ilustratie vectoriala branza galbena pe fundal alb

Diferenta dintre urda si branza

Astazi mergem in zona de culinar. Nu de alta dar m-am intors relativ recent de la tara la momentul scrierii acestui articol, unde am degustat ambele produse mentionate in titlu. Mi-am dat seama ca nu stiu insa prea multe despre aceste produse. Stiu ca exista o diferenta dintre urda si branza dar nu stiu exact care este. Pentru ca nu stiu exact cum se face urda.

Si hai sa vedem impreuna. Mai in gluma, mai in serios, am putea spune totusi ca exista si o asemanare intre ele. Ni s-a spus in scoala ca ambele cuvinte ar fi de origine dacica, alaturi de varza, barza, manz, cusma etc. Am pus etc. la misto, doar pe astea le stiu, alaturi de cateva nominale.

Diferenta dintre urda si branza

Dar hai sa vedem inainte ce ne spune dexonline despre aceste doua cuvinte.

ÚRDĂ s. f. 1. Derivat al laptelui (de oaie) care se obține prin fierberea și închegarea zerului gras rămas de la prepararea cașului sau de la alegerea untului. 2. Compus: urda-vacii = plantă erbacee din familia cruciferelor, cu tulpina acoperită cu peri cenușii și cu flori albe (Cardaria draba). – Et. nec.

Si acum hai sa vedem si branza.

BRÂNZĂ, s. f., (2brânzeturi, s. n. 1. S. f. Produs alimentar obținut prin coagularea și prelucrarea laptelui. ◊ Expr. (Fam.) A nu fi nicio brânză (de cineva) = a nu fi bun de nimic. (Fam.) A nu face nicio brânză = a nu realiza nimic; a nu fi bun de nimic. (Pop.) (Ducă-se sau du-te etc.) opt cu-a brânzei sau opt (și) cu-a brânzei nouă, se zice când scapi (sau dorești să scapi) de o persoană supărătoare. 2. S. n. Sortiment de brânză (1), de cașcaval etc. – Et. nec.

Bun, acum avem ambele definitii. Desi cred ca ar fi trebuit sa incep cu branza.

Modus operandi pentru productia celor doua produse, este cam acelasi. Doar ca branza este produsul „principal”, in timp ce urda este cumva facuta din „resturi”. Adica e un fel de „zat” re-fiert, eu cam asa o vad.

Din cate stiu eu, la inceput cel putin sau in trecut, urda se prepara din zerul laptelui de oaie, acesta fiind un lapte foarte gras. In prezent insa, se face si din lapte de oaie si de capra dar si de vaca. Este specific cumva insa stanelor sau preparatelor industriale sa spunem asa.

Daca pentru branza e destul de clar, este principalul produs obtinut din lapte prin coagularea acestuia, la urda e un pic diferit. Aceasta se prepara din zer – ce ramane dupa ce se face casul, ce mai tarziu devine branza. Zerul se incalzeste pana aproape de fierbere si astfel rezulta inchegarea unei alte proteine din zer, lactalbumina. Cumva ca si branza, se incheaga si se poate consuma. Insa, spre deosebire de branza, se consuma cam proaspata – sau cel putin eu asa o prefer. Desi inteleg ca exista si diverse produse in care se poate transforma urda.

Este minunat totusi ca din acelasi produs de baza – laptele – poti obtine doua produse hranitoare. Probabil cu sute/ mii de ani in urma (am inteles ca este un produs foarte vechi) era o adevarata mina de aur. Din punctul meu de vedere, insa, sunt convins ca urda a aparut din saracie/ eroare. Fie cineva a fost extrem de curios si a vrut sa vada ce se intampla daca mai fierbe zerul ala inca o data, fie cineva a uitat un cazan pe foc.

Ca sa rezumam insa, avem asa:

  • branza – produs obtinut din lapte, prin incalzirea si coagularea acestuia
  • urda – produs obtinut din zer, prin incalzirea si coagularea acestuia

Cum spuneam la inceput, ambele produse sunt cumva complementare. Pentru ca nu prea poti ajunge la urda fara sa treci „prin branza”, ai nevoie de zer pentru a o produce.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *