african shields ilustration black and white

Untulo, un Robin Hood african

Arcul a fost probabil printre primele cele mai utile obiecte inventate de omenire. Precedat de atlatl, arcul te ajuta sa vanezi de la o distanta mai mare si sa-ti asiguri astfel hrana. In anumite triburi din zona Amazonului sau a Africii, inca se mai foloseste, pentru acelasi scopuri. La fel cum de exemplu in Japonia se foloseste pentru diverse ceremonii sau la fel cum in restul lumii se foloseste pentru tir sportiv. De-a lungul istoriei au ramas insa cativa tragatori cu arcul care au devenit celebri pentru abilitatile lor.

Probabil cea mai cunoscuta astfel de figura este Robin Hood, personaj despre care s-au scris multe carti si s-au facut multe filme. Din cate stiu eu, nu e deloc clar ca a si existat in realitate aceste personaj. Fictiv sau nu insa, cand te gandesti la un arcas foarte bun, cam iti vine in minte Robin Hood.

Untulo, un arcas de exceptie

Dar pe vremuri, in cadrul comunitatii El Molo – nord-estul Kenyei – a existat un baiat care a devenit un erou de legenda al comunitatii sale. Traia impreuna cu ai sai pe o insula, unde se aflau doua sate.

In fiecare noaptea, barbatii plecau la pescuit, in lacul din jurul insulei. Se intorceau pe la rasarit si nu prea aveau necazuri. Cu conditia sa se fereasca de crocodili dar si de oamenii din comunitatea Borana, care uneori cautau scandal. Era insa o comunitate unita, pestele adus acasa ajungea mai intai la femei si copii, apoi la batrani si la bolnavi. Ei chiar aplicau „sharing is caring”.

Intr-o seara, Untulo s-a gandit sa-i faca o vizita fratelui sau. In timp ce mergea spre el insa, a observat ca nu era singurul cu aceeasi directie. Vecinii, cei din Borana, planuiau si ei o „vizita”, deloc asteptata si anuntata. Stiau ca barbatii din comunitatea lui Untulor vor fi la pescuit toata noaptea. Asta insemna ca puteau ataca fara riscuri.

Nu stiau insa ca Untulo e in spatele lor si cu ochii pe ei. Asa cum faci cu un vanat si Untulo a procedat la fel. S-a apropriat cat a putut de mult, dupa aia a lansat o ploaie de sageti otravite asupra trupei adverse. Evident, asa cum se intampla de obicei, cand te trezesti cu sageti peste tine fara sa te astepti, nu mai stai sa comentezi, o iei la picior. Asa au facut si cei din Borana, lasandu-si mortii pe campul de lupta.

Dimineata, cand s-au intors de la pescuit, oamenii lui Untulo au fost socati de ce au gasit in drumul lor si au dat fuga acasa, speriati. Ai lor insa, dormeau linistiti.


Asa a devenit Untulo eroul comunitatii sale, pentru ca i-a salvat de la moarte sigura. Pana si astazi, numele sau este celebrat in cadrul comunitatii El Molo.


sursa informatii: https://artsandculture.google.com/story/RAXR8UXHznkNIw

sursa imagini: publicdomainvectors.org/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *