afis film ben hur 2016

Ben-Hur | Film 2016

Ne regasim din nou cu un film care este proaspat pe marile ecrane. Sunt putin nedrept fiindca ar fi trebuit sa postez recenzia la The Secret Life of Pets insa am ales Ben-Hur pentru aceasta zi fiindca mi se pare mai de actualitate (las propozitia de amorul artei, am postat de ceva vreme recenzia cu pricina, doar ca uitasem de Ben-Hur 2016 ca sa fiu sincer).

Sinopsis Ben-Hur 2016

Ca sa fiu sincer, este un film la care nu prea aveam chef sa ma uit. De ce? Fiindca il vazusem pe cel din 1959 de altfel l-am si recenzat chiar aici pe blog (vezi recenzie Ben-Hur). Am mers insa sa-l vad la dorinta mamei. Ea voia sa-l vada la cinema, eu doar am acceptat.

Nici nu stiu despre ce este filmul fiindca este despre multe. El ne prezinta povestea unei familii de iudei din Ierusalim pe vremea ocupatiei romane. Capul familiei este decedat iar familia este formata din: Judah Ben-Hur si mama sa, Tirzah sora sa si Messala Severius, copil adoptat. El este de origine romana dar a fost adoptat cand era mic. Are insa un nume de spalat fiindca poarta rusinea bunicului sau, implicat in decesul lui Iulius Cezar. Asta si faptul ca se simte cumva singur, in afara casei, il face sa plece. Isi doreste o cariera in armata, sa-si faca un nume etc. Se intoarce multi ani mai tarziu cu grad de tribun. Judah, in timpul asta a ramas pe loc, s-a casatorit si in general isi vede multumit de viata sa. Insa, din casa sa pleaca un eveniment nefericit sa zic asa si asta ii face pe cei doi frati sa devina adversari. Foarte adversari as putea spune fiindca lupta care incepe intre ei se deruleaza pe ani buni si e pe viata si pe moarte.

Cine castiga si ce se intampla? Vedeti voi daca va uitati la film. 🙂

Personaje principale Ben-Hur 2016:

Judah Ben-Hur – print, bun, constient de originea sa, incredere in sine. Nu este arogant fiindca se casatoreste cu o sclava. Nu este insa foarte receptiv la problemele altora, nu incurajeaza lupta pentru libertate. Este multumit cu viata sa si nu vrea probleme cu romanii. Este manat de ura la un moment dat, iar incercarile prin care trece il fac sa se intoarca barbat.

– Messala Severius – bulangiu, copil adoptat, nemultumit. Nu-si gaseste locul, pare al nimanui, pleaca sa-si faca un nume, reuseste. Se intoarce mai barbat, mai matur, mai experimentat insa si mult mai spalat pe creier si mai orgolios. Ia totul personal, un afront la adresa imperiului este considerat un afront personal. Nu ezita sa-si condamne familia pentru a-si salva imaginea publica si a-si face datoria de soldat.

– Mama lor – o doamna ce nu prea il inghite pe Messala. Nu neaparat fiindca e adoptat ci doar fiindca are o fire ciudata, nestavilita. Nu e de acord sa se insoare fi-su bun cu o servitoare dar pana la urma inghite gutuia, vorba aia.

-Tirzah – fi-a lui asta batrana si sora-sa lui Judah. E ok, are o pasiune secreta (crede ea) pentru Mesalla.

-Esther – servitoare de care am tot vorbit pe aici. Il place pe Judah, se casatoreste cu el. Ajunge sa-i dezaprobe actiunile la un moment dat si incearca sa-l… crestineze pe Judah. Nu prea reuseste.

Parerea mea despre Ben-Hur 2016.

Este un film bun, asemanator cu cel din 1959. Parca este mai dramatic, dar ma rog cred ca la asta contribuie si impresia lasata de cinematograf. Povestea mi se pare cam aceeasi, nu e mult schimbata. Este cumva schimbata ordinea in care se intampla chestiile, sunt cateva twist-uri ba chiar cateva mari pe final, nu plictiseste.

Nu pot sa zic insa ca m-a rupt. Inevitabil, il compar fara sa vreau cu cel vechi si acela mi s-a parut mai bun, mai inchegat, mai consistent. Avea mai multa substanta fara sa aiba tehnica si efectele de astazi.

Revenind insa la Ben-Hur 2016, nu mi-a placut pe alocuri nici jocul actoricesc. Desi actorii sunt buni, au jucat ok, parca a lipsit ceva. Nu stiu de ce insa unele scene pareau insa cumva niste repetitii, sau nu stiu, nu erau de film, erau de teatru. Cel mai mult mi-a placut Morgan Freeman, ca de obicei smecher. A avut o prestatie buna, maiestuoasa. L-a prins la fix rolul.

Per total insa, nu regret ca l-am vazut este un film bun, ii dau un 6. Cred insa ca o sa placa mai mult celor ce nu l-au vazut pe cel original. 🙂


trailer film


sursa imagine: impawards.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *