top 10 carti intezise

Top 10 carti interzise

E bine sa citesti, nu? Ei bine, nu toata lumea e sau a fost de aceeasi parere tot timpul. De-a lungul timpului – dar si in zilele noastre – au fost carti interzise. Si motivele pentru care au fost interzise, sunt diverse, le vom si explora, un pic mai jos. Mai e si o categorie separata, de carti care nu au fost interzise dar au fost retrase de autori din alte motive. Dar despre astea discutam separat, azi hai sa ne concentram pe top 10 carti interzise.

Asa, ca gand de inceput totusi e foarte greu de zis daca unele lucruri ar trebui sa se interzica/ schimbe. Cum ar fi Cei zece negri mitetei ai Agathei Christie. Ca de exemplu, cel putin prin USA – daca nu ma insel – i s-a schimbat numele. Titlul original al cartii era Ten Little Niggers. Nu era ok din cauza ultimului cuvant, desi cartea nu e deloc rasista. Am citit-o si n-are nicio treaba.

Insa problema se pune astfel: ce facem cu trecutul? Il lasam si-l acceptam asa cum s-a intamplat? Sau il schimbam? Cum spuneam mai sus, schimbam numele unei carti si s-a rezolvat, nu? Dar totusi fapta s-a intamplat. Nu stiu, mie mi-e greu sa raspund la asta.

Top 10 carti interzise

Topul nu-mi apartine. Ca sa-l intocmesc, am consultat mai multe site-uri de specialitate, lista la final. Si de acolo am luat cartile care se regaseau in majoritatea.

1984 by George Orwell

Cred ca e cap de lista cam in toate listele pe care le-am vazut. Eu am citit cartea, n-am inteles de ce a fost banata. E o carte ok, doar m-a speriat, nimic altceva.

Specific lui Orwell, cartea prezinta un univers distopic. A fost cumva un cataclism, acum toata lumea traieste intr-un mediu complet controlat. Sunt securisti peste tot, ecranul din casa are rolul de a te supraveghea dar si a inregistra ce vorbesti – suna cunoscut? N-ai voie la acte sexuale necontrolate, exista un minister care schimba trecutul etc.

Interzisa – cel putin temporar – pentru ca: autorul a fost acuzat de pro comunism (mare tampenie, mie mi se pare ca era tocmai contrariul) + sexualitate. Iarasi, mare tampenie, nu-i nimic vulgar/ descriptiv pe acolo la modul ala.

The Adventures of Huckleberry Finn by Mark Twain

A fost interzisa pe motiv de rasism. Ca se foloseste cuvantul cu n, ca afro americanii sunt prezentati nu stiu cum etc.

E scrisa in 1884 frate-miu. Normal ca e scrisa asa cum erau vremurile de atunci, sau USA era cumva o tara progresista atunci si nu stiu eu?

The Catcher in the Rye by J. D. Salinger

E una dintre cele mai controversate carti ever. Din mai multe motive. E vorba de un adolescent care trece prin diverse stari si expune anumite probleme ale varstei. Cel putin eu asa am vazut-o.

Inteleg ca a fost cenzurata si interzisa de mai multe ori din diverse motive. Desi era destinata adultilor, de multe ori cartea a fost citita de copii. Si e considerata nocive, din cauza limbajului, a faptului ca se bea pe acolo, se disputa autoritatea si societatea etc.

Si mai e o problema cu ea. A fost gasita in haina aluia de l-a mierlit pe John Lennon si asociata de multe ori cu school shooting.

Personal, n-as interzice-o dar nici n-as recomanda-o. E o carte deprimanta, cu asta sunt de acord.

The Color Purple by Alice Walker

N-am citit-o si nici n-am de gand. Nu de alta, dar povestea incepe cu o fetita de vreo 14 ani, maltratata (in toate felurile posibil) de tatal sau. Incest, limbaj, violenta etc. Cam tot tacamul. In ciuda faptului ca a castigat si un premiu Pulitzer cartea are si partea asta de e cenzurata/ banata.

Cumva inteleg motivele, habar n-am, trebuie scris/ cantat etc. si despre lucrurile negative, dar cel putin momentan, eu refuz sa citesc carti de genul.

The Great Gatsby by F. Scott Fitzgerald

Nici pe asta n-am citit-o si nici filmul nu l-am vazut. Inteleg ca este vorba despre o poveste despre un tip bogat care isi doreste sa se recombine cu fosta lui prietena.

Inteleg ca prezinta o perioada denumita in USA The Jazz Age si este contestata din cauza limbajului si a sexualitatii prezentate pe acolo.

I Know Why the Caged Bird Sings by Maya Angelou

Nici pe asta n-am citit-o dar e pe lista mea. Maya Angelou este o persoana pe care o apreciez foarte mult pentru personalitate, pentru creativitate, pentru lupta ei, pentru multe.

Cartea asta este o auto biografie de fapt, inteleg ca primul volum. Este despre Maya, care a locuit cu bunicii, a devenit mama la 16 ani si a suferit din cauza rasismului. Atat fizic dar mai multe psihic – zona din care a iesit totusi.

Este contestata pentru ca prezinta chestii gen incest, viol, chestii sexuale si limbaj licentios.

Lord of the Flies by William Golding

Pe asta am citit-o, parerea mea despre carte aici.

Este vorba despre o gasca de copii care se trezesc ramasi singuri pe o insula pustie, fara adulti. Autorul creeaza incepand de aici o poveste despre ce intampla cu acei copii. Cum se organizeaza, ce se intampla in societatea formata, cum instinctele primeaza, etc.

A fost si asta contestata pentru ca prezinta violenta, o socitate defecta, limbaj licentions, violenta asupra animalelor etc

Of Mice and Men by John Steinbeck

Nu am citit-o si n-am vazut nici filmul, nici in cazul asta. Este vorba despre o poveste despre doi tipi care in timpul marii crize financiare din USA, mergeau din ferma in ferma, cautand de lucru. Are la baza si ceva experiente reale, traite chiar de autor.

A fost contestata pentru limbaj, violenta si rasism.

One Flew over the Cuckoo’s Nest by Ken Kesey

Am vazut filmul, n-am citit cartea. Este cumva vorba despre un tip internat intr-un spital de boli mintale si se intampla chestii.

Interzisa pentru limbaj, violenta si tot felul de referinte cu privire la bolile mintale.

E genul de film pe care n-am de gand sa-l revad. E deprimant si in zona aia de dark.

To Kill a Mockingbird by Harper Lee

Inteleg ca este vorba despre doi copii, crescuti prin Alabama de un tata si o servitoare neagra. Sunt si alti oameni prin zona. De exemplu un domn de culoare care nu are o reputatie buna. Urmeaza un proces, el este acuzat de viol si lucrurile merg in zona asta.

Inteleg ca si asta a fost contestata din cauza limbajului, rasismului, viol etc.


Cam atat momentan, revin pe viitor cu lista despre carti retrase de autori de exemplu. Daca stii si alte carti care au fost interzise de-a lungul timpului, lasa-mi, te rog, un comentariu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *