Despre gazduire web.

Astazi vorbim iarasi despre blogging, mai exact despre gazduire, dar nu e vorba despre pretul chiriilor din Bucuresti sau din alte localitati. Nu, vorbim despre gazduirea blogurilor. Desi blogul meu nu este genul de blog care sa dea sfaturi tehnice bloggerilor, am mai scris articole pentru bloggeri, cum ar fi cel despre instalarea google analytics sau cel despre poze gratis asa ca are loc si cel de astazi.

Vorbim de data aceasta despre un subiect vital pentru absolut orice blogger. Nu conteaza cati ani ai, de cat timp scrii, unde te afli in „clasamentul” bloggerilor etc. Indiferent ca ai un blog de doua saptamani, indiferent ca scrii de zece ani, ai mare nevoie de o gazduire buna.

sursa: FreeImages.com/Whrelf Siemens

Gazduire web

Gazduirea web este vitala pentru toata lumea, este mult mai importanta decat pare. Ma refer aici la cei cu bloguri/site-uri pe domenii propii, nu la cei cu bloguri pe subdomenii (blogspot, wordpress etc.).

Ok, ti-ai cumparat un domeniu, ai o idee de blog, foarte frumos. Insa, ce faci cu el, unde-l pui, ca doar nu-l tii pe telefon? Daca ai cunostinte dar si posibilitati  tehnice si experienta, poti sa ai tu propiul server etc. Blogger-ul obisnuit insa nu-si permite asta. Aici intervine partea de gazduire.

La inceput, cred ca toti ne luam un pic de „teapa”. Cand abia te apuci de blogging, cand abia ti-ai cumparat domeniu si cauti solutii de gazduire esti din start dezorientat, clar sa fie. Sunt foarte multe oferte pe tema asta, atat din tara cat si din strainatate. De asemenea, neavand deloc experienta, nu prea stii cum sa alegi o solutie si care e diferenta dintre o gazduire web de calitate si una slaba.

Aici intervin eu cu cateva ponturi pe care mi-as fi dorit sa le stiu cam acum un an cand am inceput primul proiect pe domeniu propiu.

O sa va vorbesc despre gazduire wordpress, fiindca cu asta lucrez si eu, nu am experimentat cu alte platforme de blogging.

La ce ar trebui sa fii atent cand iti cumperi un pachet de gazduire?

pexels.com/Burak Kepbaci

Hai sa vedem care sunt cateva elemente de interes la care ar trebui sa fim atenti cu totii (nu neparat in ordinea asta).

  • IP dedicat – Este vorba de nu de ip-ul utilizatorului ci de cel al site-ului tau sau mai degraba a server-ului de hosting. Este important ca site-ul tau sa aiba IP unic, din motive de securitate si din motive ce tin de SEO. Daca un alt site cu care imparti banda face „prostii”, se va rasfrange si asupra ta;
  • Certificat SSL – Din 2015 se tot spune ca google va acorda si va trimite mult mai mult in SERP site-urile cu SSL insa din ce am vazut pana acum, nu cred ca are o importanta majora inca. Nu ma intelegeti gresit, este foarte ok sa ai certificat SSL, inclusiv pentru siguranta psihica a cititorului tau. Acel „lacatel” verde de langa link da senzatia de siguranta si este util. Spuneam doar ca nu este un factor major in SERP, doar pentru ca ai SSL nu vei ajunge pe prima pagina in google.
  • Spatiul pe disk, viteza de banda si memoria RAM – Pe astea trei e bine sa le ai cat mai mari ti le poti permite. Cu cat mai mari, cu atat mai bine. De asemenea, mergi catre SSD, e cu siguranta cea mai buna alegere. Cu cat cele trei caracteristici sunt mai mari cu atat se va misca si blogul mai repede. Da, viteza de incarcare a blogului si cum se misca el este un factor de rankare in SERP important as zice, mai ales in zilele noastre cand se migreaza foarte mult catre mobil. E important ca blogul/site-ul tau sa se incarce sub doua secunde, nu prea are nimeni rabdare mai mult de atat.
  • Protectia blogului –  Putem face o paralela cu un computer si putem considera blogul ca un computer. Este bine de stiut in aceasta situatie ca si blogul vostru se poate infecta. Da, ati citit bine, poate fi virusat ca orice „computer”. Din aceasta cauza, este bine sa va asigurati ca aveti grija cand accesati blog-ul, ce plugin-uri instalati, ce aveti dumneavoastra prin calculator etc. Este insa la fel de important sa va asigurati si ca firma dumneavoastra de hosting are grija la fel de mare de blogul dumneavoastra.
  • Backup – Da, backup. O chestie pe care nu stiu cati dintre noi o facem frecvent, desi se poate intampla oricand, oricui. Oricand, un plugin sau ceva poate sa dea chix si sa nu-ti mai poti accesa blogul sau mai stiu eu ce scenarii apocaliptice. In aceasta situatie, este bine sa te asiguri ca ai solutii de back-up. Ca atare, inainte de a alege un pachet de hosting, verifica cand se face backup blogului tau, cu ce frecventa si cat sunt pastrate pachetele de backup. Este foarte important sa stii ce ai de facut in cazul in care ai o problema cu blogul si trebuie restaurata o versiune anterioara.
  • Suport – Yep, e partea cea mai importanta. Eu am bloguri nu am magazine online insa ia ganditi-va voi, ce se intampla daca ai un magazin din asta si e picat vreo cateva ore (nu mai zic zile)? E deranj mare in portofel. La fel insa si pentru un blog, mai ales daca vorbim de un blog cu trafic intens, din care se fac si bani. Iarasi, problemele in acest caz pot dauna grav buzunarului. De asta e important ca firma de gazduire sa aiba un suport bun, care sa fie pe receptie si sa stie ce are de facut. Nu se stie niciodata cand ai probleme si ai nevoie de ajutor.

Mai sunt desigur si alte aspecte care conteaza cand e vorba de gazduire web insa din punctul meu de vedere, cele enumerate mai sus sunt cele mai importante.

Incercati de asemenea si sa dati niste search-uri pe net si sa cautati articole cu privire la firmele respective, in general bloggerii isi exprima pareri atat de bine cat si de rau. Poate fi o sursa buna de informare, care va poate scuti de necazuri mai tarziu.

A, de asemenea am uitat sa mai mentionez ceva. De obicei, nici un blogger nu incepe fix pe domeniu propiu sau incepe cu un plan de gazduire mai ieftin, dupa care isi da seama ca nu e ce trebuie si vrea sa se mute.

Este important de vazut daca firma la care vreti sa va mutati ofera astfel de servicii si in ce masura. Mutarea unui blog nu e o chestie asa simpla, pentru toata lumea. Este bine sa discutati inainte de a achizitiona un pachet de gazduire si acest aspect.

O astfel de firma care pe langa pachetele de gazduire ofera si suport tehnic pentru transfer si configurare in mod gratuit este Gazduire Enterprise.

Tot la ei puteti gasi si pachete de gazduire diversificate, pentru toate gusturile si toate buzunarele.

3 thoughts on “Despre gazduire web.”

  1. Eu am reusit sa instalez google analytics pe blogul me, dar nu ma pot loga nici cu acel cod pe care mi-l cere, nici cu google. Unde am gresit? Da-mi , te rog, linkul articolulul scris de tine.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *