Teatru de operatiuni

Teatru de operatiuni – de unde vine expresia?

Teatru de operatiuni

Ma uitam ieri pe la stiri si am auzit expresia asta, ceva cu niste soldati din nu stiu ce „teatru de operatiuni” si m-am apucat sa ma gandesc oare de unde provine expresia asta? Teatru stim cu totii ce inseamna, dar daca mai e cazul hai sa vedem ce zice dexonline:

TEÁTRU,teatre,s. n.I. 1. Clădire sau loc special amenajat în vederea reprezentării de spectacole; p. ext. instituție de cultură care organizează spectacole. 2. Spectacol, reprezentație dramatică. ◊ Loc. adj.De teatru = care se reprezintă la teatru (I 1), destinat a fi reprezentat pe scenă. ◊ Expr.A face (sau a juca) teatru = a se preface. ♦ (Fam.) Discuție aprinsă între mai mulți, ceartă care atrage pe curioși. 3. Arta de a prezenta în fața unui public un spectacol, o piesă. ♦ Profesiunea de actor, de regizor. 4. Literatură dramatică; culegere de piese. ♦ Ansamblul operelor dramatice care prezintă caractere comune sau au o origine comună. II. Loc unde se petrece un eveniment, unde are loc o acțiune. ◊ Teatru de operații (sau de război) = câmp de luptă; teritoriu, loc unde au loc acțiuni militare ample în timp de război. – Din fr.théâtre,lat.theatrum.

Ok, din ce scrie acolo, se poate intelege ca este vorba despre un loc special amenajat unde se mimeaza ceva, sau se reproduce, se prezinta etc. Ma rog, este vorba despre ceva ce nu este real, despre o reprezentatie, o reproducere, cum vrei sa-i zicem.

Care e asemanarea dintre un teatru si un camp de lupta? Mie nu mi se pare ca ce se intampla pe un front, oriunde au loc lupte seamana cu teatrul. Da si pe scena se pot juca drame dar pe front chiar se traiesc.

Mi se pare ca este un cuvant dragut, ce descrie un act de cultura si n-ar trebui asociat in nici un fel cu orice chestie negativa, mai ales cu o manifestare violenta asa cum desigur este razboiul. Am putea folosi cuvinte gen groaznic, monstruos, crima etc. in nici un caz teatru de operatiuni.

Sursa imagine: pexels.com

4 thoughts on “Teatru de operatiuni – de unde vine expresia?”

  1. E chiar teatru. Ei se fac ca lupta pt o cauza, in realitate omoara oameni pt resurse. Gandesti ca un copil care acum invata alfabetul. Gandurile tale sunt prea puerile pentru a fi publicate.

    1. Pareri de genul asta poti emite in alta parte. N-am nevoie de ifose semidocte.
      Nu ti-am cerut eu parerea cu privire la ce pot si ce nu pot publica pe site-ul meu.

  2. Nici mie nu-mi place expresia. Este o insulta adusa culturii de catre unii care nu stiu ce reprezinta cultura.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.