Hei, cine a zis ca fake news-urile au aparut recent? Daca asa crezi, nu-i adevarat. Au existat doua tipuri: unele neintentionate, provenite din legende transmise pe care orala. Astea de obicei au creat/ romantat/ amplificat anumite personaje. Sunt fake dar cumva „naturale” as zice eu, nu neaparat intentionate. Au existat desigur si dezinformari intentionate, mai ales prin timpul razboaielor, folosite cu diverse scopuri.
Sunt insa si perioade istorice despre care exista diverse mituri/ se cred anumite lucruri care nu sunt sustinute stiintific. Si despre astea vom vorbim azi, 8 fake news despre Evul Mediu. P.S termenul de „fake news” l-am folosit eu ca e mai pe intelesul tuturor. Nu vorbim de fapt despre „stiri” la propriu, ci mai mult despre ce credeau/ cred oamenii moderni despre Evul Mediu.
Te invit sa citesti si apoi sa si vezi materialele, avem inclusiv un rege care n-a existat vreodata, si nu, nu e vorba de Regele Arthur.
8 fake news despre Evul Mediu
Ce nu stim, ne imaginam. Si din varii motive, exista diverse teorii si credinte sa le spunem asa, despre diverse perioade ale omenirii. Nu zice nimeni ca n-a fost asa uneori, dar e vorba si de temporalitate. Daca de exemplu credem despre oameni ca nu se spalau, sunt niste intrebari la care trebuie raspuns:
- oamenii… de unde? de pe tot globul?
- in ce perioada de timp, cam pe la ce an si cam cat a durat?
- si nobilii si „prostimea”? sau doar unii?
- de unde stim? ce izvoare ne-au adus la concluzia asta, scrise, orale, avem ceva descoperiri etc?
Sunt cateva intrebari la care trebuie raspuns cand analizam cumva orice informatie istorica, cel putin din punctul meu de vedere. Pentru ca obiceiurile erau diferite, mediul de viata era diferit si NU se aplica peste tot.
Atentie!!! Articolul NU isi propune sa fie vreo teza de doctorat, sunt alte site-uri pentru asta. Din acest motiv, nici nu vom intra in detalii prea mult, ma repet, sunt alte resurse si alti oameni mult mai pregatiti pentru asta. De asemenea, din nou, atentie!!! Se discuta aici chestiuni generaliste ceea ce e si bine si rau. In sensul in care, nu inseamna ca nimic din astea nu erau adevarate, ci ca nu erau chestiuni neaparat generale, aplicabile tuturor.
Ca idee generala, multe preconceptii despre Evul Mediu, au pornit ceva mai tarziu, pe la 1700-1800, neavand insa baze reale ci diverse surse indoielnice. Dar sa incepem.
Evul Mediu este o perioada istorica, care s-ar incadra intre anii 500 si 1500, pe acolo. Practic, ar fi vorba de perioada dintre caderea Imperiului Roman si aparitia renascentismului. Iarasi, ar trebui mentionat ca in general, se refera la Europa, desi a fost/ este „aplicat” si altor zone ale globului. Mai mult decat atat, eu as zice cumva ca are in vedere mai mult marile puteri ale Europei la acel moment, nu micile tarisoare din diverse motive.
Dar hai sa vedem care ar fi 8 fake news despre Evul Mediu.
Oamenii din Evul Mediu credeau ca Pamantul este plat
Adevarat sau fals? Fals. Existau debate-uri cu privire la daca e sau nu centrul Universului dar in principiu nu erau probleme legate de forma. Inca din Antichitate se stia ca forma Pamantului este una aproximativ rotunda, existand scrieri care demonstreaza acest aspect.
Erau needucati si prosti si au pierdut cunoasterea anterioara
Nu chiar. Progresiv, prin intermediul manastirilor si a scolilor/ universitatilor, populatia incepea sa „invete”. Evident, nu era pentru toata lumea si nu-si permitea toata lumea asta, dar asta e alta discutie. De asemenea, limba latina dar si greaca se si foloseau, se si studiau, ca atare nu se poate spune ca s-au pierdut cunostintele anterioare, ramase de la strabuni.
De altfel, această perioada a fost marcata de inovatii si progrese in domenii precum agricultura, medicina si arhitectura.
Bleah! Aia mancau carne putreda si puneau mirodenii, ca sa nu se mai simta!
Asta e de data recenta, a aparut intr-o carte englezeasca de pe la 1930. Ce s-a intamplat, e ca practic au gasit o reteta medievala, pe care au interpretat-o gresit si de acolo a ramas aceasta idee.
Este adevarat insa ca sunt retete (care inca exista si se intampla) care presupun ca mancarea sa treaca prin procesul de putrefactie – cel putin partial („putrefactie” insemnand aici mai degraba „fermentare”). Sunt diverse retete traditionale in unele locuri, cum ar fi Finlanda sau Islanda, unde se intampla chestii cu privire la niste preparate din peste. Sau branza Casu Marzu din Italia. Da, aici chiar bleah!!!
Un pic amuzanta chiar si ideea ca mancau carne putreda dar isi permiteau sa dea banii pe condimente. Pentru ca nici macar sarea din cate stiu eu nu era asa usor de obtinut (erau cam 2 metode: minele de sare sau extragerea ei din apa marii). Nu mai vorbim de piper de exemplu care NU se cultiva in Europa ci era important si era foarte scump. Omul de rand, nu si-ar fi permis sa foloseasca piper.
Erau niste nespalati!
Mai intai, de ce ar fi asta o problema? Ca inca se intampla, world wide. Lasand gluma la o parte, aici e debatable. Pentru ca exista (din cate stiu eu) relatari ca oamenii nu se spalau propriu-zis, de teama ca baia in sine, le aduce moartea. Foloseau insa piepteni si se stergeau cumva cu carpe uscate.
Pe de alta parte, exista descoperiri arheologice ce atesta ca si prin orasele mici, existau bai publice. De ce ar fi existat, daca nu le folosea nimeni? Acum, cat de des le foloseau, cati dintre ei le foloseau – statistic vorbind – cate randuri de haine aveau etc. e discutabil.
Dar macar instrumente de tortura aveau?
Aveau. Dar nu neparat alea pe care le stim noi. Sursa mea de informare (vezi la final) chiar m-a enervat la faza asta – bine si pana aici ma enervase la unele dar am cautat. Asta pentru ca au afirmat ca nu a existat Iron Maiden (tr. Fecioara de fier) si nu ma refer aici la trupa rock cu acelasi nume.
Pentru cine nu stie, Iron Maiden, era un soi de sicriu de metal, pus pe verticala. Avea tepuse de fier si in spate si pe capac, victima era bagata inauntru, iar tepusele erau reglabile. Practic, puteai sa mai strangi robinetul astfel incat tepusele alea sa intre in carne cat de adanc doreai si puteai tortura pe care zile daca nu saptamani la rand pana murea. Pare un instrument grozav de tortura.
Si chiar este, dar nu exista dovezi cum ca ar fi existat/ ar fi fost folosit. Pare o inventie recenta, facuta de cineva care avea un business cu un circ. Este valabil si pentru alte instrumente/ pedepse. Asta nu inseamna ca nimic din toate alea nu au existat, doar ca nu erau neaparat atat de „teribile” cum ne imaginam noi ci mult mai comune. La fel de barbare daca vrem, dar nu asa „inventive” precum s-a crezut.
Centuri de castitate?
Nop. Nici pentru astea nu exista dovezi. Par sa fi aparut undeva prin secolul 16 dar nu ca ceva ce ar fi fost folosit pe bune. Ci ca un soi de caterinca, ceva inventat de un bijutier, folosite dupa aia prin piese de teatru de tip „satira/ parodie”. De acolo ar fi ramas ideea ca asa era si ca se foloseau pe bune. Dar nu.
Cavalerii medievali?
A si ramas de altfel termenul „cavaler”. In ziua de azi, inseamna un domn, cineva manierat, cu purtari alese. Insa… mai intai, cavalerii nu erau atat de numerosi precum se credea. Si nu erau atat de decisivi in batalii precum se credea. Erau din cate stiu eu nobili de origine, un taran de rand, nu ar fi putut deveni cavaler.
Dar faptul ca ai sange de nobil prin vene, nu te face din start curajos, empatic, curtenitor, politicos etc. Ba eu as zice ca de din contra si sunt destule exemple si in zilele noastre. Ia da un search prin ziare si vezi cati copii de „vedete” sa spunem asa, oameni cu bani multi sunt ok si cati… lasa de dorit.
De altfel, unul dintre motivele cel putin a uneia dintre cruciade (desi la acest moment n-as sti exact care) a fost fix asta. Ca sa scape de cavaleri! Care dupa unul dintre razboaie, au ramas fara ocupatie si se apucasera de jafuri. Asa ca au fost atrasi de un scop nobil si trimisi de pe pamanturile Frantei sa se bata cu musulmanii. Gasesti detalii despre asta aici, e o carte despre Cavalerii Templieri – a nu se confunda, nu la ei ma refeream mai sus.
Era o lume cu circuit inchis, izolata!
Nu. Existau interactiuni in general de natura comerciala cu alte lumi. Sunt de altfel tot felul de marturii care atesta asta, de la diverse calatorii ale europenilor prin alte zone ale lumii cat si invers. Ca fapt divers, unele sunt amuzante, prin prisma faptului ca uneori, nu prea vorbeau frumos unii de altii. Adica nu stiu, arabii ziceau de englezi ca sunt nespalati si din astea dar si viceversa. Ce sa zic, probabil era mai greu sa si accepte alte culturi/ obiceiuri etc.
Cam aici se incheie articolul, posibil sa-l mai updatez pe masura ce mai gasesc info noi sau cine stie, poate sa scriu altul. Te invit sa vezi si acest video, unde vei regasi o parte din miturile descrise mai sus.
Pssst! Mai tii minte ca ti-am zis la inceput de un rege care n-a existat niciodata? Ai auzit de regele Prester John? Normal ca nu dar uite totusi ce a reusit sa faca.
sursa imagine: publicdomainvectors.org