Astazi vorbim de „Tinutul Blanurilor” si nu ma refer la zone neepilate. Ma refer la o carte scrisa de Jules Verne in 1873.
Sa zicem ca am gasit-o din intamplare. Face parte din colectia adevarul, erau doua volume si le-am gasit la un pret de numai 6 lei la un chiosc de ziare. Fiindca imi place Jules Verne de fel, le-am cumparat. Eram dornic sa citesc ceva fresh de la el si voila. Sa trecem insa la treaba.
Sinopsis Tinutul Blanurilor
Tocmai am terminat de recenzat un film asa ca era cat pe aici sa incep cu „filmul”… Cartea este despre… blanuri. Mai exact este vorba despre ce se intampla in tinuturile reci.
Stim insa exact la ce data incepe actiunea, seara zilei de 17 martie 1859 in Fort – Reliance, aflat undeva in jurul cercului polar. In acest fort are loc o receptie.
Cumva cea mai mare companie de exploatare a blanurilor din zona, compania Hudson va trimite o misiune de explorare a zonei lacului Marelui Urs. Se doreste stabilirea unui nou areal de exploatare a animalelor cu blana daca se poate spune asa.
Dar haideti sa cunoastem o parte din oamenii care vor pleca in aceasta misiune.
Personaje principale:
- Locotentul Jacob Hobson – Om hotarat, energic, soldat calit, tanar insa, gentilom, experimentat. Oamenii sai au incredere in el si el in ei. Lucreaza in simbioza, incearca sa se ajute reciproc.
- Sergentul Long – Mana dreapta a lui Hobson. Militar de cariera, om pentru care ordinele sunt sfinte. Are deplina incredere in superiorul sau si s-ar arunca si in foc daca i-ar cere-o.
- Paulina Bartlett – O femeie numai foc. Exploratoare de marca impreuna cu servitoarea sa Madge. Au calatorit prin o gramada de zone al globului. Foarte dornica sa afle ce se intampla in lumea mare.
- Kalumeh – O indigena sa-si spunem asa. Femeie de origine eschimoasa, foarte inteligenta, foarte experimentata cu privire la viata pe ghetari. Foarte atasata de Paulina si de ceilalti. Isi dedica cumva viata ajutorarii lor.
- Familia Joliffe – El caporal, ea… peste el. El, bun executant, baiatul bun la toate. Se pricepe sa organizeze o receptie stie sa lucreze insa are nevoie de o mana forte sa-l tina in frau. Se intampla in persoana sotiei sale, o femeie energica si foarte inteleapta care-l tine in frau pe fraier.
- Tom Black – Personaj misterios. Geek, astronom. Este interesat doar de profesia sa, este mereu „high” fiindca se uita doar pe cer nu si pe pamant. Nu-l intereseaza nimic in afara eclipsei totale de luna pentru care si-a riscat viata sa vina pana aici.
- Marbre si Sabine – Cuplu de vanatori, foarte experimentat si foarte smecheri. Oameni de baza ai expeditiei.
- McNapp – Familie. Ea priceputa la gatit, cusut, aranjat chestii etc. El, sef tamplar si se pare ca e bun la toate.
Misiunea debuteaza bine. Isi ating obiectivele, ajung unde doreau, isi construiesc fortul, incep sa vaneze, all good. Intalnirea cu o familie de eschimosi, familia lui Kalumeh ii pune insa pe ganduri, acestia sunt sceptici cu privire la locul unde s-au stabilit.
Mai sunt de asemenea o serie de evenimente ciudate: pe insula nu exista pietre, mareea se comporta ciudat si apoi dispare, latitudinea difera dupa o vreme etc. Oare de ce?
Asta desigur, aflati voi daca cititi cartea.
Dupa parerea mea, „Tinutul Blanurilor” este o carte buna atat pentru copii cat si pentru adulti. Este genul de lectura usoara, le citesti destul de repede, fara probleme.
Mai avem insa si alte carti recenzate daca aceasta nu v-a placut, le gasiti in „recenzii carti„. Va astept sa va abonati daca v-a placut articolul si sa ma ajutati cu un share!
Mi-ai adus aminte de copilarie. Am pe undeva, la mama, toate cartile de Jules Vernes, varianta veche dupa acare a scos apoi Adevarul toata seria si ar trebui sa le gasesc sa le dau unui copil.
Ce dragut… bravo! Si eu am pregatit o serie de carti, vreau sa le donez liceului din fata blocului meu.