Oamenii „discuta” ciudat in ziua de astazi. Pentru ca argumentele sunt deseori inlocuite de diverse tehnici de distragere a atentiei si divagare de la subiect. Nu stiu daca voit sau nu. In cazul unora, sigur nu voit, nu ar fi in stare. Dar de exemplu, faptul ca si eu si tu am spart cate unde geam, nu ne ajuta pe niciunul dintre noi. La finalul zilei, avem doua geamuri sparte si doi prosti. Dar despre asta discutam cu alta ocazie.
Ce ma intereseaza astazi, este un „argument” folosit ca sa inchei o discutie pe care ai „pierdut-o”. Si acesta este…
te plangi ca o p…a
In ciuda faptului ca in viata reala nu sunt chiar „inocent” in modul de exprimare, in online nu vreau sa fac asta din varii motive. De asta am ales sa scriu cenzurat. Dar daca nu e clar ce inseamna „p…a”, este vorba despre denumirea vulgara a organului genital feminin.
Am auzit de mai multe ori – uneori la adresa mea, uneori la adresa altora – aceasta expresie (desi si eu am folosit-o in trecut, nu sunt mai breaz). Dar este folosita total aiurea. Trec peste implicatiile ei mai adanci sa spunem asa. Adica faptul ca implicit, expresia presupune ca femeile sunt „slabe”. Nu-i asa.
Ma intereseaza sa punctez strict de ce nu e un argument expresia asta.
E folosita de obicei intr-o discutie, in care cineva exprima/ discuta un anumit comportament/ o anumita situatie, deranjanta sau nu. De exemplu, speta in care eu ii pot spune cuiva ca nu a procedat ok intr-o anumita situatie pentru ca etc. Asta probabil declanseaza mecanismul de aparare in celalalt dar nevrand sa cedeze teren – pentru ca orgoliu si cine mai stie ce – apare acest „te plangi ca o p…a”.
Scopul utilizarii? Minimizarea situatiei adusa de mine in discutie prin „atac”. Expresia se presupune ca ar trebui sa ma faca pe mine sa nu mai continui discutia, pentru ca asta inseamna ca sunt „slab ca o femeie”. Cam asa se traduce, fiind probabil echivalentul lui „esti prea sensibil”. Ambele, fiind doua „argumente” la fel de idioate.
Si sunt idioate pentru ca situatia remarcata de mine, ramane aceeasi. Faptul ca cineva este „sensibil” (nefiind un lucru rau neaparat) este cumva o trasatura de caracter, care in general, ii permite/ il face sa observe lucruri pe care cineva „normal” nu le-ar percepe. Nu e o boala.
Acesta este motivul pentru care aceasta expresie, n-are nicio logica. Ca o p…a, ca doua, ca trei, nu conteaza. Ce conteaza este: situatia pe care am adus-o in discutie, este valida sau nu? Daca e nevoie sa fie discutata, trebuie sa fie discutata. Discutie pe care este foarte stupid sa o inchei cu acest „argument”. Pentru ca nici nu rezolvi situatia aia, nici nu „castigi” discutia. Ba din contra, cred ca face mai rau si e o mare fractura de logica.
Probabil surprinzator pentru unii dar nu suntem toti la fel. Fiecare avem corpul nostru, care functioneaza diferit, avem experienta noastra de viata, avem trairile noastre, avem poate „sechelele” noastre, pe care le recunoastem sau nu, asta e o alta discutie. Dar suntem diferiti.
Si e important sa intelegem ca nu toata lumea functioneaza la fel ca noi. Si e foarte important sa intelegem ca nu intelegem tot, nu putem, NU avem reperele. Dar ce nu intelegi, poti macar sa asculti. Si daca poti sa asculti, poti sa si discuti. Si daca poti sa discuti, exista riscul ca pe viitor sa nu mai fii prost si sa nu mai folosesti expresia asta, ca e degeaba. N-are niciun sens.
Si n-are niciun sens si pentru ca
sursa imagine:pexels.com