Netflix are meritul de a introduce si filme romanesti si mie imi plac filmele romanesti, sau cel putin imi place sa le dau o sansa. Si uite aici o serie de articole cu ce am vazut si ce recomand si iti pot spune ca am luat-o de jos, cam de pe la primul film facut vreodata in Romania.
Dar sa revenim la „Comoara”. E un film pe care il aveam de multicel pe lista dar nu prea reuseam sa ma uit. Am vrut neaparat sa-l vad pentru ca in film joaca Toma Cuzin (Firicel din Las Fierbinti). Este un actor pe care eu il apreciez mult asa ca evident, mi-am dorit sa vad acest film. Si sa vedem despre ce e vorba.
Sinopsis Comoara din 2015
Stii reclama aia la nu stiu ce supermarket cu „Vecine n-ai sa-mi dai X”? Cam asa incepe si filmul asta. Avem un om casatorit, functionar pe la primarie, familist convins. Unul din vecinii sai insa, vine si-i cere niste bani – n-a mai platit rata la casa de vreo doi ani de zile. Are si skilurri, cere o suma, dupa care cere mai putin – macar ceva daca nu se poate.
Dar ei stau in aceeasi bloc daca ma intelegi, nici alalalt nu e mai breaz.
Vecinul mai sarac insa, vine cu un deal: stie de la bunicu-su ca in curtea casei batranesti ar fi ingropata o comoara. Daca asta face rost de bani sa plateasca o firma sa vina cu un detector de metale si sa sape dupa ea, ce gasesc, impart la 2.
Clasic o treaba romaneasca…. unul sa-si asume riscurile, alalalt… ce-o fi, o fi.
ochiul critic
Nu prea stiu de unde sa incep. Nu-i un film rau dar are niste hibe. Sa incepem asa:
- filmul curge bine, poveste simpla, bine inchegata
- personaje putine dar bine conturate – le poti face profilul psihologic
- film de familie – il poti vedea si cu copii si cu bunicii
- nu e plictisitor
Are insa „greutatea” aia a filmului romanesc peste care a scuipat cel rusesc. Tristetea aia, saracia, combinatiile, lipsa de educatie etc. Gen, ma duc la o firma sa rezolv ceva, ma costa X suma, dar in curte vine un angajat si-mi zice pe sestache ca daca-i dau jumate, face el treaba.
Apoi cliseele: politistii complet cretini si corupti, functionarul care se fofileaza de la munca ca sa isi rezolve chestii personale, saracie pe toate planurile, o singura speranta: Comoara. Asta pe post de 6/49. Plus finalul apoteotic si complet nerealist totusi, cu un substrat profund acolo dar profund… degeaba.
Si intrebarea este… pentru ce toate astea? Povestea era buna. Dar se putea transforma dintr-un film care pare facut in comunism, intr-un film modern. Putea sa-si pastreze si substratul dar sa fie mult mai luminos, mai caterinca. Inteleg care sunt probabil motivele pentru care s-a ales un stil dar nu mai e cazul.
Dupa aia se mira lumea ca se uita oamenii la filme facute de BROmania si Codin Maticiuc? Si normal: sunt pozitive. Si acolo sunt combinatii si saracie si subtraturi etc. Dar acolo razi.
Filmul merita insa vazut, trailer aici.
sursa imagine: impawards.com