Indiferent cât timp petrecem în locuința noastră, cert este faptul că este predispusă la numeroase tipuri de bacterii și alergeni. Curățarea perfectă a tuturor suprafețelor este aproape imposibilă. Fără să cunoaștem anumite detalii despre cât de ușor se poate împrăștia praful sau diverși alți germeni, atunci când încercam să facem curățenie, se ajunge la rezultate care pot produce mai multe efecte negative decât am fi crezut.
Sursele pentru acumularea bacteriilor sunt diverse. Prezența animalelor de companie, simplele activități zilnice, contactul cu mediul extern, anumite obiecte care absorb microbii sunt doar câțiva din factorii ce primează în acest sens.
Ce recomandă specialiștii?
Orice persoană trebuie să dispună de toate tipurile de dezinfectanți, atât în locuință, cât și în uzul personal. În primul rând, este foarte practică existența dezinfectanților pentru mâini care se găsesc pe piață în cantități suficiente pentru întreaga familie, cât și în formule mici, potrivite de ținut în poșetă sau mașină.
Dezinfectarea suprafețelor din interiorul locuințelor se face cu ajutorul unor produse profesionale. Deși, apare ca destul de populară utilizarea produselor ce se găsesc în casă pentru diverse întrebuințări, s-a dovedit de nenumărate ori că acestea nu au efectul corespunzător.
Sunt puse, de asemenea, la dispoziția noastră diverse substanțe sau pastile cu efect dezinfectant, dar care nu au proprietăți chimice atât de puternice. De exemplu, pe clinit.ro se găsesc anumite produse care pot fi utilizate inclusiv pe suprafețele care fac contact cu alimentele.
Cum folosim corect produsele dezinfectante?
În general, marea parte a dezinfectanților au un efect destul de puternic, iar utilizarea lor presupune respectarea anumitor condiții.
Lavetele, bureții sau carpele de care ne ajutăm în tehnica de dezinfectare trebuie să conțină materiale biodegradabile și care să se usuce foarte ușor. În cazul în care prezintă o durată mai lungă de umiditate, există un risc foarte mare ca bacteriile să se dezvolte din nou.
Indiferent că substanța de dezinfectare este mai mult sau mai puțin toxică, posibilitatea provocării unor iritații la nivelul pielii este confirmată. Astfel că se recomandă purtarea unor mănuși potrivite și, de asemenea, deschiderea geamurilor sau alte modalități de ventilare – sunt destul de importante.
Indicațiile pe care le primim mereu despre cum să evităm zonele aglomerate sau cum să împiedicăm apariția germenilor sau microbilor în locuință sunt greu de pus în practică. Spre exemplu, baia este un spațiu care prezintă un grad ridicat de umiditate, iar producerea efectelor negative este, evident, foarte posibilă și dificil de evitat.
Bucătăria, iarăși, este o parte din locuința în care se petrece foarte mult timp, iar importanța igienizării ei este esențială. Șansele de a se înmulți microbii aici sunt numeroase, atât din cauza folosirii frecvente a anumitor obiecte din bucătărie, cât și a anumitor alimente care îi atrag.
Un mediu încărcat de bacterii poate produce probleme destul de grave asupra sănătății umane. Mai cu seamă, copiii sunt foarte sensibili la efectele aduse.
Începând de la nelipsitul dezinfectant pentru mâini în fiecare locuință, până la existența tuturor produselor profesionale de igienizare, spațiul interior al locuinței trebuie să se păstreze mereu la un nivel potrivit de curățenie.