Salutare. Astazi am pentru voi un nou roman din colectia Herg Benet si anume „Malad” scris de Alexandru Voicescu. Hai sa-i cunoastem impreuna si pe autor si produsul sau.
Alexandru Voicescu
Despre Alexandru Voicescu marturisesc ca nu stiam mai nimic inainte sa citesc aceasta carte, am aflat insa mai multe despre el dupa ce am citit cartea. Atat despre el ca activitate dar si despre el ca om, macar intr-o mica masura. Parerea mea este ca in fiecare carte sunt fragmente, schije ale personalitatii si stilului scriitorului.
Alexandru Voicescu este absolvent de studii juridice si filosofice si are si un master la SNSPA in publicitate. Lucreaza de opt ani in advertising pe pozitii de art director, copywriter si creative direct. In 2010, a pus bazele editurii Herg Benet, editura pe care o coordoneaza si in prezent.
In 2015 a debutat cu romanul „Malad”, carte despre care vom discuta si noi mai jos. Cu aceasta carte a castigat premiul „Cartea de proza a anului 2015” la Gala Tinerilor Scriitori din 2015 si a fost nominalizat la Festivalul International de la Chambery, pentru cel mai bun roman de debut din 2015. Cu aceeasi carte, a castigat si premiul „Cea mai buna carte de proza”, la Gala Tinerilor Scriitori editia 2016.
Cam atat despre autor, hai sa vedem si cartea cum se prezinta.
Sinopsis „Malad”
A.S Voi aplica aceeasi tactica ca la recenziile de film (acolo unde este cazul). Cartea aceasta mi se pare ca se preteaza la o descriere la persoana I, din perspectiva directa a personajului principal. Mi se pare ca asa as putea cel mai bine sa o descriu.
Numele meu este Andrei Marcus si lucrez pentru o companie high-tech. Impreuna cu Etienne, colegul meu am organizat la Praga o mare sesiune de prezentare a unui produs nou si super-smecher, o tableta grafica cum nu s-a mai vazut. Colegul meu, zis si „Et” m-a parasit in ultima clipa pentru niste lectii de „marketing” cu niste cehoaice superbe asa ca sunt singur la butoane. Eh, nu e asa o mare tragedie, ma descurc eu.
In cadrul conferintei, avem o proba de testare. Au fost invitati cinci art-directori care sa testeze noul nostru produs in regim de viteza. Dintre ei, mi-a atras atentia Ioana Duna, o figura mai ciudata si foarte necunoscuta mie. Desenul ei m-a uimit si chiar m-a socat, fiindca mi-a provocat o… viziune cred, atat de puternica incat am lesinat. Dupa ce m-am trezit din lesin, am cautat-o pe autoare insa a disparut complet.
In fine, am mers sa-l caut pe colegul meu Etienne. In clubul unde se afla acesta am facut cunostinta cu Bedrosian, un batran cantaret de jazz si cu Eliza, insotitoarea lui, tanara gerontofila si ciudata. ET ma ajuta sa o gasesc pe Ioana si reusesc, dupa ce trec printr-o experienta ciudata, un labirint si chestii de genul asta. O gasesc pana la urma si mergem intr-o plimbare cu barca de unde insa ma intorc singur. Nu stiu exact ce s-a intamplat, n-as putea sa descriu, dar Ioana dispare.
Ma trezesc pe patul de spital cu… Eliza langa mine. De la ea aflu ca am stat in spital, inconstient o buna bucata de vreme si ca sunt acuzat de politie, ca am facut… ce? Nu-mi vine sa cred. Eliza ma indeamna sa fug impreuna cu ea, sa am incredere eu insa… oare ce sa fac?
Parerea mea despre Malad
„Malad” este o carte fara indoiala interesanta cu o poveste interesanta ce oscileaza cumva intre real si fictiune, intre introspectii si dragoste, intre lumesc si fantastic. Sunt elemente din mai multe stiluri si genuri literare ce se impletesc armonios in aceasta carte.
Dupa mine, cititul ei mi se pare ca este echivalent cu a te uita cumva la doua monitoare, ceva de genul, unde activitatea de pe unul trece pe celalalt si tot asa. Este genul de carte care are clar un personaj principal, Andrei Marcus, in jurul caruia se cam invarte totul si pe care ajungem sa-l cunoastem profund, prezent versus trecut, la nivel de gandire, la nivel de sentimente, tot tacamul.
Este un tip special, cu siguranta. De exemplu, de cand era mic, in el a existat o lupta intre el si un alter-ego al lui, e vorba aici de o dualitate, de baiat bun versus baiat rau. De asemenea, este un tip aflat incontinuu intr-o cautare, isi cauta jumatatea, se cauta pe el, cauta. Acest aspect este sugerat si de desele lui calatorii si treceri din diverse locatii in altele, din diverse planuri in altele.
La un moment dat, aflam cate ceva si despre geneticul acestui personaj si locul lui de bastina, de unde se trage, din ce rasa de oameni si de ce este capabil. Sunt detalii pe care el nu le cunoaste despre el, abia acum se descopera. Nu reuseste singur, evident, are nevoie de ajutorul unor persoane, a caror existenta nici macar nu si-o imagina pana atunci. Este o situatie mult mai mistica si mai veche decat poate el constientiza.
Mie mi-a placut cartea, cum spuneam este o carte interesanta. Desi este o carte consistenta, are substanta si o poveste deloc simpluta, mi s-a parut genul de carte ce poate fi citita lejer, o poti citi rapid, fiindca stilul autorului este unul cursiv, fluent. Este de asemenea si genul de carte ce reuseste sa te captiveze si sa te tina prins in focul actiunii, o actiune care cum ziceam mai sus este variata si se misca de colo-colo.
Este o carte cam pentru toate gusturile, cred ca fiecare poate gasi cate ceva interesant in cartea asta, depinde si cum o percepem. O poti citi ca pe o carte fantastica/mistica si sa cauti mesaje in ea, poate fi considerata o carte de cautare, de regasire, poate fi considerata o carte de actiune, sunt si accente romantice etc.
In concluzie, cititi-o ca merita si cu siguranta nu va va plictisi. Daca insa nu va place cartea astea, incercati „Fata de la nord de ziua”, scrisa de acelasi autor.
Cartea a fost oferita de editura Herg Benet pentru aceasta recenzie. Puteti cumpara cartea Malad direct de pe site-ul editurii sau de pe libris, elefant sau carturesti.
Sursa imagini: www.hergbenet.ro