colaj postere filme biografice

Filme biografice

colaj postere filme biografice

Mie îmi place mult muzica dar îmi place și să văd ce e în spatele ei. Mă pasionează și interesează și viața artiștilor deși pe măsură ce sap mai mult, mă sperii mai tare. Se pare că majoritatea artiștilor ca să nu zic toți, nu sunt fericiți. Care naiba să fie motivul? Noi ne închipuim că e super să fii star, faci ce vrei/ce-ți place, cunoști multă lume, călătorești mult, sex la discreție etc. Și totuși, ceva nu funcționează. Ori e prea multă presiune, ori nu e suficient ce am enumerat eu mai sus.

Dar mă opresc aici că eu nu sunt psiholog și nici nu vreau să te deprim, dragă cititorule pe sărite. Îmi doresc doar să-ți recomand niște filme bune, filme biografice. Dacă îți plac dramele bune, dacă îți place muzica, atunci te invit să dai un ochi prin filmele de mai jos.

#filme biografice

Miles Ahead | 2015

Începem cu un film lansat în 2015, despre celebrul cântăreț de jazz Miles Davis. Este o legendă, o icoană în lumea jazz-ului, a făcut istorie cu muzica sa. Îl putem considera un film biografic deși nu ne prezintă toată viața lui Miles ci doar bucata de cumpănă. Că fiecare artist sau om a avut un moment de cotitură în viața sa, moment în care era la pământ.

Am scris mai multe despre el aici.

Whitney | 2015

Tot în 2015 avem un alt film biografic despre un alt mare artist, o mare voce a muzicii mondiale din toate timpurile, Whitney Houston. Și în cazul ei avem deja un tipar, pentru că povestea seamănă cu cea a lui Miles și a celorlalți artiști.

Filmul nu prezintă viața lui Whitney din copilărie și până la maturitate, ne prezintă însă viața ei din punctul în care l-a întâlnit pe Bobby Brown. Că a fost o dragoste cu năbădăi știm asta cu toții. A ajuns însă mai mult de atât și de la un punct a fost distructivă.

Cred că prezintă destul de bine relația lor, este destul de accurate din câte mi-am dat eu seama. Mie mi-a plăcut, film bun, scenariu bun, joc actoricesc bun. Printre picături, cine e atent, poate vedea și ce înseamnă un label (o casă de discuri) și cum se manifestă vizavi de artiști. Oare presiunea de a obține bani, bani, bani să fie de vină că ajung ăștia să se drogheze, supradoze, sinucideri și din astea?

P.S În 2017  a apărut și un documentar cu numele: Whitney: Can I Be Me? dar nu am apucat să-l văd.

Born to be blue | 2016

Born to be blue poate fi considerat o biografie alterată până la un punct de atingerea peliculei să mă exprim așa. Nu prea sunt multe de zis pentru simplul motiv că ne prezintă viața lui Chet Baker, un mare, mare trompetist de jazz. Cu siguranță printre cei mai buni. Nu ne prezintă însă viața lui de când era mic și până a crescut, ne prezintă viața lui Chet Baker de când începuse să revină în jazz.

În cazul lui s-a întâmplat așa: a fost mare să zicem apoi a decăzut cu multe probleme: droguri, femei, sărăcie, bătăi etc. ca într-un final să urce din nou… Oare?

Ce pot să zic, este că este un film bun, iertată fie-mi repetiția!. Dacă vrei o dramă, uită-tă fără griji, ai o dramă aici. Cu tot ce vrei tu și ce am enumerat mai sus: violență, sărăcie, talent, risipire, urcare, decădere etc. Tot ce vrei, găsești aici.

Nina | 2016

O altă cântăreață dragă mie, Nina Simone, o adevărată artistă, geniu al muzicii negre. Artist vocal, pianistă, Nina a avut tot ce trebuie ca să ajungă în vârf și a și ajuns, din punctul meu de vedere.

Și acest film respectă rețeta celor de mai sus, vedem pe undeva decăderea Ninei și ultima parte a vieții ei. Ajunsă în spital, este îngrjită de un tânăr de culoare. Persoana cumva rece, sălbatică sau mai degrabă capricioasă ca toți artiștii, Nina se apropie cumva de tânărul respectiv. Atât de mult încât până la urmă acesta devine impresarul ei și se chinuie să o readucă sus, acolo unde îi este locul.

Drama frumoasă, ce prezintă o profundă luptă cu tot dar mai ales cu sine. Încă un artist ce n-a avut deloc viața ușoară.

Frida | 2002

Am dat peste un film grozav, unde Salma Hayek ia forma acestei pictorițe grozave, Frida Kahlo, un artist mexican. A fost o alegere excelentă pentru acest rol, mai ales că cele două și seamănă foarte bine.

Ca și în cazul altor artiști, nici Frida n-a avut deloc o viață ușoară. Să fie adevărat că arta vine doar din luptă și dintr-un mediu, urât? Să sperăm că nu. Revenind la idee, Frida s-a născut într-o familie mexicană normală. Spirit liber, era altfel decât sora ei și restul lumii. Un accident teribil îi dă de furcă o bună bucată de timp. Rămasă la pat, începe să deseneze, are nevoie să-și umple timpul cu ceva. Pe ruta asta ia legătura și cu Diego Rivera, un cunoscut artist mexican și ulterior cei doi formează o legătură specială.

Filmul ne prezintă de aproape viața Fridei și relația sa cu Diego, o viață plină de lupte și de frământări. Este bine făcut, reușești să-ți dai seama foarte rapid de firea ei, de modul cum era ea. Salma Hayek reușește foarte bine să intre în rol și să ilustreze spiritul liber pe care îl avea Frida.

Chiar dacă nu știi cine a fost Frida, îți recomand să te uiți la film. Este un film foarte bun, ce ilustrează viața în Mexicul anilor ’20 probabil.


Închei aici articolul, daca știi și alte filme biografice și crezi că ar trebui menționate, te rog să lași un comentariu mai jos.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *