Regatul pierdut al piratilor, este un serial de un sezon, lansat in 2021 de Netflix. Este o productie originala Netflix si are la baza surpriza, piratii. Seamana cu alte productii Netflix pe teme istorice, cum sunt si unele din cele prezentate aici.
Serialul are 6 episoade si este prezentat ca un documentar istoric. Dar este realizat asa cum spuneam si in cazul altor seriale de acest gen ca un mix. Practic, sunt prezentate informatii istorice dar vizual, e ca si cum te uiti la un film. Singura diferenta intre un serial SF sa-i spunem asa, este reprezentata de interventiile naratorului, din cand in cand.
sinopsis Regatul pierdut al piratilor
Sunt 6 episoade si in fiecare dintre ele ni se prezinta istoria acestor pirati. Producatorii nu au acoperit fiecare pirat in parte, au facut insa o selectie dintre cei mai cunoscuti, probabil. Asa ca ii avem in prim-plan pe:
- Henry Jennings,
- Benjamin Hornigold,
- Sam Bellamy aka Black Sam si
- Edward Thatch, cel mai faimos dintre ei, cunoscut mai tarziu sub numele de Barba Neagra.
Pe langa ei mai este si Anne Bonny. Figura foarte puternica, una dintre putinele femei pirat dar si capitan, combinata cu John Rackham aka Calico Jack.
Eu credeam ca fiecare episod o sa ia cate un nume si o sa avem cate un episod dedicat. Am fost insa placut impresionat sa vad ca de fapt nu e asa. Serialul urmeaza firul istoric, asa cum s-a intamplat si adauga personaje pe masura ce este cazul.
De exemplu, Henry Jennings si Benjamin Hornigold au fost parintii pirateriei. Cel putin daca vorbim de perioada de aur a acesteia, cea din Caraibe.
cum au aparut piratii?
E ironic. Hai sa zicem ca stai la tara si ai probleme cu mistretii. Dresezi niste caini sa se lupte cu ei. Dupa o vreme, dispar mistretii si tu nu mai ai nevoie de caini, ca atare, le dai drumul prin padure, sa se descurce. Sa nu te miri daca dupa 5 ani vin inapoi si-ti ataca animalele sau pe tine.
Cam asa s-a intamplat si pe aici. Pe la 1700, Anglia si Spania se capaceau de zor, a fost un razboi care a tinut vreo 12 ani. Pentru ca englezii nu stateau bine pe flota – oficial vorbind – au aparut corsarii. Un corsar, era un capitan de nava ce avea ok-ul Coroanei sa atace navele spaniole.
Practic, mercenari. Nu-mi e clar ce se intamplau cu bunurile capturate, daca ramaneau exclusiv corsarilor sau se imparteau si cu statul britanic. Dar era un fel de piraterie cu o singura mentiune: se atacau doar corabiile tarii cu care Anglia se afla in razboi.
Dupa acest razboi insa, Anglia a castigat si s-a stabilit pacea. Iar Coroana a zis asa: bai baieti, voi astia, corsarii, multumim frumos dar v-am pupat, nu mai avem nevoie de voi.
Asadar, uite cum niste oameni care timp de 12 ani n-au facut altceva decat sa navigheze si sa se lupte, s-au trezit someri si fara surse de venit. Asa ca si-au continuat activitatea pe cont propriu.
Hornigold, bun strateg a mutat la Nassau (actuala capitala a statului Bahamas) centrul operatiunilor sale. Acolo a strans o flota si s-a pus pe treaba. Jennings, activa si el dar in paralel, in combinatie cu guvernatorul din Jamaica. A dat-o in bara insa cand a jefuit niste spanioli si astfel, a ajuns si el in afara legii.
Tot din Nassau au plecat si restul, Bellamy, Anne sau Barba Neagra. Acolo si-au inceput ucenicia si acolo au si promovat, devenind apoi capitanii unor flote puternice.
ce am remarcat eu la acest serial
Ma repet, serialul este prezentat ca documentar istoric. Deci lucrez cu materialul clientului, si ma bazez pe informatiile primite de acolo.
Se trag insa cateva concluzii foarte interesante:
- pirateria a inceput din cauza englezilor, culmea ca tot pe ei i-a afectat grav dupa aia
- nu toti erau niste brute nemiloase setoase de sange. Hornigold de exemplu, cel putin o buna bucata de timp NU ataca navele engleze, fiind si el englez
- motivele pentru care unii au ajuns pirati sunt diferite. Se adevereste vorba ca cel putin uneori, drumul spre iad este pavat doar cu intentii bune
- unii dintre ei, pradau navele dar NU ucideau/ violau etc. personalul sau calatorii
- aveau reguli clare. Fiecare om avea un vot, capitanul unei corabii putea fi schimbat daca oamenii nu mai erau ok cu el, cuvantul capitanului NU era mai presus decat cel a grupului. Prada se impartea in mod egal, capitanul (si timonierul si pilotul) avea un bonus.
ochiul critic Regatul pierdut al piratilor
Este un serial pe care il recomand. Sincer, am dat click pe el din intamplare, nu avem chef la inceput, nu prea ma atragea subiectul. Dar intr-o noapte de insomnie, i-am dat click si l-am si vazut pe tot. Fiecare episod are cam 40 de min, il vezi intr-o zi daca ai chef.
Mi-a placut, este foarte fain, personajele joaca foarte bine, sunt credibile si te ajuta sa vezi cum stateau treburile pe atunci.
O singura chestie nu prea mi-a placut, naratorul. Nu interventiile ci efectiv vocea lui, este cumva prea exagerata. Nareaza ca si cum ar sta impreuna cu niste copii in jurul unui foc de tabara si le-ar prezenta o poveste de groaza. Nu stiu, cumva are prea multe floricele in voce, zici cumva ca-i un prezentator de la circ.
Asta nu mi-a placut dar nu e chiar atat de deranjat.
Ah, sa nu uit, mai am de remarcat o chestie. Foarte interesanta este povestea lui Anne Bonny. Poveste nasoala pana la un punct dar o adevarata personalitate. O luptatoare pentru drepturile femeilor, in mod ironic. De ce? Pentru ca lupta cumva in tzatzele goale – sau suficient de dezgolite. Nu ca sa atraga atentia din punct de vedere sexual – gen sa vrajeaza echipajul/ adversarul ci cumva in semn de protest.
Era un soi de fuck it, sunt libera, fac ce vreau eu, ma imbrac cum vreau, arat ce vreau, nu ma poate opri nimeni. De remarcat si admirat atitudinea.
P.S mi-ar placea sa am si eu o sefa care sa lucreze in pieptul gol, ar fi mult mai placut sa primesc task-uri.
P.S 2, habar n-am cum arata originala Anne Bonny dar gagica din film, Mia Tomlison… boss, sta foarte bine la acest capitol.