Diferenta dintre schinduc si schinduf

Diferenta dintre schinduc si schinduf

Nu degeaba am tot amanat eu sa scriu articolul asta. Este un articol pe care mi-a fost foarte greu sa-l scriu. Asta pentru ca diferenta dintre schinduc si schinduf este greu de explicat. Pentru ca schinduc, este un termen care nu are echivalent in engleza de exemplu si sunt foarte putine informatii pe internet.

Am incercat sa compilez informatiile pe care le-am gasit ca sa lamurim problema. Mentionez insa ca nu sunt deloc sigur de acuratea acestora. Asa cum am spus si mai sus, nu sunt suficiente informatii pe tema asta, in cam nicio limba.

Diferenta dintre schinduc si schinduf

Hai sa incepem cu schinduful, ca e mai simplu.

Schinduf

Conform dexonline, schinduful este:

SCHINDÚF s. m. (Bot.) 1. Cimbrișor. 2. Plantă erbacee din familia leguminoaselor, folosită ca nutreț pentru vite sau în bucătărie și în medicină (Trigonella foenum graecum). – Et. nec.

Dexonline mai are o definitie pentru acest termen care include si schinducul dar din ce am inteles eu, este eronata. Pentru ca schinducul si schinduful, nu este acelasi lucru.

In engleza, se numeste fenugreek si in latina, denumirea stiintifica este cea de Trigonella foenum-graecum. Acesta este o planta cu frunze verzi, flori albe si are niste pastai pe post de fructe. Face parte din familia leguminoaselor.

Se foloseste in medicina dar si in bucatarie mai nou. Este cumva folosit pe post de condiment, in special in bucataria indiana. Dar si ca intaritor, aparent contribuie la intarirea imunitatii dar si cresterea testosteronului sau a libidoului. Mai multe poti citi aici.

Schinduc

Uff… aici vine partea grea. Cum spuneam, nu prea exista informatii despre planta asta. Eu presupun ca numele de schinduc, este cumva un derivat al numelui original. Cumva, romanizat. Este doar o presupunere, sa retinem asta.

SCHINDÚC s. m. Plantă erbacee din familia umbeliferelor, cu flori albe-verzui, cu fructele ovale, aromatice, din care se prepară un fel de rachiu (Conioselinum vaginatum). – Et. nec.

In teorie pare simplu, nu? Ok, este si asta o planta, avem si denumirea in latina, ce poate sa fie greu? Este, pentru ca aici se cam inchid firele noastre.

De schinduc, eu am auzit prima data citind acest articol. Inca n-am reusit sa obtin tuica aia dar o sa fac eu rost de ea la un moment dat, direct de la sursa.

Asa cum se spune in articolul mentionat, este o planta adusa de calugari din Sfantul Munte Athos. A fost plantata in secret in muntii Ceahlaului – unde sunt o gramada de manastiri, schituri si pustnici. Se macereaza in tuica de prune o parte din radacina si tulpina si se foloseste pe post de intaritor. Practic, un soi de tinctura pentru imunitate, diabet etc.

Am si vrut sa vad cum arata dar aici intervin problemele mele. Cautarea pe google dupa Conioselinum vaginatum, nu returneaza rezultate chiar satisfacatoare.

In ciuda faptului ca sunt o gramada de siteuri specializate in botanica, cam toate sunt sarace in informatii cu privire la aceasta planta.

Inca o data, pentru schinduc cel putin, nu garantez acuratetea informatiilor.

Pare ca este o planta misterioasa cu adevarat. Si pare ca nu a suscitat destul interes pentru botanisti.

Cam asta ar fi cu diferenta dintre schinduc si schinduf, sper ca acum lucrurile sunt mai clare.

3 thoughts on “Diferenta dintre schinduc si schinduf”

  1. ANDREI G FILOTTI

    Ceea ce este neclar. este de unde ați tras concluzia că planta numită schinduc este Conioselinum vaginatum, În dex nu apare această precizare, de fapt nu se dă nicio exlplicație despre schinduc

    În postarea de pe internet http://www.montaniarzi.ro/tuica-cu-schinduc-planta-miraculoasa-din-ceahlau/ este prezentată fotografia plantei utilizate pentru fabricarea țuicii schinduc și care este indubitabil Trigonella foenum graecum.
    (aceeași plantă pe care o ilustrați Dvs. când vorbiți despre planta respectivă)
    Este drept că fotografia plantei respective nu seamănă cu o umbeliferă. Totuși nu văd de unde a putut autorul articolului respectiv să ia fotografia plantei utilizate pentru aromarea țuicii cu schinduc.

    Se pare că Conioselinum vaginatum crește în China și Japonia. Nu este clar cum ar fi ajuns la Athos sau pe Ceahlău.

    Discuțța este de fapt următoarea: exstă două plante diferite Trigonella foenum graecum și Conioselinum vaginatum. Trigonella este cunoscută sub numele de schinduf. De aici nu rezultă nicidecum că schinduc se referă la cealaltă plantă. Este mult mai probabil că termenul de schinduc se referă tot la Trigonella și c Conloselinum vaginatum crește bine mersi în China sa de origine.

    1. Definitia de „Conioselinum vaginatum” pentru schinduc, apare in dexonline, se poate verifica. De acolo am atras aceasta concluzie.

      In rest, tot ce ati scris, poate fi plauzibil, nu contest. Asa cum am mentionat si in articol, sunt foarte putine informatii si este foarte greu de verificat, mers 100% pe o pista.

      Multumesc pentru vizita si comentariu

    2. Uite că mai e o opinie…
      hroderic.wordpress.com/2014/04/12/schinduc/
      Aici se susține că schinducul e conioselicum tataricum,care creşte în zona temperată!Vedeți şi pozele pe net la tataricum şi vaginatum.
      Deci???

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *