Dar de ce sa lucrezi cu Posta Romana? Sunt mai multe motive dar principalul tine de bani. Pana acum vreo luna, m-am tot ferit de Posta Romana, nu e nici aproape de mine, nici nu stiam cum se procedeaza sa expediezi cev s.a.m.d.
Apoi, stii si tu ce se tot spune de posta. In fine, din ce am vazut eu acolo in trecut, cel putin la oficiul postal de care apartin eu, mie mi se pare ca angajatii sunt ok, sistemul e de vina dar nu intram in detalii.
Articolul de azi are doar rolul de a-ti explica cum expediezi un colet prin Posta Romana. E mult mai simplu decat pare dar hai sa vedem.
#cum expediezi un colet prin Posta Romana?
Sunt cativa pasi simpli de urmat, nu e mare lucru.
- Ambalezi coletul, plicul, ce ai tu de trimis acolo, asigura-te ca e bine ambalat si nu se poate rupe daca este, scapat pe jos. Daca trimiti chestii fragile ai grija sa fie bine ambalate. De asemenea, daca trimiti carti sau ceva de genul, incearca sa le pui mai intai intr-o punga care sa fie sigilata. In cazul nefericit in care plicul ia contact cu umezeala continutul sa nu pateasca nimic.
- Scrii frumos adresele pe acel colet, atat destinatarul cat si expeditorul. Vezi ca vei avea nevoie si de codurile postale si sa nu le pui la misto. Sunt doua variante, daca nu stii codul postal:
- clasica: te duci frumos la oficiul postal si cauti intr-un soi de almanah si acolo gasesti codul postal pentru orice adresa;
- moderna: cauti aici, pe coduripostale.com, exista insa riscul sa nu gasesti exact pentru adresa ta. Daca nu gasesti strict pentru adresa ta, ia codul postal pentru un numar mai jos sau mai sus dar ai grija sa nu fie in jurisdictia unui alt oficiu postal.
- Completezi buletinul de expeditie. Orice colet este insotit de un buletin de expeditie pe care il poti completa la posta. Cel mai bine este insa sa-l completezi online, merge mult mai repede, apoi printezi si gata, nu-ti mai bati capul.
Il poti completa direct aici si e facut interactiv, ce completezi sus se pune si jos sa nu scrii de doua ori: buletin de expeditie.
Completezi doar unde vezi campuri cu albastru, restul e treaba domnilor de la posta. Daca trimiti coletul ramburs, trebuie sa scrii la valoare „20.00” – este suma minima, iar la ramburs treci suma pe care trebuie sa o primesti tu, ce ai stabilit cu cumparatorul.
- Completarea unui mandat postal. Ca sa primesti banii, pe langa ce ai completat pentru expedierea coletului, mai ai nevoie de completarea unui mandat postal.
Si pe acesta il poti completa online, il gasesti pe site-ul postei: mandat postal online. Este intuitiv de completat, atentie insa!!!!
Spre deosebire de colet, unde expeditorul esti tu si destinatarul este cumparatorul, aici se inverseaza rolurile. La „Expeditor” vei completa numele lui si la „Destinatar” numele tau. De ce? Pentru simplu motiv ca el iti trimite banii si tu ii primesti.
Ca si mai sus, completezi (cu atentie) printezi si mergi frumos la posta. Acolo depui coletul impreuna cu cele doua documente mentionate mai sus si gata.
Banii ar trebui sa-ti vina direct acasa, sa ti-i aduca postasul astfel incat nu mai trebuie sa mergi la posta sa-i ridici. Se va intampla asta doar daca postasul nu te gaseste acasa.
Ca mic truc, daca nu locuiesti singur si stii ca e cineva acasa, ca sa nu-ti bati capul, cand trimiti coletul, pe mandatul postal trece datele persoanei respective. Astfel te va scuti pe tine de un drum.
Acum stii cum expediezi un colet prin Posta Romana, dar daca inca te mai intrebi de ce sa faci asta da-mi voie sa-ti dau un exemplu.
Acum vreo luna am avut de trimis un colet catre cineva de prin Tulcea, care locuia in afara orasului, undeva in zona rurala. Prin curier ma costa 55 de lei expedierea pana acolo in timp ce prin Posta Romana am platit in jur de 6 lei. Ia zi, merita sa incerci macar? Eu zic ca da.
Sursa imagini: capturi de ecran formulare www.posta-romana.ro