În mine zace un vânător probabil și de data asta nu mă refer la Orghidan. Îmi place să găsesc chestii și pe cât posibil să le aflu poveștile. E și unul din motivele pentru care îmi place să cumpăr cărți de la anticariat, nu de puține ori am avut plăcerea să găsesc niște cărți interesante sau cărți cu autograf – cred că am deja vreo 4 obținute așa.
Așa s-a întâmplat și acum, cu mențiunea că Schițele și nuvelele lui Delavrancea nu e luată de la anticariat, e cumpărată de la o persoană fizică, la pachet cu multe altele. Este o carte extrem de interesantă prin prisma faptului că nu există informații despre ea pe internet. 🙂
De asemenea, are autograful autorului, dedicat domnișoarelor Lucreția și Aevivia (Bobocu) Călinescu, despre care n-am reușit să găsesc absolut nicio informație pe net. Autograful pare să fie autentic și nu tipărit, deși nu sunt încă sigur de asta, mi-ar trebui un microscop să fiu 100% sigur.
Din cate am reușit să îmi dau seama, este lucrarea de diplomă a lui Grigore Popescu-Băjenaru, scriitor și profesor roman. Este cunoscut pentru romanul Cișmigiu et Comp., apărut în 1942.
În ultimii 4 ani, romanul a fost resuscitat, este destul de cunoscut și astfel a fost reeditat. Poate fi cumpărat de pe libris.
De asemenea, mi s-a părut mișto că Schițele și nuvelele lui Delavrancea conține și portretul lui Barbu Ștefănescu Delavrancea, un bărbat impunător și puțin nebun după privire. Cred că era un spirit cumva agitat, un soi de rebel care nu prea ținea cont de reguli și chestii de genul ăsta.