Cartile… unii le dispretuiesc, altii le iubesc. Unii le pretuiesc pentru ce le aduce, altii doar incearca sa-si creasca stima de sine cu ele. Dar despre tipuri de cititori, in alt articol. Astazi vorbim de carti de Oscar. Nu exista niste premii Oscar pentru carti in adevaratul sens al cuvantului. Exista din fericire Nobel pentru literatura dar mie nu mi se pare ca e de ajuns.
Exista insa o stransa legatura intre filme si carti, desi paradoxal, cel putin uneori, cinefilii si cititorii nu se prea inghit reciproc. Dar ecuatia e urmatoarea, pe baza cartilor, nu de putine ori s-au facut filme si filme de mare succes. Reteta inversa nu cred ca exista, nu cred ca sunt si carti facute pe baza filmelor – sau or fi?
Carti de Oscar
Lista are la baza Oscar-urile din ultimii 6 ani, deci incepand cu 2015. Este insa un articol pe care planuiesc sa-l continui si sa-l updatez, poate pe intervale de an, cine stie? Fiind despre carti articolul, aici voi mentiona cartile, nu filmele. Dar au nume asemanatoare, sunt usor de gasit si filmele – pentru cine vrea.
The Big Short: Inside the Doomsday Machine de Michael Lewis, aparuta in 2010. Este despre cauzele care au dus pana la urma la criza din 2008. Ce s-a intamplat atunci cu piata imobiliara, cu agentiile de rating etc. Foarte interesant cum totul a fost pana la urma artificial.
Cartea se gaseste de cumparat si la noi dar nu este in romana. Ca idee, tot Michael Lewis a scris si The blind side, iarasi o carte care a fost ecranizata – foarte smechera povestea.
Brooklyn de Colm Toibin, aparuta in 2009. Este mai spre romance asa, mult in zona asta. Avem o gagica din Irlanda, care emigreaza in State pentru ca nu are de lucru. Acolo se indragosteste de un tip si se marita cu el dar pe sestache. Dar la un moment dat se intoarce in tara si aici se complica lucrurile – dorul de tara, mama, alt gagiu etc. Decizii, decizii, decizii.
Carol/The Price of Salt de Patricia Highsmith, aparuta in 1952. Pe baza ei s-a facut in 2015 filmul Carol. Curajoasa carte pentru anul aparitiei. O putem rezuma ca fiind o carte despre dragoste intre doua femei. Sa nu-mi sara nimeni in cap, NU se rezuma doar la asta, e o carte complexa ce ridica multe probleme. P.S Interesant este si Two Girls One Cup – cauta pe google.
The Martian de Andy Weir, aparuta in 2011. Il are in prim-plan pe un gagiu care s-a trezit singur pe Marte. De acolo si numele, duhh. Ridica diverse probleme, cartea urmareste reactiile lui in acele conditii extrem de vitrege.
Room de Emma Donoghue, aparuta in 2010. Inteleg ca are la baza o idee culeasa cumva dintr-un fapt real. Intr-un soi de apartament format dintr-o bucatarie, o camera, o debara, traieste o femeie si fiul ei de 5 ani. Acesta crede ca toata lumea este formata doar din ce stie el ca exista in jurul lui. Nu stie de exemplu ca mama lui a fost rapita cand avea 19 ani, ca sunt in captivitate si chestii de genul.
Cartea propune un subiect cumva mind-fuck, cu toate implicatiile emotionale si psihicice ce reies dintr-o astfel de speta. Este totusi complexa si bine scrisa.
Aici incheiem primul articol din seria carti de Oscar, revin next time cu un alt an. Pana atunci, daca ai tu recomandari, te rog, lasa mai jos un comentariu.
sursa imagini: pixabay.com