compozitie afis film robin hood 2010

Robin Hood, varianta 2010

Cate filme exista cu Robin Hood? Inclusiv animatii si seriale? Eu am numarat pana pe la vreo 40 pe IMDB si dupa aia m-am plictisit. Raspunsul este „nu stiu”. Presupun ca exista vreo 100, m-am saturat sa dau click-uri si sa stau sa numar. Exista inclusiv animatii pentru adulti si tot felul de chestii de genul asta.

Intrebarea este, cat au de gand producatorii de filme sa mai mulga numele asta? Raspunsul, aparent, destul. Ca nu se potolesc si intorc povestea pe toate partile.

Deci cine a fost Robin Hood? Naiba stie. Sunt zeci de variante, mai mult sau mai putin plauzibile. Are insa aceeasi problema ca multe personaje din folclor. Nimeni nu stie exact daca chiar a existat un Robin Hood, nu exista dovezi/ suficiente dovezi desi inteleg ca s-au facut cercetari. Apare in atentia publicului larg, in cartea lui Sir Walter Scott, Ivanhoe, aparuta in 1920. Personaj secundar in cartea asta, Robin of Locksley aka Robin Hood, isi ia aripi.

Arcas desavarsit, nobil ce lupta contra asupritorilor poporului, haiduc ce fura de la bogati si da saracilor etc. Personajul in sine are cam tot ce trebuie ca sa aprinda imaginatia oamenilor si sa o tina aprinsa si peste veacuri. Este pe undeva intruchiparea expresiei romanesti „a furat, da’ a si facut”, ca aparent nu fura pentru el, fura pentru saraci.

Robin Hood – 2010

Dar sa ne intoarcem si la filmul nostru de azi cu care sfarsim de altfel – pentru moment – „saptamana medievala”, inceputa lunea trecuta cu „Pelerinajul„.

Cu maxim de sinceritate, nici nu prea avem chef sa ma uit la acest film initial, cautam insa ceva medieval, mi-a picat in „butoane” zic ok, hai sa vedem. M-a cam convins si distributia, fiind cu Russel Crowe (unul dintre actorii mei preferati) si Cate Blanchett. De asemenea, cand in spatele camerelor se afla Ridley Scott, cam merita sa arunci un ochi, ca nu prea a sutat el pe langa.

Si ce pot sa spun este ca filmul abordeaza o cu totul alta perspectiva, dintr-un alt unghi. Povestea fiind arhi cunoscuta, nu stiu daca am cum sa mai dau spoilere. Insa cumva, cam asta cred ca e si farmecul acestui film. Echipa a pastrat putine elemente din Robin Hood-ul original.

Pe scurt, vorbim de un baiat din popor, care se afla impreuna cu regele Richard Inima de Leu, in campanie. Se intorc din cruciade, intre timp insa, mai ataca niste francezi, care erau in drum. Din motiv de gura mare, Robin Hood, se trezeste arestat. Profita insa de decesul neasteptat al regelui si o sterge. Desi pleaca din armata cu gandul sa uite de viata de soldat, se trezeste spiritul de baiat bun din el. Ii face o promisiune unui cavaler, sir Robert of Nottingham (in speranta ca am si retinut corect) ca ii va duce sabia astuia tatalui sau. Problema fiind ca asta, domn’ Robert, era pe cale de deces si avea niste daddy issues – fugise de acasa cu sabia ancestrala, din astea.

Robin, se tine de cuvand si ajuns la adresa insa… se trezeste ca i se propun noi oportunitati in viata. Sa profite, sa nu profite… cine stie?

ochiul critic

E alt unghi. Daca te astepti la concurs de arcasi, o padure in care se ascunde acest nobil Haiduc, un serif cu care sa se lupte etc. NU asta e filmul. Aaaa si vezi ca iarasi, daca esti in cautare de mult verde, ori cauti un dealer, ori te uiti la Shrek. NU-i verde aici.

Cum ziceam si la inceput, echipa a luat un personaj clasic, bine cunoscut si i-a dat o alta directie. Una posibila sau nu, cui ii pasa. Dar este un film mai serios, mai spre genul istoric, decat cele de pana acum, care erau de fapt aventuri cu accente de comedie. Asta nu e.

Si cred ca asta e si partea care mi-a placut mie cel mai mult, cel putin asta cautam eu la momentul la care l-am vazut. Practic, te poti uita la film fara nicio problema, o sa vezi un film nou. Din ce stiai tu despre Robin Hood, au ramas doar niste nume. In rest, nimic.

Nici personajul n-are caracteristicele alea standard, pe care le stiai, ci a primit alte accente, mai grave, sa le spunem asa.

Mie mi-a placut, daca esti in cautarea unui film istoric, go on, ai ce sa vezi.


trailer aici


sursa imagini: impawards.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *