Dune a facut mai multe valuri decat viermele de nisip prezent in el. Este un film cult al cinematografiei mondiale, de referinta pentru filmele SF. Nu cred ca exagerez cand spun ca e acolo sus, alaturi de Star Wars de exemplu. Filmul sf Dune nu este insa nu succes comercial la fel de mare dar sigur are fani la fel de infocati.
Eu pot spune doar ca Dune este unul dintre cele mai bune SF-uri vazute vreodata, un film care mi se pare fresh si relevant si acum, in 2020.
# sinopsis Dune
In anul 10.191, universul cunoscut este condus de imparatul padisah, Shaddam al 4-lea. Sunt patru planete care cam fac legea in univers:
– planeta de resedinta a imparatului
– planeta Harkonnen
– planeta Atreides
– planeta Arrakis cunoscuta si numele de Dune – Planeta desert.
Aceasta din urma este cea mai importanta planeta din tot universul, pentru ca este singura planeta unde exista substanta cunoscuta sub numele de Spice – Condiment (dar nu ca ala al lui Ruby). De ce este Spice-ul asa cautat? Pentru ca este o substanta aproape magica, ce prelungeste viata, extinde constiinta, face posibile calatoriile in univers fara sa te misti, s.a.m.d.
Practic, spice-ul asta este un fel de mar din Biblie, cel mancat de Eva si Adam.
Cand ai ceva de valoare, ai si dusmani. Arrakis-ul, este locuita de fremeni, popor fara mari puteri, sau cel putin asta se stie despre ei. Este controlata de Atreides, asta pana cand imparatul care se teme de ei, pune la cale o mica conspiratie si isi cam face de cap, cu ajutorul celor din Harkonnen.
Astfel, Paul, fiul ducelui Leto Atreides se trezeste un pic pe dunele planetei, impreuna cu maica-sa, doamna Jessica si cam atat.
Oare va supravietui? Ca doar el e baiat de oras, vine de pe Atreides, planeta total diferita de Arrakis.
# ochiul critic Dune
Filmul sf Dune este un film absolut minunat, un film profund ce trateaza diverse teme. Mi-a placut din toate punctele de vedere pentru ca are:
– o poveste foarte frumos construita
– scenariu complex
– multe personaje – daca nu esti atent la inceput, la revedere, ca restul filmului nu-l mai prinzi
– te tine captiv in film si te face sa-ti doresti mai mult, sa vezi ce se intampla etc.
– decoruri absolut fantastice
– twist-uri multiple
Lista ar putea continua fara probleme. Mi-a placut si adancimea filmului, acel Spice cautat de tot universul era de fapt doar un motiv, o acoperire. Filmul induce ideea ca greselile tineretii vor fi platite la un moment dat. De asemenea, Paul incepe o calatorie spre maturizare, o metamorfoza ce il transforma in altceva si-l indreapta spre destinul sau.
Dintr-un oarecare punct de vedere, mi se pare ca este un Songoku modern ce se transforma in Super Saian.
Metamorfoza sa este punctata pe parcursul intregului film prin schimbarea numelui. Incepe cu un nume, pe masura insa ce avanseaza pe cararile vietii primeste alte nume – alter-ego-uri. Acestea marcheaza la randul lor maturizarea sa, la propiu si la figurat.
De asemenea, trasaturi precum tradarea dar si loialitatea sunt si ele intalnite de-a lungul filmului in forme si locuri neasteptate.
Cu toate ca sunt impotriva de obicei, mi-ar placea sa vad un remake in 3D al acestui film, mie mi se pare ca este un film cult, un film de referinta ce va ramane valabil si relevant si peste 100 de ani.
Un singur lucru mi se pare ca a lipsit ca sa il faca mai bun de atat: mai multa emotie! Ar fi trebuit ca actorii sa exprime mai multa emotie, aceasta sa fie mai bine accentuata. De asemenea, sunt personaje minunate in film precum baronul Harkonnen, personaj sociopat si megaloman. Si acesta ar fi putut fi accentuat, ca un soi de Hannibal Lecter obsesiv-compulsiv.
Ceva emotie in plus si o coloana sonora mai epica, daca imi este permisa exprimarea, ar fi propulsat filmul mult mai mult in topuri. Mi-ar fi placut si aici sa aud o muzica mai dramatica, cu mai multe sunete joase si tobe.
Una peste alta insa, este un film pe care il recomand cu drag, daca esti cinefil n-ar trebui sa-ti lipseasca din palmares, mai ales daca iti plac filmele SF.
Am si doua vesti bune:
- azi, cand postez asta, apare pe Netflix Romania si ma astept la o calitate smechera. Ghici ce fac eu azi, pe seara?
- apare remake-ul in decembrie 2020, abia astept
sursa imagini: impawards.com