ilustratie ochelari de film 3d

Istoria filmului romanesc intre 1920 si 1930

Continuam sa discutam un pic despre istoria filmului romanesc, am revenit cu partea a doua. Prima parte, ce trateaza perioada incipienta, de pana in 1920 o gasesti aici. Astazi vorbim despre istoria filmului romanesc intre 1920 si 1930.

Urmeaza insa o pleiada de alte filme reprezentative pentru cinematografia romaneasca. Din pacate nu sunt insa cunoscute publicului larg ci probabil doar cinefililor.

imagine rola veche de film

#istoria filmului romanesc intre 1920 si 1930

In iunie 1921 este realizat unul dintre cele mai bune filme documentare ale acelei perioada, „Ecaterina Teodoroiu”. Spunem documentar pentru ca este o reconstituire a evenimentelor. Foloseste o tehnica inedita pentru a creste autenticitatea si anume integrarea in film a unor bucati din jurnalele de actualitati. Filmul a fost regizat de Nicolae Barbelian.


In 1923 apare primul numar al revistei „Film”, redactor-sef Nicolae Cassvan, ce isi propune sa se ocupe de arta cinematografica si sa faca legatura dintre public si cineasti.


In 1923 apare un alt film „Tigancusa de la iatac”, o colaborare in premiera cu cineastii germani. Filmul este ceva povesteste intamplari din relatia boieri-robi.


In iulie 1924 se lucreaza la filmul „Pacat” in regia lui Jean Mihail. Este prima ecranizare a unei schite de I.L Caragiale. Se potriveste de altfel stilului acestui regizor ce era la origine regizor de teatru.


In acelasi an, in octombrie revista „Film” devine „Cinema”. Desi variabil in aparitie, aparand ba saptamanal, ba lunar, ba bilunar, revista este totusi editata pana in 1948. Scopul era de a eleva cumva gustul cititorilor  si contine stiri, cronici, articole despre cinema-ul international etc. Este genul de revista independenta „traind” din reclama obtinuta de la casele de distributie.


In decembrie acelasi an, apare pe scena filmului romanesc un om polivalent (actor, regizor, scenarist), Jean Georgescu cu filmul „Milionar pentru o zi”. Filmul este despre un tanar pictor ce mosteneste un milion de lei cu conditia sa se insoare.


In octombrie 1925 apare filmul „Nabadaile Cleopatrei” realizat de regizorul de teatru Ion Sahighian, o comedie ce foloseste farmecul si costumatia teatrala.


Pe 1 noiembrie acelasi an, apare filmul „Manasse” e ecranizare a piesei omonime a lui Ronetti Roman. Este un film ce in premiera incearca sa scoata filmul din scena teatrala, filmand prin Bucuresti, prin Falticeni etc. Este probabil primul sau printre primele filme romanesti ce scoate in evident lupta dintre generatii, dintre traditie si nou.


In 1927 debuteaza cu filmul „Iades” regizorul Horia Igirosanu. In acest film apar elevi ai scolii sale de mimodrama, aceasta reprezentand o prima incercare de invatamant cinematografic. Continua activitatea de regizor si pedagog cu cea de publicist pentru ca este redactor-sef al „Clipa” si „Clipa cinematografica” si de animator cultural,  fiind fondator al „Asociatiei prietenilor filmului”.


poza actor George Vraca

In 1927, apare un alt film romanesc de referinta si anume „Lia” regizat de Jean Mihail si cu o imagine de Iosif Bertok. Filmul este unul vadit comercial, ce utilizeaza tot ce se poate din retetele cinematorgrafiei acelui moment. Este remarcat George Vraca, ca fiind o „figura extrem de fotogenica cu o linie aristrocratica” (Secolul Cinematografului). De altfel acest film se numara printre primele din cariera sa de patru decenii.


poza animata cu Haplea

Tot in acelasi an, dar in noiembrie apare unul dintre filmele care au ramas in istoria urbana a Romaniei. Este vorba despre filmul animat „Haplea” al carui personaj a devenit celebru in tara noastra datorita stilului sau naiv. El a fost realiat de Marin Iorda care a intampinat destul probleme tehnice in realizarea lui. Il puteti viziona pe youtube eu l-am vazut si nu mi s-a parut deloc mai prejos ca filmele animate din alte tari din acea perioada.


In 1928, apare filmul „Napasta” ecranizare dupa Caragiale. Este un film in care cineastii se straduiesc sa „sparga” teatrul prin ceva flash-back-uri turnate in decoruri autentice ca satul Corbeni, salinele Ocnele Mari, inchisoarea Vacaresti.


In acelasi an apare si coproductia romano-austriaca „Povara” o melodrama ce contine si un apreciat documentar despre Bucuresti.


In 1929 apare primul film romanesc dedicat haiducilor. Este filmat in regia lui Horia Igirosanu filmul „Iancu Jianu”, urmat de „Haiducii” in 1929 si „Ciocoii” in 1931.


In 1930, apare un faimos film romanesc reluat in trecut, o ecranizare dupa romanul omonim al lui Liviu Rebreanu, „Ciuleandra” in regia lui Martin Berger. La momentul respectiv, nu a fost prea bine primit, fiind considerat o melodrama ce starnea rasul.


Cam aici se incheie acest al doilea articol despre istoria filmului romanesc. Vom reveni data viitoare cel mai probabil cu decada dintre anii ’30-’40. Nu uitati insa si de recenzii filme pana atunci.

Sanatate!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *