caiac si canoe pe apa

Diferenta dintre canoe si caiac

Daca tot a decedat recent Ivan Patzaichin (Dumnezeu sa-l ierte) am zis sa vedem care e diferenta dintre canoe si caiac. La noi, sportul respectiv este cumva cumulat, se vorbeste de sportivi de caiac-canoe. Dar din punct de vedere tehnic, sunt doi termeni diferiti.

Amandoua sunt ambarcatiuni care se folosesc in sport dar si in scop recreativ dar difera. Depinde de zona, in unele zone ale lumii, se folosesc si ca ustensile pentru a-si pescui hrana zilnica.

Diferenta dintre canoe si caiac

Asemanarile sunt urmatoarele:

  • ambele merg pe apa
  • au forma relativ asemanatoare – hai sa spunem ca e vorba de o „barca” cu doua funduri
  • sunt potrivite pentru rauri, lacuri

Dar sunt si destule diferente asa cum se poate vedea si de mai jos.

Canoe

Se considera ca cea mai veche canoe are undeva la vreo 8.000 de ani. S-a folosit cam peste tot in lume si era facuta in diverse moduri. Se putea face dintr-un singur trunchi de copac scobit sau din coji de copac, din scanduri etc.

Utila pentru pescuit, pentru navigat si traversat lacuri, rauri etc. Poate fi pentru un singur om sau pentru mai multe persoane si se vasleste stand in fund in barca, in genunchi sau pe bancheta – daca are.

Difera si vasla (sper ca asa se numeste). La canoe, aceasta are un capat lat, o coada si un maner la varf, de care se tine. Se vasleste schimband partea.

canoe rosie pe malul unui lac

Caiac

Caiacul a aparut acum vreo 5.000 de ani – sau cel putin asa se spune. Era folosit in zona Laponiei, de inuiti, si este o diferenta dintre acesta si o canoe.

Ca forma, seamana. Dar principala diferenta este data de faptul ca acest caiac, este acoperit. In sensul in care iti ramane la suprafata doar corpul de la brau in sus. Picioarele sunt acoperite, practic le introduci intr-un material care te protejeaza.

Probabil a aparut din cauza faptului ca apa foarte rece din zonele arctice, nu ti-ar face deloc bine la picioruse.

Aici difera insa si vasla, in sensul in care vorbim de o „coada” cu partea lata de ambele parti. Si se vasleste cu ambele capete, stanga/ dreapta.

Arata ca in poza de mai jos.

femeie de culoare in caiac verde pe lac

Si acesta poate fi pentru mai multe persoane, poate fi cumva si descoperit, sunt multe variatii. In general, este preferat de cei carora le place raftingul.


Si acum ca stii care este diferenta dintre canoe si caiac, cu care din ele te-ai plimbat/ plimba? Eu am mers cu canoe dar cu caiacul n-as vrea. Mi-ar fi prea teama ca ma rastorn cu el si raman blocat – mai ales ca nu stiu sa inot.


surse imagini: pexels.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *