Hollywood-ul e de mult „doctorul” filmelor. Asta pentru ca au tot prescris „retete” de-a lungul anilor, din care multi nu prea au iesit. Sunt faine, filmele alea, nu zic nu. Dar uneori totusi, poate nu strica sa iesim din „traditional”. E unul din motivele pentru care imi place sa vad si filme „locale”. Si azi nu vorbim despre filme romanesti ci despre „Troll”, o productie norvegiana, din 2022. Si hai sa vezi cum se misca muntele.
„Troll” nu prea are echivalent in limba romana, nici cuvantul, nici ca sens. Este un termen care provine din mitologia scandinava. Se refera la niste „fiinte” care traiau undeva prin munti, in mici familii. Nu prea e clar cum puteau arata, sunt mai mult variante si s-au si schimbat in timp. In sensul in care de exemplu, dupa ce a aparut crestinismul, trollii au devenit si ei in unele variante, creaturi ce luptau cumva impotriva crestinismului. Erau portretizati ca fiind fiinte ce nu ajutau oamenii, cumva mai mult de atat, se ascundeau de oameni, insa uneori, puteau fi agresivi fata de acestia.
Ei bine, pe baza acestei legende, cineva a facut un scenariu si un film. Si hai sa vedem despre ce e vorba.
sinopsis „Troll” 2022
Premisa este una foarte simpla. Din acest punct de vedere, nu avem surprize. Intr-un munte, o companie face sapaturi, folosind masinarii dar si explozibil. Se produce insa o tragedie, la un moment dat, dupa o astfel de „sapatura”, se misca muntele, pare ca sare in aer.
Ulterior, urme ciudate incep sa apara in zona, localitati izolate sunt distruse complet de ceva gigantic etc. Evident, se auto-sesizeaza guvernul si se declara „Stare de alerta”. Ce se intampla in tara, ce e cu urmele alea si cum pot fi oprite… atacurile?
Este consultat un om de stiinta, biolog a carui parere… pare ca lasa de dorit. Suntem in secoul XXII, serios, mai credem in povestile astea? Cineva crede, mai exact tatal respectivului biolog. Om de stiinta si el, toata viata a „vanat” trollii, fiind sigur ca exista.
Dar de ce s-a trezit acest troll, ce vrea si unde se duce? Astea sunt intrebari la care vei afla raspunsul daca te uiti la film.
ochiul critic
Sa incepem cu „mi-a placut”. Imi plac povestile, legendele, imi place folclorul. Cum am zis si mai sus, cineva asta a facut, a luat o legenda si a transformat-o in imagini.
Scenariul desi nu pare deloc asa complex, are cateva twist-uri interesante, nu prea le mirosi. In principiu, daca esti cat de cat cinefil, daca vezi trailer-ul, ai impresia ca stii exact unde se duce. Ei bine, nu e chiar asa, sunt destule surprize pe parcurs.
Este un film bine facut, executat corect, cam din toate punctele de vedere. Se joaca bine, scenariul este solid, bine montat, efecte speciale bune. Nu prea am nimic de reprosat, regizorul a stiut sa creeze suficienta tensiune cand trebuie, filmul te tine captiv.
E un film pe care il recomand pentru o zi cand ai chef sa te uiti la ceva nici foarte light, nici foarte complet.
sursa imagine: impawards.com