Am patit un necaz zilele astea. Nu mare, dar suparator. Foarte suparator. Din cauza acelei zile insa, am invatat ce inseamna o statie pentru calcat si la ce e buna. Fiindca jobul meu e unul relativ flexibil, nu necesita o tinuta office tot timpul. In viata de zi cu zi, este ok o tinuta smart-casual. In principiu niste blugi si o camasa normala si esti ok.
Din cand in cand, mai sunt ba meetinguri interne ba intalniri cu oameni din afara firmei. Evident, in situatii de genul, se recomanda o tinuta mai eleganta. Din punctul meu de vedere, reprezinta un semn de respect pentru interlocutori dar si pentru discutie in sine. O tinuta office, arata ca iei discutia in serios si ca este importanta pentru tine. Macar da impresia.
Si daca tot te imbraci frumos, nu poti sa te duci sifonat, nu? Normal ca nu. E ca si cum te babieresti dar iti lasi niste smocuri pe fata. Nu da bine.
O dimineata nefericita
Si uite-ma pe mine intr-o dimineata in care aveam telefonul pe silent si nu am auzit alarma, pe fuga maxima sa ajung la birou. Aveam un meeting foarte important dar mai aveam si ceva de pregatit inainte. Ar fi trebuit sa ajung foarte dimineata la birou dar eu eram in maxima intarziere.
Sari din pat ca ars, dus, barbierit eram suficient, si da-i sa pregatesti hainele. Bag fierul in priza, intind masa de calcat, iau hainele de pe umeras si da-i sa le calc. Incep cu camasa, ca stiam eu ca de obicei acolo am cele mai mari belele. Manecile mai intai, cum am invatat eu de la mama (sau cel putin asa am retinut). Intind bine maneca si da-i cu fierul pe ea. Si da-i, si da-i, si da-i, si… nimic, fierul rece ca berea vara.
Verifica, l-am bagat bine in priza? Era. Am schimbat priza, nimic. Aplic solutia romaneasca, adica doua capace, il mai scutur un pic, se aprinde ledul. E, zic, hai ca-I bine. Apas butonul de aburi, iese fum. E clar.
Cum te descurci? Noroc ca mi-am adus aminte de vechiul fier de calcat, pe care nu apucasem inca sa-l duc la tara. Mai mergea saracul, in ciuda faptului ca arata aproape ca asta de mai jos.
In fine, am trecut cu bine peste sedinta respectiva, sau cel putin m-am descurcat decent. M-am jurat insa ca voi rezolva imediat problema si ca o sa-mi iau un fier de calcat decent.
Fier de calcat sau statie pentru calcat?
Povestind insa intamplarea unor colege, acestea s-au uitat una la alta si m-au intrebat:
– Vrei un fier sau o statie?
-… de amplificare sau de ce? Fier de calcat. Exista si statie pentru calcat? Care-i diferenta?
– Of barbatii astia, zice colega si incepe sa-mi povesteasca.
Ca sa stii si tu, vezi ca suntem in 2017. Fiarele de calcat, sunt cam demodate, fiindca sunt cam depasite tehnic. Este adevarat ca sunt mai ok la pret, insa sunt si mai limitate din punct de vedere al performantelor.
Ca de exemplu, o statie pentru calcat, are in dotare si un generator de abur, mult mai puternic si mai eficient pentru indepartarea cutelor decat un fier de calcat obisnuit. Apoi, o astfel de statie, este mult mai prietenoasa cu toate tipurile de tesaturi. Scutesti si o parte din cea mai importanta resursa pe care o avem cu totii – timpul. Multumita aburilor mai puternici, calci mai repede. E atat de simplu.
Nu in ultimul rand, mai exista si posibilitatea de a calca vertical, ca de exemplu cand calci perdele, dar stiu ca asta nu te preocupa pe tine, nu? zise colega un pic ironica.
– Mamaaa… mi-ai dat universul peste cap, nu m-am gandit niciodata la asta, am zis eu surprins de-a dreptul. Si de unde cumpar si eu o super-scula din asta?
– Cauta si vei gasi, zise ea. Uite, de exemplu gasesti pe statiedecalcat.ro
Cum alegi o statie pentru calcat?
Ca sa-mi fac pomana completa cu tine, sa fii insa atent cand cumperi. Uite cateva chestii pe care ar trebui sa le iei in calcul:
- Putere – de preferat sa alegi o statie cu putere mai mare; putere mai mare inseamna in contextul asta, eficienta mai mare si timp de calcare mai mic.
- Timpul de incalzire– se refera la perioada de timp necesara intre pornirea statiei si cand poti efectiv sa incepi sa calci. Cu cat mai mic, cu atat mai bine, logic.
- Tipul materialui din care este facuta talpa– aici te mai interesezi si tu, ca e discutie ampla rau. Depinde si ce calci tu cel mai des, din ce sunt facute hainele pe care le porti. Ca de exemplu, pentru material textil, cele mai bune sunt talpile de teflon sau invelis ceramic si asa mai departe.
- Functii de siguranta– La cum te stiu, ar fi bine sa ai si o asemenea functie. Iti poate salva hainele si casa daca uiti cumva statia pe ele.
– Capischi?
– Roger colega, multumesc mult.
Ce pot sa zic, uneori e bine sa ai multe femei la munca.
Sursa imagine: pexels.com, pixabay.com si statiedecalcat.ro