diferenta dintre anual si anuar

Diferenta dintre anual si anuar

Continuam articolele despre termeni care pot provoca confuzie. Vad prin online din diverse surse ca sunt destui termeni care te pot pune pe ganduri. Mai ales daca vorbim de paronime, care au talentul de a fi si foarte asemanatoare. De asta astazi discutam despre anual si anuar, doi termeni foarte asemanatori dar diferiti totusi ca sens.

Diferenta dintre anual si anuar

Ma arunc sa zic ca lingvistic, provin din aceeasi familie (avand in vedere formularea sper ca e clar ca n-am si verificat). Pana la un punct au si aceeasi forma, difera sufixul insa si aceasta particula da si sensul final.

Chiar daca sunt doi termeni asemanatori, nu ii poti schimba intre ei intr-o conversatie si vezi mai jos de ce.

Hai insa sa vedem ce zice dexonline despre acesti termeni:

ANUÁL, -Ă,anuali, -e, adj. Care are loc o dată pe an; care durează un an; care corespunde unui an. Raport anual. Plantă anuală. Plan anual. [Pr.: -nu-al] – Din fr. annuel, lat. annualis.

si:

ANUÁR,anuare, s. n. Publicație periodică anuală care prezintă activitatea unei instituții, a unei întreprinderi etc. sau care conține studii științifice. [Pr.: -nu-ar] – Din fr. annuaire.

Deci anual=o data pe an si anuar=se intampla tot o data pe an, dar e vorba de o publicatie, un raport etc.

Daca esti mai tanar de 20 de ani, posibil sa nu ai reperele urmatorului exemplu. Pe vremuri insa, exista asa numita Carte de telefoane care aparea o data pe an (din ce imi amintesc) si unde puteai sa cauti numele de telefon ale oamenilor cu care aveai treaba. Mai tarziu s-a transformat in Pagini Aurii.

Daca tot am intrat in subiect sa si lamuresc un pic. Acum 20-25 de ani, in principiu existau telefoane fixe, nu mobile. Nu exista internet si nu aveai cum si unde sa cauti. Ca sa afli numarul de telefon al unei rude din alt oras, cautai in Cartea de telefoane sau puteai suna la Informatii. Altfel succes, nu aveai cum sa obtii informatia.

Anuar mai poate fi considerat de exemplu si raportul unei institutii, care prezinta in acest mod activitatea pentru anul in urma. Probabil e un termen care o sa dispara in ceva timp, pentru ca totul se duce spre online.

Iar anual, poate fi si de cate ori faci tu sex pe an (ha, ha, ha). Evenimente anuale sunt de exemplu Craciunul sau Pastele, se intampla o data pe an.


sursa imagine: arhiva personala

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *