Aici poate ca da, lipsa diacriticelor ma incurca. Ca nu vorbesc de noi, de romani, ci de jumate’ din stramosii nostri daca e s-o luam asa. Vorbim deci despre romani = Imperiul Roman. Deci italienii de azi, sa zicem asa. Desi s-au intins bine prin Europa – cel putin la un moment dat – nu s-au oprit pe aici. Exista atestari despre expeditii romane in Africa.
In epoca moderna, Africa a fost „descoperita” de Bartolomeu Diaz, un explorator portughez din secolul XV. In martie 1448, el a atins Capul Bunei Sperante, de unde s-au stabilit rute de navigatie spre India si Orientul Indepartat.
Insa despre Africa si geografia acestui continent, exista scrieri si marturii mult mai vechi de atat. Se pare ca si fenicienii si cartaginezii au organizat de-a lugul timpului expeditii in Africa. Nu e clar de unde provine numele, sunt mai multe variante. Sunt date radacini latine, punice dar si berbere – oricare dintre acestea par cumva plauzibile. Si egiptenii au facut niste expeditii in anumite parti ale Africii, prin anul 600 i.HR.
Cum puteau romanii sa se lase mai prejos zic?
Atentie! Pentru articole de genul, ma simt nevoit sa specific ca acest material NU este nu material academic. Eu nu sunt istoric, sunt doar interesat de istorie si un tip curios. Ca atare, informatiile de aici – desi sunt verificate de catre mine din mai multe surse – NU reprezinta totusi un material stiintific.
expeditii romane in africa
Cand ne referim la expeditii, discutam despre cele de explorare, nu neaparat militare. Nu vorbim aici doar de expeditii militare, ca asa ar fi mai multe. Avand in vedere razboaiele punice, intre Roma si Cartagina au tot fost expeditii militare. Ba a si existat o provincie romana in Africa. Aceasta a fost infiintata in anul 46 i.Hr, dupa ce a fost infrant Iuba I al Numidiei. Aceasta se numea „Africa Nova” si cuprindea regiunea din nord-vestul Africii.
Cornelius Balbus – 19 i.Hr
Domnul Balbus, a fost nascut in Cadiz, Spania de azi. Era un puternic consul, bogat dar statea si bine pe lupte. A slujit sub comanda lui Pompei, cu care era prieten bun. Dar era prieten si cu Cezar si se pare ca a fost unul dintre cei care au sustinut primul triumvirat, format din Cezar, Pompei si Crassus.
Conform scrierilor lui Pliniu cel Batran, el a ajuns la raul Niger, in anul 19 i.HR. Nu era singur, era insotit de vreo 10 k de legionari. A plecat din Sabratha – Libia si a cucerit capitala din Fezzan – tot Libia. Era la acel moment ocupata de garamanti, o populatie ce a trait in zona Libiei, disparuta in momentul de fata.
De acolo, a trimis grupuri de legionari sa exploreze zona si acestia au ajuns pana la raul Niger, langa Timbuktu (Mali). S-au gasit momezi si alte artefacte prin zona respectiva.
Suetonius Paulinus – 41 d.Hr
Gaius Suetonius Paulinus, a fost un general roman, ce provenea din Pisaurum (Pesaro de azi). A ramas cel mai bine cunoscut pentru victoria sa impotriva tribului britanic „Iceni”. Aceasta rebeliune era condusa de faimoasa Boudica, nume care a ramas in istorie ca un simbol al luptei pentru libertate. Este evident, aclamata si admirata de britanici dar nu numai.
In 41 d.HR, Paulinus a plecat din Mauritania. Fusese numit guvernator acolo dar fix in anul ala, berberii s-au revoltat. Ca sa termine cu aceasta revolta si fiindca nu avea jandarmi, a luat-o peste munti. A fost nevoie de un mars de 10 zile prin muntii Atlas, spre sudul Mauritanei, unde era revolta.
Se pare ca au mers de-a lungul unui rau numit „Ger” si au dat de un alt rau, „Daras”, probabil raul Senegal de astazi. Au mers apoi mai departe si au ajuns pana in Marocul de astazi. Si in zona respectiva se gasesc monede si alte artefacte romane din acea perioada.
Septimius Flaccus – 50 d.Hr
Septimius Flaccus era… nu stiu cine. Nu am gasit niciun fel de informatii despre el. Probabil era consul/ guvernator/ general. El a plecat cu o expeditie impotriva nomazilor care tot atacau Leptis Magna. Acesta era un oras aflat in Tripolitania.
Flaccus, se pare ca a ajuns pana la Lacul Chad de astazi, numit si Lacul Hipopotamilor de catre Ptolemeu. Conform acestuia, expediatia a ajuns in zona Sebha si Aozou. A ajuns si pana la raurile Bahr Erguig, Chari si Logone.
Julius Maternus – 90 d.Hr
Julius Maternus este iarasi un personaj despre care nu se stie mai nimic. I-a ramas doar numele. Ca si Flaccus, probabil era un diplomat/ guvernator/ general, ceva de genul. Expediatia sa a fost una pur de natura comerciala.
El a plecat din Golful Sidra, aflat in nordul Libiei. De acolo a ajuns la Oaza din Cufra si apoi la cea din Archei. Calatorea impreuna cu regele Garamantilor si au atins raurile Bahr Salamat si Bahr Aouk. Asta inseamna aproximativ in zona Republicii Centrale Africane de astazi.
Se spune ca a durat vreo 4 luni expeditia asta si ca apoi el s-a intors la Roma cu un rinocer cu doua coarne, care a fost prezentat in Coloseum.
Valerius Festus – 70 d.Hr
Gaius Calpetanus Rantius Quirinalis Valerius Festus, poftiti tot numele. Se pare ca era comandant al Legiunii a III-a Augusta, stationata in Africa.
Festus, era pus pe treaba. Se pare ca a mers in estul muntilor Hoggar (sudul Algeriei), prin Tenere (o portiune de desert din Sahara) si a ajuns pana in Timbuktu (Mali de azi).
Nu e deloc clar care era scopul miscarilor sale, daca erau de explorare sau militare. De altfel, sunt ceva dubii si cu privire la daca aceasta expeditie s-a intamplat sau nu.
Cam atat de spus despre expeditiile romane in Africa – cel putin cele incipiente. Se pare ca si Nero ar fi ordonat o astfel de explorarare in 60-61 d.Hr. Teoria aceasta pare insa contestata de istorici, sau cel putin inca nu e clara.
Acestea sunt doar expeditiile „pe jos”, au mai fost expeditii maritime in Africa, cel putin la fel de importante ca cele de mai sus.
surse de informare: