ilustratie digitala cu un arbore si pasari in stanga si arbusti in dreapta

Diferenta dintre arbore si arbust

Pentru astazi, trecem la natura. Ultima oara am discutat despre diferenta dintre siiti si sunniti dar lasam temele religioase. Asa ca hai sa vedem astazi care este diferenta dintre arbore si arbust.

Si imi vine sa raspund simplu cu: inaltimea! Nu cred ca e un raspuns 100% eronat, dar nici unul care sa ne lamureasca. Pentru ca in teorie, discutam de doua „forme de viata” care seamana foarte mult. Ambele au o tulpina, au ramuri, au frunze etc.

Desigur insa ca exista diferente, unele probabil subtile pentru cine nu este in domeniu. Si cum nici eu nu sunt botanist, hai sa vedem impreuna care e treaba.

Diferenta dintre arbore si arbust

Ca de obicei pentru astfel de articole, apelam la dexonline.

Arbore

ARBOREsm. 1 🌿 Copac, pom; arbori de pădure, copaci cari alcătuesc pădurile, cum sînt bradul, fagul, ulmul, frasinul, arțarul, paltinul, etc.; arbori rășinoși, copaci verzi, a căror mîzgă îngroșată produce rășina, ca: bradul, pinul, cedrul, etc.; arbori fructiferi, pomi roditori; arbori de ornament, copaci cari se plantează pe alee, prin parcuri, grădini, boschete, etc. ¶ 2 🌿 ~-PUTUROS = CENUȘERARBORELE-VIEȚII = TUIE ¶ 3 ⛵ Catart: ~ trinchet, ~ mic, ~ din provă, catartul care se află în apropierea provei; ~ mare, catartul cel mai mare, așezat aproape de centrul vasului; ~ artimon, catartul cel mai mic, așezat aproape de pupă; ~ gabier 👉 GABIER ¶ 4 🛡 ~ genealogic, desen în formă de arbore din care se vede ieșind, ca dintr’un trunchiu, diferitele ramuri ale unei familii, spița neamului (🖼 175) ¶ 5 🔬 ~le Dianei, cristalizație artificială în formă de arbore obținută printr’un amalgam de argint; ~le lui Jupiter, grupări cristaline de săruri de cositor; ~le lui Saturn, cristalizări de plumb pe o lamă de zinc ¶ 6 Ax de transmisiune [lat.].

Arbust

arbust sm [At: BREZOIANU, R. 8 / Pl: ~uști / E: fr arbuste] Plantă lemnoasă mai mică și mai subțire decât arborii (1) (care se ramifică de la rădăcină ca o tufa).

Am zis eu la inceput ca e de la inaltime? Am zis dar hai sa detaliem un pic. Conform Britannica un arbore este definit ca fiind: o planta lemnoasa, ce are un trunchi din care cresc ramuri. Este desigur, o definitie simplista. Pentru detalii, recomand sa fie cercetate surse academice. Exista desigur o multitudine de specii, grupate in functie de diverse criterii dar acestea nu fac scopul articolului de astazi.

Conform aceleasi surse, arbustul este: o planta lemnoasa, care nu are insa o tulpina dominanta si este de obicei sub 3 metri inaltime. Mai poate fi numit si „tufis” sau „boschet” (desi al doilea termen, a capatat mai degraba sens peiorativ).

Ar mai fi si ceva intermediar intre cei doi termeni dar nu prea stiu cum sa-l traduc in romana. In engleza, termenul este „arborescences”. Tradus in romana, ar fi „arborescent” dar nu prea stiu sa fie folosit in sensul acesta. Adica, la fel, ceva care sa defineasca o planta lemnoasa, cu o inaltime de pana la 6 metri si care sa fie ceva intermediar intre arbore si arbust. Sa ma ierte specialistii in domeniu, de altfel, daca vreun botanist da peste acest articol rog sa ma ajute cu un comentariu.


Rezumand, diferenta dintre arbore si arbust, este data si de inaltime dar si de structura. Un arbore are un trunchi din care cresc ramuri, in timp ce un arbust, este practic o sumedenie de tulpini dar niciuna dominanta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *