Dacă folosești „le-am zis la băieți etc.” ești prost

Se aude peste tot, ca de obicei cum se întâmplă cu tâmpeniile, a intrat în folclorul urban ca o caterincă în urma greșelilor unora și a rămas apoi așa. Este o greșeală frecventă și extrem de enervantă, iar oamenii o folosesc natural, fără să-și dea seama și par chiar surprinși dacă îi corectezi.

Nu vreau să fiu grammar nazi, am păcatele mele dar hai să încercăm să corectăm folosirea prepoziției la, că e super simplu, nimic complicat.

Din păcate greșeala este frecventă și se întâlnește chiar și în presă, aveam pretenții. Căutând pe net articole de documentare pe acest subiect, am văzut un articol al unui reputat ziar românesc cu titlul „Cum să crești imunitatea la copii„. Exact despre asta vorbesc „la” ăla nu are ce să caute acolo. Corect ar fi „Cum să crești imunitatea copiilor„.

Cum ziceam în titlu, nu e corect „le-am zis la băieți” ci corect este „le-am zis băieților„.

De ce?

Explicația e simplă, e vorba de cazul dativ. Conform normelor în vigoare încă, prepoziția „la” nu se folosește în construirea dativului. Punct.

Uite un exemplu, pe site-ul gramaticalimbiiromane.org ai info fără număr cu privire la dativ. De acolo am spilcuit și eu fragmentul de mai jos, care spune în felul următor. Este vorba de substantivul la dativ cu rolul indicat mai jos.

Atribut substantival

  • întrebări specifice funcției sintactice: cui?
  • nu este însoțit de prepoziții
  • determină substantive nearticulate, nume de persoane – grade de rudenie, atribuții sociale

Glorie eroilor neamului! 

Ca să rezum, când întrebarea la care trebuie să răspunzi este „cui?” înseamnă că nu trebuie să folosești „la”. Dacă era așa, propoziția de mai sus s-ar fi transformat în „Glorie la eroii neamului” ceea ce ar fi complet eronat și dăunător pe veci timpanului.

Deci, e ok să folosești „la” ca să indici un loc unde ai fost, gen „am fost la mare”, nu e ok să folosești însă la modul „am fost la mare cu trenul și am dat 50 de lei la nas”, corect ar fi „am dat 50 de lei nasului!”, răspunzând la întrebarea „cui i-ai dat 50 de lei”?

Închei cu speranța că umilul meu articol va pune pe cineva pe gânduri, astfel încât să meargă și să cerceteze căile întortocheate ale gramaticii și va învăța astfel să folosească o banală prepoziție la astfel încât să nu zgârie pe nimeni pe urechi, în vecii vecilor, amin!


P.S Dacă ai alte păreri, exemple, resurse care să ilustreze mai bine articolul de mai sus, te rog, lasă un comentariu mai jos și voi updata articolul.


Imagine generată cu: https://imgflip.com/memegenerator.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *