placut sa aflu mult mai multe despre acest anime insa. Cum s-a ajuns la ideea de a-l face, de la ce a pornit etc. Din pacate, cel putin eu n-am gasit astfel de informatii.
Desene animate educative: Cartea Cartilor
Aaaa, am uitat sa precizez. Spoiler, e despre Biblie deci ce sa zic, bleeah, buuhhuu, ce mai vrei tu. Daca nu esti ok cu subiectul, te salut.
Seria initiala are 26 de episoade. A fost urmata de inca o serie de 26 in ’83 si dupa aia, de prin 2010, s-a reluat. Dar seria a fost reanimata, cu personaje 3D si evident, mult mai profi facuta. Am vazut cateva episoade si din aceasta serie si mi-au placut, si-au pastrat vibe-ul.
In varianta romana, avem trei personaje in prim-plan: Cristi, Oana si Memo. Doi copii si un robotel care descopera o carte magica in podul casei. Si impreuna cu aceasta, calatoresc in timp, fiind martori la evenimentele biblice din Vechiul si Noul Testament.
Practic, seria ilustreaza Biblia. Cain si Abel, Nasterea lui Iisus, Ioan Botezatorul, Cele 7 plagi ale Egiptului, Moise, Davi si Goliat etc. Nu prea exista eveniment important sau pilda importanta in Biblie sa nu apara in serie.
De asta am si zis ca e o serie educativa. Practic, e Biblia desenata – aerul ortodox insa, nu iti inchipui ca e unul super profund. Este un vibe asa, pentru copii/ familie. Si evident, ca fiecare episod are un mesaj, tragi niste invataminte din ele.
Asa ca te poti uita si daca nu esti credincios/ religios, pentru ca poate fi considerat si un serial de povesti pentru copii. Pentru mine insa, Cartea Cartilor, ramane si va fi mereu unul dintre favoritele mele all time.
Seria o gasesti pe youtube, cred ca e postata in mod oficial de distribuitorul din Romania – nu sunt sigur.