10 tehnologii pe care abia le astept

Din cand in cand dau peste materiale care ne ofera info despre tehnologiile la care se lucreaza. Mie mi s-au parut foarte interesante, pentru ca mi se pare ca pot rezolva multe din problemele actuale ale omenirii. Ca atare, te invit sa vezi impreuna cu mine care sunt cele 10 tehnologii pe care abia le astept.

10 tehnologii pe care abia le astept

Mentionez ca nu e un top, toate mi se par la fel de interesante. Nici n-as putea sa fac un top pentru ca vorbim de tehnologii din domenii diferite. E ca si cum ai compara medicina cu avocatura.

Casa impaturibila

Scuzati traducerea, stiu ca lasa de dorit. Dar cum descrie totusi foarte bine produsul si e simpla, am zis ca e ok s-o pastrez. Si da, am scris bine, vorbim de o casa care se impatureste.

Si adauga un alt treilea tip de locuinta, una mobila dar 3D mobila. Pentru ca pana acum, vorbim de doua tipuri de locuinte/ adaposturi: fixe (casa pe pamant, apartament in bloc, casa la munte etc.) si mobile (rulote, corturi, barci/ yahturi etc.). Dar niciunul din cele doua de mai sus NU sunt mobile si pe lateral sa spun asa.

Ei bine, casa asta este. Practic, inteleg ca e de ajuns sa apesi un singur buton si s-o impaturesti/ dezpaturesti si gata. O iei la pachet si te duci unde ai nevoie. N-am idee cat o costa, cum se alimenteaza, cat dureaza etc. Desigur, sunt detalii importante la fel cum e si cu mobila, ok, casa o iei la pachet da’ cu mobila cum faci?

In alta ordine de idei, ma mai gandeam la ceva, cum ar fi sa stai linistit pe canapea si copchilul tau care e pe afara e curios ce face tocmai acel buton?

Panza de paianjen sintetica

Huh? Da’ de ce? Simplu. E unul din cele mai puternice materiale existente vreodata pe pamant. De asta oamenii de stiinta sunt extrem de focusati pe acest subiect, deja de ani buni. Imi aduc aminte ca vazusem acum vreo 10 ani cred un documentar pe Discovery, dar ala era creepy. In sensul in care erau niste domni care au combinat (sau asta isi doreau, nu mai retin) ADN-ul unui paianjen cu cel al unei capre. Mergand pe ideea ca panza de paianjen va fi eliminata prin lapte si ei o vor recolta de acolo.

Din ce inteleg din filmulet, domnii de aici folosesc alta tehnologie. Materia prima insa pare periculoasa, pentru ca inteleg ca vorbim de bacteria E. Coli, responsabila pentru destule lovituri cauzatoare de moarte, anual. De data asta insa pare ca ei o folosesc in alte scopuri si au reusit sa faca o panza de paianjen sintetica.

Repet, este un material extrem, extrem de rezistent, mai puternic si mai rezistent decat otelul (daca nu ma insel).

Roata care isi poate schimba forma

Cine a descoperit roata, a fost smecher. El a descoperit roata si roata a schimbat lumea. Insa acum pare ca nu mai e de ajuns, pentru ca nu se poate descurca la fel de bine pe absolut orice teren.

De aia aparut si roata-senila. Proiectul de mai jos propune o roata cu o janta mobila. In functie de nevoi, se poate transforma intr-o senila, astfel incat zapada, noroiul sau nisipul sa nu mai fie o problema.

E o inventie utila, ma gandesc ca poate pe viitor ar putea fi inclusa si in scaunele cu rotile, pentru oamenii cu dizabilitati. De asemenea, cei care traiesc in zone periculoase nu prea ar mai avea de ce sa se teama ca raman pe undeva blocati. In alta ordine de idei insa… aduce cu ea si un pericol sau asa o vad eu acum. Mai exact, riscul ca pana si ultimul colt de padure sa fie dezvirginat de o tehnologie de genul. Sa speram insa ca nu.

Piele naturala crescuta in laborator

Cum? exact. Nu mai e nevoie sa fie cineva care sa macelareasca sute de mii de animale pentru ca avem noi nevoie de psiholog. Si daca nu vezi legatura, cine se impopotoneaza cu tot felul de bling-uri si blanuri clar are nevoie de terapie. Si asta doar pentru ca si le cumpara pentru ca au impresia ca asa isi cresc ei valoarea. Fals.

Revenind la idee insa, daca ai nevoie de produse din piele sau iti plac asa mult, pai poftim. Piele crescuta in laborator, din culturii de bacterii. Inteleg ca are aceleasi caracteristici ca cea naturala, inclusiv aspectul. Este insa mult mai sanatoasa pentru mediu, pentru ca evident, consuma mult mai putine resurse decat ar presupune atat cresterea unui animal dar si procesarea pielii sale.

Casa printata

Am ajuns la jumatatea articolului despre 10 tehnologii pe care abia le astept si daca am inceput cu case, sa continuam cu ele. Imi plac casele de genul pentru ca na, iubesc sa ador ce n-am.

Si daca la inceput vorbeam de o casa impaturibila, acum vorbim de o casa care se poate printa. Da, se foloseste o imprimanta 3D si in circa 45 de ore, poti avea o locuinta completa. Nu e mobila dar e foarte interesant conceptul.

Eu abia astept sa ajunga o tehnologie utilizabila in masa si ok din punct de vedere financiar, imbratisez ideea din tot sufletul.

Un laptop cu trei ecrane

Ce? Dap. Si in timp ce scriu asta imi sterg balele de pe laptopul meu. Nu prea sunt multe de spus. Vorbim aici de un accesoriu pentru laptop cu doua ecrane impaturibile. Le poti desface si uite asa te alegi cu trei monitoare, utile pentru o gramada de chestii.

Daca ar fi si ieftin… dar momentan raman doar cu balele.

Ferma din desert

Cu numarul 7 pe lista noastra, avem o ferma din Sudul Australiei. Ce e interesant? Ca se afla in desert, ca se alimenteaza cu energie electrica solara, ca este un sistem hidroponic – care foloseste apa pentru a creste plantele.

Pe scurt, avem aici ditai turnul cu panouri solare care capteaza energia soarelui, circa 1.000.000 de litri de apa de mare pe zi care este desalinizata si cu care se cresc plantele. Anual, ferma asigura 15% din consumul de rosii din Australia si fara sa solicite mediul prea mult, este mult mai eco-friendly decat o ferma traditionala.

Mai e ceva de zis? Doar un clasic shut up and take my money!

Vopsea care conduce electricitatea

Dap, suna excelent. Aceasta vopsea te ajuta sa creezi circuite electrice, cam pe orice suprafata. Practic, iti trebuie schema electrica respectiva, dai cu vopsea si dupa aia te poti juca.

Iti poti trage intrerupatoare prin casa, face (probabil) veioze sau surse de lumina din hartie si tot asa. Eu abia o astept, mi se pare foarte misto ideea.

Enzima care ajuta bacteria sa manance plasticul

Plasticul este o mare problema a lumii moderne. A revolutionat lumea dar acum o sufoca. Evident ca are si parti bune si a fost util, ar fi insa momentul sa se intample doua lucruri: sa limitam consumul de plastic si sa curatam ce am aruncat prin natura pana acum.

Cercetatorii isi bat de foarte mult timp capul cu descompunerea plasticului, pentru ca daca am retinut bine, niste plastic poate sa reziste sute de ani, neavand un inamic natural. Din ce intelesesem, la un moment dat fusese creata cred o bacterie care sa dizolve plasticul. Cand insa cercetatorii s-au prins ca halea la fel de bine si carnea… s-au potolit sau cel putin sper ca s-au potolit.

Inteleg ca acum s-a descoperit accidental o enzima care asociata unei bacterii, ar putea rezolva problema plasticului in natura. Raman desigur cateva intrebari foarte importante:

  • cum se va comporta aceasta bacterie in natura? nu va avea daunatori naturali, nu? deci cum vom controla inmultirea ei?
  • care sunt efectele unei astfel de actiuni? poate suna stupid… dar ce se intampla cu materialul dizolvat? descompus nu mai este periculos sau cum se intampla?
  • suntem sigur ca nu bacteria nu va suferi mutatii si ca va ataca DOAR plasticul?

Ideea insa este desigur interesanta.

Biofabricatie

Cineva ia material organic (deseuri practic), tranteste niste spori de ciuperca peste si rezulta un material composit, rezistent, rigid dar si interesant. Cum ar fi de exemplu niste panouri de izolare audio.

Mie mi se pare ca arata SF si mi s-a parut misto si motto-ul companiei: Noi colaboram cu natura. Foarte fain.


Cam aici terminam cu cele 10 tehnologii pe care abia le astept. A fost insa foarte fun si interesant, asa ca probabil va mai urma si alt articol pe tema asta, pe masura ce mai gasesc material interesant.


sursa imagini: pixabay.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *