simbolul vietii egiptean

Animale si insecte de care nu stiai ca exista in Romania

Stim de ursi, de lupi, de rasi, de vulpi, mistreti, caprioare s.a.m.d. Dar sunt si alte animale si insecte de care nu stiai ca exista in Romania, sunt destul de sigur. Unele au fost si nu mai sunt sau sunt locale. Sunt insa si specii invadatoare, normal.

Acestea din urma nu sunt binevenite nicaieri in lume. Prin Australia daca retin bine, sunt (sau erau) o problema soarecii. Nu existau pe continent, au venit pe corabii si au facut ravagii pentru ca nu aveau pradatori naturali. Ca atare si-au facut de cap, s-au inmultit fara numar.

Scorpionii de Buzau

Nu-s doar in zona Buzaului, mai sunt si prin zona Devei sau Olteniei de exemplu. Dar daca tot avem covrigi de Buzau, carnati si altele, am zis sa fie si scorpionii tot de Buzau.

Speciile prezente la noi sunt insa micute, cativa cm. Se numesc Euscorpius carpathicus si sunt pradatori nocturni. Nu sunt insa periculosi pentru oameni, chiar daca sunt veninosi. Din ce am citit, intepatura lor este asemanatoare cele ale unei viespi cu cam aceleasi efecte.

Evident, cum am mai zis si cu alta ocazie, cel mai bine e sa lasi insectele/ animalele in pace cand le vezi. Le poti admira fara sa le atingi.

Uite aici cum arata.

Sacalul din Sud

Ca si alti locuitori de pe la noi, a aparut din India. Aparent si-a facut loc prin Iran si Turcia si dupa aia a luat-o incoace. Cam de vreo 50 de ani, sacalii au fost semnalati prin Banat, Oltenia, Muntenia si Dobrogea.

Ei cam sunt o specie invaziva, cum ziceam mai sus si pot deveni periculosi pentru oameni (pentru gospodarii, nu ca ar ataca omul) dar si pentru fauna locala. Pentru simplul motiv ca nu au daunatori naturali si se pot inmulti si ataca animalele mici de pe langa gospodarii.

Prin Delta Dunarii se pare ca au devenit deja o problema pentru oameni.

Tot ecosistemul din pestera Movile

In articolul asta, vezi exact despre ce este vorba.

Pe scurt, este o pestera din zona Mangaliei, descoperita accidental. Se sonda terenul pentru diverse si asa au gasit pestera. Este unica in lume, pentru ca este considerata un soi de capsula timpului. N-a fost deschisa vreo 5.5 mil de ani si este total atipica.

Mediul din pestera este unul sulfuros si toxic cu toate astea exista diverse specii care traiesc acolo. Viermi, melci, oarecum scorpioni, un paianjen etc.

Dar chiar daca fac parte cumva din speciile indicate mai sus, sunt atipice. Nu au vaz, sunt depigmentate, traiesc altfel.

Aparent, este singurul loc cunoscut din lume, unde viata ar continua pe pamant si in cazul unui razboi atomic.

Si uite si cum arata pe aici.


Momentan cam atat despre animale si insecte de care nu stiai ca exista in Romania, daca ai si alte informatii, lasa te rog un comentariu. Continuam seria, oricum.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *