In ziua de astazi, stim cu totii de Odin, Thor, Freya, despre vikingi si raidurile lor. Dar si despre viata si obiceiurile lor. Fie ca am citit pe undeva, fie ca am vazut niste filme (Vikingii, Thor, Ultimul regat etc.) ne-am „lovit” de mitologia nordica. E un filon care nu s-a terminat de exploatat. Fascineaza foarte mult in continuare, asa ca in continuare atrage public. Dar nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fara Snorri Sturlusson, parintele legendelor nordice.
Nu mai stiu prima data unde i-am vazut numele, cred ca intr-o carte veche despre vikingi, era o referinta despre el. E foarte important de mentionat si am ales sa-i dedic acest articol, pentru ca multumita lui ne delectam noi astazi cu carti si filme despre nordici.
Cine a fost Snorri Sturlusson?
Un mare boss in Islanda. Conform wikipedia, a trait intre 1179 si 1241. A fost fiul unui abil politician din Islanda – abilitate pe care a mostenit-o la randul sau. A fost crescut de la 3-4 ani, in Oddi, de o ruda a familiei sale, Jon Loftsson. Era un soi de „combinatie”, un mod de a-i castiga bunavointa tatalui lui Snorri.
Baiatul a crescut insa bine aici. A invatat latina,teologie, geografie si dreptul islandez. Ca adult, a ajuns destul de repede sa fie cunoscut atat ca poet, cat si ca avocat. De altfel, a devenit o persoana foarte influenta in viata Islandei, foarte bogat dar si foarte bine vazut. De altfel, a fost de 2 ori ales ca „presedinte” al Adunarii Poporului (Althing). Am exagerat eu un pic cu termenii, la acel moment insa, Islanda era condusa de un soi de Adunare, nu avea un rege sau ceva de genul. Poporul se guverna singur. Daca vrei sa afli mai multe despre istoria Islandei, citeste, te rog articolul acesta, este foarte, foarte interesant. Cu siguranta gasesti acolo lucruri pe care nu le stiai despre Islanda.
Snorri era un tip polivalent, interesat de istorie si cultura. Fiind cum spuneam si poet si avocat, un tip scolit, nu e deloc de mirare ca s-a apucat de scris.
Asa a aparut manuscrisul cunoscut ca „Edda lui Snorri” sau simplu „Edda”. Acesta este o colectie de povesti culese (si probabil curate) de Snorri. Povestile in sine, nu ii apartin ci sunt legende si mituri transmise pe cale orala din generatie in generatie. Putem spunem cumva ca ar fi echivalentul a ceea ce au facut fratii Grimm, multi ani mai tarziu.
„Edda” este cumva cartea de capatai cand e vorba de mitologie nordica. Este cea mai completa scriere pe acest subiect si contine informatii foarte interesante pentru istorici – si nu numai. Nu sunt putini scriitorii sau artistii inspirati de aceste scrieri si care au decis sa le aduca la viata – intr-o forma sau alta.
Se pare ca aceste scrieri – care apropo, s-au pastrat pana in ziua de astazi si pot fi citite – erau impartite in patru parti. Un soi de prolog, care descriea zeii Nordici, a doua parte care era un soi de „intrebari si raspunsuri despre zeii nordici”, a treia parte, era cumva un soi de enumerare a zeitatilor si a patra parte, formata din poeme de format „skald”.
Pe langa aceasta, ma exista si o „Edda” poetica, in versuri.
Snorri ne-a mai lasat o sursa de inspiratie si anume „Heimskringla”. Aceasta era un soi de „Codex” nordic. Contine legende si mituri (saga) despre regii norvegieni dar si cei suedezi. Se pare ca avea la baza diverse scrieri si materiale culese de el prin Norvegia si Suedia. Insa acestea i-au fost cumva doar surse de inspiratie, materialele din carte fiind rescrise de el. Deci sunt cumva compozitii proprii dar bazate pe informatii primite din alte surse.
Desi a fost o figura proeminenta a timpurilor sale, din pacate Snorri a murit asasinat in 1241. S-a considerat ca era spion al regelui Norvegiei – acuzatie care inteleg ca nu a putut fi dovedita nici pana in ziua de astazi. Numele sau insa a ramas si va ramane peste veacuri, prin prisma lucrarilor sale, pe plan international.
Asa cum spuneam, munca sa a inspirat si inspira in continuare generatii intregi de artisti. Are insa si valore istorica, lucrarile sale fiind in continuare studiate si cercetate de istorici si alti oameni de stiinta.