piese de domino in alb si negru

Efectul de domino, adevarat sau fals?

Articolul de mai jos se bazeaza pe unul din filmuletele de la TED-ED. Am mai zis-o, iubesc acel canal. Este extrem de educativ. Nu stiu exact daca am tradus cum trebuie sa spunem asa, dar eu am asociat the slippery slope fallacy cu efectul de domino.

Mi se pare ca este cam acelasi lucru.

Efectul de domino, adevarat sau fals?

Inainte insa de a vedea daca este adevarat sau nu, hai sa vedem cam la ce se refera. Premisa prezentata in clip este urmatoarea: in 1954, in Vietnam, populatia condusa de Ho Chi Min – comunist – se lupta cu francezii si au sanse de castig. Eisenhower, presedintele USA de la acel moment, considera asta o mare problema, logica fiind: daca castiga comunistii in Vietnam, poate fi inceputul raspandirii comunismului in zona si ulterior la nivel global.

Pe la noi, ca s-o tinem local, cred ca ar fi echivalentul discutiilor: daca se legalizeaza marijuana, vor incepe sa fumeze toti si dupa marijuana se trece la cocaina, heroina etc. si or sa moara oamenii pe capete. Considerand ca un drog (cum d.p.d.v legal este considerata si marijuana) te duce spre alte droguri neaparat.

Sau e ca si cum ai zice, ca daca intr-un bloc cineva nu-si plateste intretinerea, in curand, nici restul de 50 de apartamente nu-si vor mai plati intretinerea – ceva de genul.

Asa o fi? Hai sa vedem ce ne zice matematica si logica.

Si pentru a vedea care sunt sansele, avem asa:

  • un sir de evenimente de la A la Z, unde A este declansatorul si Z – evenimentul final (catastrofal sau nu). Z este ceea ce se considera ca este inevitabil din cauza ca s-a produs A. Adica A=Z. Iar tot ce se intampla pana la Z, pasii B, C etc. sunt evident, la fel de catastrofali. Deci dezastru 100%
  • matematic vorbind insa, daca de la A la Z, consideram ca lantul de evenimente se vor intampla in proportie de 99%, sansele ca de la A sa se ajunga la Z, sunt de 78% – retine, chiar daca restul de evenimente se intampla fiecare in proportie de 99%
  • daca sansele ca de la A sa se ajunga la Z – pentru fiecare punct in parte – sunt de 95% – calculul final, ne da o sansa de 28% sa se ajunga la Z
  • daca din punctele prezentate, 24 au 99% sanse sa se intample si unul din ele 50%, sansele ca Z sa se intample sunt de 39%

Ce ai zis? Da, stiu, nici mie nu-mi place matematica. Dar imi place bunul simt.

Si unde e de obicei problema cu un astfel de rationament este ca este ilogic. De ce? Pentru simplu motiv ca porneste de la un fapt concret (sau cu sanse mari sa se intample). Dar, nu se iau in calcul variabilele, ce se poate intampla pana la final. Faptul ca ceva s-a intamplat undeva, nu inseamna ca este un declansator si ca evenimentele de acolo se vor repeta 100% si se vor imprastia pana se va ajunge la un final dezastruos.

Evident, depinde foarte mult si despre ce vorbim. Daca vorbim de un incendiu intr-o margine de padure (Doamne fereste) desigur ca sunt sanse mult mai mari ca efectul de domino sa se intample. Adica focul sa se imprastie rapid, sa treaca si in padurile vecine etc. si sa fie devastator. Desi si aici, ar trebui luata in calcul si posibilitatea ca vantul sa nu ajute focul, sa fie o ploaie torentiala care sa-l stinga etc.

Efectul de domino, nu este neaparat un rationament sau un mod de gandire valid tocmai de aia, pentru ca merge pe 100%. Iar in viata, 100% asta nu prea exista, cel putin nu pentru un lant de evenimente.

De aia si este periculos, aplicat in mediul de business dar nu neaparat doar acolo. Daca nu iei in calcul si ce se poate intampla intre aceste evenimente, care sunt variabilele este periculos. Calculul tau se poate duce de rapa rapid.

Dar cum n-am cum s-o zic eu mai bine ca ei, te invit sa urmaresti si filmuletul, foarte interesant, eu l-am pastrat sa-l revad.


Atentie! Stirile de tip fake news sau tentativele de manipulare media se bazeaza pe asa ceva. Pentru ca exploateaza fricile si cine face asta stie ce face. Dar data viitoare cand auzi vreo declaratie sau ceva, gandeste-te un pic, are la baza efectul de domino? Atunci vezi daca e posibil sa se intample ce zic ei sau nu.


sursa imagine: pexels.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *