poster filmul jackie

Recenzie Jackie | Film 2017

Salutare. Astazi vorbim despre filmul Jackie, film realizat in 2016 si lansat in 2017. Este o drama biografica realizata dupa fapte reale. Stiu, asta suna un pic ciudat avand in vedere filmul si subiectul lui insa m-am documentat un pic inainte de a scrie recenzia, am comparat filmul cu informatiile gasite si se respecta povestea in mare masura. Haideti insa sa vedem despre ce este vorba.

poster jackie film 2017

Despre filmul Jackie

In prim-plan, desigur este „Jackie”, Jaqueline Kennedy si mai tarziu Onasis. S-a scris o gramada si s-au facut filme, reportaje si documentare despre John F. Kennedy, despre el, despre asasinat etc. Insa cred ca s-au scris putine, prin comparatie cel putin, despre Jackie si soarta sa.

Temporal vorbind, filmul trateaza o mica parte din poveste, este vorba despre intervalul de la decesul lui Kennedy pana la inmormantarea sa. Cred ca este vorba de o saptamana, maxim.

Atentie, nu ne este prezentata toata viata ei, ci doar viata din aceasta perioada si fragmente din trecut, din timpul casatoriei. Nimic inainte de asta, nimic de dupa asta.

Tot filmul se invarte in jurul ei, asasinatul este cumva lasat un pic in spate. Este parte din poveste insa accentul nu cade pe el ci cade pe ce s-a intamplat dupa el. Pe scurt, filmul nu trateaza cauza, trateaza efectele.

Povestea ne este prezentata intr-un mod interesant. Filmul incepe cu Jackie, care se afla la noua sa locuinta, de dupa Casa Alba. Un reporter vine sa-i ia un interviu, sa faca un reportaj cu si despre ea. Este modul principal de naratiune, prin prisma acestui reportaj ne este prezentata intreaga poveste.

Modul acesta de prezentare este unul ce da impresia ca este un film jurnalistic sau un film documentar. Nu este un film care sa exploateze sentimentele sau emotiile, este insa un film ce prezinta o realitate dura si unele scene sau lucruri la care nimeni poate nu s-a gandit. Este de exemplu o scena deosebit de expresiva, s-a filmat de aproape cum sotia isi sterge de pe fata sangele sotului proaspat asasinat. Vorbeste de la sine aceasta scena.

Mi-a placut si mi s-a parut interesant si modul de filmare din alt punct de vedere. Desi acest interviu este modul prin care regizorul ne „baga in film”, firul narativ este cumva intrerupt, insa intr-un mod inteligent. Jackie ne este prezentata in diferite ipostaze, ne sunt prezentate diferite stari si reactii ale sale.

Cu jurnalistul, da impresia unei femei puternice, calculate, care stie ce vrea, tine la imaginea sa si nu lasa reporterul sa-si faca de cap, nu-l lasa sa scrie ce are el chef. Mai tarziu, pe tot parcursul filmului ne sunt prezentate fragmente din discutia ei cu un preot si acolo vedem o alta Jackie, sincera, reala, mai umana, mai deznadajduita. Tot in film, ne este prezentata in alta ipostaza, cea de gazda a unui reportaj despre Casa Alba si acolo joaca un rol in rol. Dupa asasinat, are o gramada de lucruri de care sa se ocupe si este aproape nemiloasa, rece si inteligenta in miscari. Stie ce vrea si stie cum sa obtina. Tot ea este insa si mama si aici o avem o alta ipostaza.

Mai direct in unele cazuri, mai subtil in altele, ne este prezentata si drama marilor demnitari, a persoanelor publice, fiindca Jackie isi permite luxul de plange cu adevarat abia cand este singura, in camera sa, unde n-o vede nimeni.

Ca sa rezum, va puteti imagina filmul Jackie ca un colaj, sau ca un puzzle. La final reusesti destul de usor sa-ti faci o impresie, sa-ti formezi o parere despre ea si ce s-a intamplat in acel moment. Sunt mai multe povesti prezentate insa sunt cumva in roluri secundare. Aceste povesti formeaza la final un tot unitar.

Cum spuneam, desi este un film sobru, este o drama pana la urma, nu este genul de film cu care ne-a obisnuit Hollywood-ul. Mi se pare ca seamana mai degraba cu un film de autor, genul de film prezentat la Cannes sau festivaluri de genul.

Pana una alta vi-l recomand, mie mi s-a parut interesant – chiar daca nu-ti place filmul iti poti imbogati macar cultura generala, este acel gen de film – si mi s-a parut interesant si modul cum a jucat Natalie Portman, a facut un rol foarte bun. O buna parte din film mi s-a axat pe expresia ei faciala si mie mi s-a parut ca reusit sa intre foarte bine in rol si sa exprime ce era de exprimat la momentul respectiv.

Filmul este distribuit in Romania de Ro Image si va asteapta in cinematografe incepand cu data de 13.01.2017 cand are premiera.

ro image film distribution

Ca de obicei, va invit sa dati un ochi si prin recenzii filme, mai gasiti sigur si alte filme interesante.

Dupa ce vedeti filmul Jackie, va astept sa-mi spuneti cum vi s-a parut.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *