ilustratie diverse religii

Diferenta dintre siiti si sunniti

Pentru articolul de azi, de vina sunt cartile lui Karl May. Am citit/ recitit (in unele cazuri) o serie de 6 volume. Acestea fac parte din seria „Orient” si contine cartile:

  1. Durch Wüste und Harem (1892) – Prin desert si harem
  2. Durchs wilde Kurdistan (1892) – Prin Kurdistanul salbatic
  3. Von Bagdad nach Stambul (1892) – De la Bagdad la Stambul
  4. In den Schluchten des Balkan (1892) – Prin vagaunile Balcanilor
  5. Durch das Land der Skipetaren (1892) – In tara schipetarilor
  6. Der Schut (1892) – Schut, capetenia talharilor

Dar si volumele din seria In tara Leului Argintiu si anume: Leul razbunarii, La turnul Babel, Sub aripa mortii, Prabusirea.

Cam in toate aceste carti actiunea are loc in zona orientala. Sau cel putin discutam despre zone influentate la momentul acela de Imperiul Otoman. Pentru ca de exemplu in cele doua carti Prin vagaunele Balcanilor sau In tara schipetarilor actiunea se petrece in Europa. Trebuie mentionat ca si in prezent, albanezii folosesc un endonim pentru a se descrie, termenul fiind acela de schipetar (shqiptarë). Fiind sub papucul Inaltei Porti, cel putin la momentul actiunii din carti, erau multi musulmani si pe acolo. Inteleg de altfel ca si in ziua de astazi exista multi musulmani in Albania (nu ca ar fi ceva rau).

Dar am scris toate aceste detalii cu scopul de a explica de ce am vrut sa scriu articolul asta. Cum s-ar spune „de la ce m-am luat”. Ei bine, in carti sunt prezenti multi musulmani si adesea au aparut doi termeni: siiti si sunniti. Ambii fiind musulmani dar… nefiind de acord unii cu altii. Asa ca hai sa vedem care este diferenta dintre siiti si sunniti.

diferenta dintre siiti si sunniti

In principiu, cred ca oamenii, la general cand se gandesc la musulmani se gandesc cumva la un tot unitar. O mare masa de oameni uniti sub aceleasi precepte si credinte. Dar nu e fix asa. Exista si la ei diviziuni si confesiuni derivate, mai importante sau mai putin importante, in functie de cati adepti sunt.

Dar ca sa facem o paralela (sper eu ca inspirata si nejignitoare pentru nimeni) si la crestini exista diviziune. Stim cu totii de Marea Schisma. De acolo au rezultat ortodoxii si romano-catolicii. Ambii sunt insa crestini. Exista desigur, diferente intre cele doua rituri.

Dar astazi incercam sa lamuri un pic cum sta treaba la musulmani. Atentionez ca nu sunt nici musulman, nici expert in domeniu. Articolul are scopul de a clarifica anumite aspecte de baza. Cine doreste sa afle mai multe, este invitat sa se documenteze in continuare.

Siitii

Considera ca Ali ibn Abi Talib, care a fost varul si ginerele profetului Mohamed ar fi trebuit sa fie primul calif dupa decesul acestuia. De asemenea, pentru ei imamii (preoti musulmani) sunt lideri spirituali si politici cu puteri depline.

Cu privire la Coran, cartea de capatai a religiei musulmane, o accepta ca sursa principala a religiei. Insa, mai pun accent si pe interpretarile imamilor. Au de asemenea propriile colectii de traditii ale profetului si jurisprudenta.

De asemenea, il celebreaza pe Husayn ibn Ali, nepotul profetului. El a fost ucis in batalia de la Karbala, din data de 680 d.HR. Atunci lupta impotriva califului de la Damasc, indemnat de comunitatea siita, pentru a deveni calif (in masura in care am interpretate eu bine informatiile citite aici). Este considerat al doilea cel mai important personaj-martir, dupa Ali. Este celebrat in fiecare a zecea zi a lunii Muḥarram, zi care se numeste Ashura. N-am idee despre cum functioneaza calendarul islamic. Din ce am cautat insa, de exemplu, pentru 2024, Ashura ar fi in data de 16 iulie.

Conform estimarilor, siitii ar reprezenta 10-15% din populatia musulmana globala. Sunt asadar minoritari versus sunniti.

Sunnitii

Pai, invers de tot ce am scris mai sus, nu? Cam asa.

Sunnitii considera ca primii trei califi, Abu Bakr, Umar si Uthman, sunt conducatori legitimi dupa Mohamed. In viziunea lor, imamii nu sunt considerati infailibili si nici personaje politice.

Cu privire la Coran, pentru ei acesta este singura sursa divina a religiei. De asemenea, se bazeaza pe Sunnah (traditiile profetului) pentru interpretarea acestuia. Au de asemenea propriile colectii de traditii si jurisprudenta.

Sunt majoritari, reprezinta 85-90% din totalul populatiei islamice.


Din pacate, desi cumva pornesc de la aceeasi „carte”, Coranul, de-a lungul timpului au avut loc confruntari violente intre adeptii celor doua rituri. Nu e nevoie sa mai scriu eu ca e inca o dovada ca fanatismul nu duce la nimic bun.

Interesant este faptul ca ambele ramuri cred in toti profetii trimisi de Dumnezeu pe pamant, in viziunea lor printre acestia numarandu-se Adam, Noe, Avraam si inclusiv Iisus.

Diferenta majora dintre cele doua rituri este data de rolul profetilor. Desi ambele accepta profetii, au conceptii diferite asupra rolului si importantei acestora si de asemenea, asupra modului in care sunt venerati. De aici, provine de fapt diferenta dintre siiti si sunniti.


Cred ca mai trebuie adaugat ceva. Imaginea care ilustreaza articolul, este creata cu Bing AI, pe baza unui prompt dat de mine, i-am cerut practic un colaj cu diferenta dintre cele doua rituri. Ce a iesit, nu-mi apartine. Am decis sa folosesc insa imaginea, pentru ca mi-a placut ce a iesit, e foarte vie. Dar atat. Poate imaginea pare asa, dark pentru unii oameni. Insa nu este pusa in niciun caz ca vreun mesaj subliminal sau ceva. Ma repet, mi-a placut compozitia, mi-au placut culorile. Punct.

2 thoughts on “Diferenta dintre siiti si sunniti”

  1. Interesant. Din imagine ar reieși că sunniții suntb mai pașnici (verde) pe când șiiții sunt mai războinici. În fiecare orânduire unii sunt conservatori iar alții sunt revoluționari, islamul nu se sustrage de la această constantă umană.

    1. In primul rand, multumesc de vizita. Cu privire la imagine, cum am zis si in articol, mi-a placut mie cum arata. Nu stiu/ cred ca AI-ul a facut aceasta diferenta, l-am mai utilizat si pentru alte imagini si nu o data a dat chix.

      Iar legat la ultima propozitie, desigur, intalnim diferite personalitati/ tipologii de oameni indiferent de confesiune.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *