afis film golem 1915

Golem | Film 1915 | Un film pe zi #1

Am decis sa continui seria „filme vechi de referinta in istoria cinematografului” (din care am publicat doua episoade, #1 si #2) insa o voi face in mod diferit. In loc sa recomand o serie de filme/articol ca pana acum, voi recomanda un singur film/zi (sper sa reusesc sa ma tin de promisiune). Mi se pare mai interactiv asa, cel putin pentru mine este. Deci pentru astazi avem „Golem„.

secventa film golem 1915
https://en.wikipedia.org

Este un film ce a aparut in 1915 sub numele „Der Golem”. Asa cum il tradeaza numele este o productie germana si este evident un film mut. Este regizat de Henrik Galeen cu actori precum Paul Wegener sau Lyda Salmonova.

Filmul traduce o legenda populara intr-o varianta cinematografica. Este vorba despre o „masina” ce se revolta impotriva autoritatii. Cred ca a devenit intre timp o tema preferata pentru ca sunt/au fost destule  filme cu roboti ce se razvratesc/conduc omenirea. „Golem” se aseamana insa nu este vorba despre un robot ci despre o fiinta de lut adusa la viata prin magie. Initial se intelege bine cu „creatorul” sau dar la un moment dat dovedeste nazuinte umane pentru ca incearca sa-si depaseasca conditia si se indragosteste de fiica acestuia. Aceasta insa il respinge ceea ce il face pe Golem sa se transforme in Godzilla pentru ca distruge tot ce prinde furios pentru ca isi da seama ca este izolat si undeva la mijloc intre om si obiect.

Este un film foarte important pentru ca poate fi considerat un precursor al scolii cinematografice expresioniste. Este de altfel urmat de filme pe aceeasi tema in 1920 si 1936.

Aici se incheie recomandarea de astazi, daca va place seria va recomand eticheta: #celemaibunefilme.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *