Scriu articolul asta cu mare interes dar si cu un pic de anxietate. Asta pentru ca nu stapanesc atat de bine subiectul si documentarea nu ma ajuta foarte mult. Ninja, ninjutsu, e un subiect asemanator dacologiei de pe meleagurile noastre. E un amestec de adevar si legende, mister si prejudecati. Pe de o parte e normal sa fie asa, pentru ca nu era neaparat ceva la vedere. De asta zic ca e greu de determinat daca ninja au existat sau nu.
Au contribuit mult si filmele moderne la toata treaba asta. Asta pentru ca in capul nostru au creat anumite clisee si o anumita imagine despre ninja. De la tinuta la armele folosite, tehnici de lupta etc. Si prin carti gasesti treburi de genul, pentru ca se cauta spectaculosul.
Daca iti plac filmele cu ninja, iti recomand seria American Ninja cu Michael Dudikoff. Daca vrei carte, iti recomand Ninja, scrisa de Eric van Lustbader. Ambele mi-au rupt capul cand eram copil si mi-au deschis un univers absolut spectaculos.
Cine erau ninja si de unde proveneau ei?
In Age of samurai – Battle of Japan – care este un documentar istoric, se vorbeste intr-un episod si despre Ninja. Nu se detaliaza foarte mult, pentru ca serialul are in vedere altceva. Dar din ce spun istoricii, ninja de fapt nu prea au existat. Nu asa cum ii stim noi.
Termenul ninja care desemneaza practicantul artei martiale ninjutsu NU este un termen japonez. Provine din limba chineza si a aparut abia prin secolul 20. Ninjutsu este japonez. Termenul original, japonez, este shinobi. Si inseamna ascuns, secret, pe furis etc. Ai prins ideea.
Acesti shinobi erau locuitori ai insulei Iga din Japonia sau din zona Koka. Erau zone montane extrem de dificil de locuit, zone sarace cu locuitori duri ca mediul in care traiau. Acesti locuitori, erau cunoscuti/ tratati si ca rebeli, pentru ca nu voiau sa se supuna nici unei forme de guvernamant. Tineau la independenta lor si nu prea aveau ei chef de guvern, legi si chestii de genul. Erau practic autonomi.
Costumele si armele, fascinante, au existat?
Nop. Costumele, sigur nu. Cel mai probabil, acele costume negre, cu fata mascata etc. erau folosite poate pe timp de noapte. Pe timpul zilei in niciun caz si nu avea nicio logica. Un astfel de om, ar fi fost imediat reperat de oricine. Asadar, foloseau haine normale si haine potrivite pentru ce aveau de facut. Erau maestri in arta disimularii si a deghizarii.
De altfel, nu e clar nici care era treaba cu ei. Se spune ca erau asasini platiti, agenti secreti etc. Dar se spune si ca de fapt, ei isi vedeau de treaba lor, acolo unde locuiau si doar daca le incalcai teritoriul puteai aveai necazuri. Pentru ca erau experti in lupta de gherila, cunoasteau terenul extrem de bine. Practic, jucai la ei acasa si habar n-aveai de unde te puteau ataca.
Eu unul nu sunt lamurit cu privire la aceste aspecte. Pentru ca sunt surse care o mentioneaza de exemplu pe Mochizuki Chiyome, o nobila si poeta a secolului 16. Care ar fi organizat un soi de grupare de femei, agenti secreti, in slujba clanului Takeda.
Se mai vorbeste de exemplu si despre Hattori Hanzō, care la fel, ar fi fost un samurai ninja in serviciul lui Tokugawa Ieyasu, care avea sa devina shogun al Japoniei, pe la 1600 cred. Despre el se spune ca i-a salvat viata lui Tokugawa si era supranumit Demonul Hanzo pentru faptul ca era neinfricat si lupta intr-un anume mod. De asemenea, tot despre el se spune ca la varsta de 16 ani conducea un grup de 7 ninja intr-un atac de noapte asupra unui castel.
Deci cum spuneam si la inceput, este un mix de adevar si povesti. Si iarasi, Hollywood-ul n-a ajutat deloc. Ca si pe mama daca o intreb cum aratau ninja, sigur zice ca erau imbracati in negru si chestii de genul.
Bine, bine dar armele erau alea?
Si da si nu. Shinobi, erau experti in lupta de gherila, cum am zis si mai sus. Si aveau e adevarat tot felul de arme ascunse. Stelutele ninja de exemplu, shuriken, pe numele lor original. Dar erau doar o parte din arsenal, pentru ca mai erau si un fel de cuie care se aruncau, la fel de letale. De obicei erau oricum otravite, deci nu ucideau prin impact ci prin otrava.
Sau tot felul de cuie aruncate pe jos ca sa calci tu pe ele cand ii alergai. Sau arme cumva asemanatoare secerilor, arme legate de sfori, tot felul de lame ascunse etc. Uite aici cateva dintre ele.
Ok dar mai exista ninja?
E culmea ca eu pun intrebari la care imi este greu sa raspund. Pentru simplul motiv ca iarasi, e un mix de adevar cu legenda.
Daca e sa ne luam dupa documentarul de mai sus, nu prea ar mai exista. Pentru ca pe la 1500, Oda Nobunaga – care era in proces de unificare a Japoniei prin cucerire, a ordonat distrugerea insulei Iga. Nu a pamantului dar a locuitorilor. Asta pentru ca era extrem de furios ca populatia nu voia sa i se supuna. Si faptul ca locuitorii ii atacau liniile de comunicatie/ aprovizionare care treceau prin zona lor, n-a ajutat nici asta.
Se spune ca asadar a ordonat distrugerea totala a populatiei din zona. Si practic, 20.000 de oameni (inclusiv femei si copii) au fost ucisi in acel masacru, ca nu prea a fost o batalie.
Insa cred ca am fi totusi naivi sa credem ca acolo ar fi disparut si tot ce insemna shinobi. Poate ca a disparut nucleul. Logica ne spune insa ca era imposibil ca toti locuitorii sa fi fost acolo la momentul atacului si chiar sa nu fi scapat nimeni care sa duca traditia mai departe. Stim foarte bine ca japonezii nu se jucau (si nici acum nu se joaca) cu ce inseamna traditie, onoare, familie, datorie etc. Sunt notiuni sfinte pentru ei.
Ca atare, chiar daca izvoarele istorice nu sunt suficiente sunt convins ca au continuat sa existe si dupa acel eveniment. De altfel, din ce am citit eu, sunt oameni care duc aceasta traditie mai departe si in zilele noastre si care cumva si-au urmarit arborele genealogic pana in perioada medievala.
Este un subiect extrem de amplu, cred ca eu am zgariat doar un pic suprafata.
Dar pana la urma, ninja au existat sau nu?
Verdict: da. Dar cu siguranta nu asa cum ii stim noi de prin filme.
Si te las cu un filmulet despre secretele unei astfel de case ninja, reconstituita in zilele noastre.
Ca de obicei, daca stii materiale pe tema asta, te rog, lasa un comentariu mai jos.