Nu ma refer la ce vedem prin media sau la anumite declaratii ce provin mai ales din mediul politic. Si mai ales inainte de alegeri. Nu, aici discutam de ceva concret. In viitor, exista varianta ca pentru anumite afectiuni sa fii tratat cu un transplant de fecale. Ma rog, expresia este un pic exagerata, pentru ca nu ar presupune o procedura chirurgicala.
Insa este vorba despre despre un „transfer” de fecale de la o persoana la alta. Suna dubios, evident, insa poate fi o solutie pentru diverse afectiuni intestinale. Este in special vorba despre o bacterie, Clostridium difficile, ce este rezistenta la antibiotice si provoaca mari probleme bolnavilor.
Oricat de ciudat sau scarbos ar parea, nu este de altfel un tratament nou. Acum vreo 1.600 de ani, daca erai prin China, era un domn, Ge Hong, medic si alchimist. Ca sa te scape de diaree, acesta iti oferea o „supa galbena”. Ar fi mai corect sa spunem de fapt ca supa respectiva era „maro” pentru ca da, continea fecale umane.
Se pare ca si beduinii foloseau fecalele camilelor pentru diverse afectiuni. Si de asemenea, prin ambele razboaie mondiale au fost folosite si fecalele pe post de tratament pentru dizenterie si alte din astea.
Care e logica unui transplant de fecale?
Simpla de tot. Bacteria de care ziceam mai sus, poate fi distrusa de flora intestinala a unora dar nu si a altora. De asemenea, conform studiilor, aceasta „primenire” a florei intestinale ar avea si alte beneficii asupra organismului, la general.
Este insa o tehnica ce momentan nu este aprobata de FDA, doar pentru studiu experimental. De asemenea, mai trebuie lamurit ca un asemenea tratament, nu ar presupune sa mananci… la propriu. Vorbim practic de extragerea unor bacterii „bune” din scaunul unui pacient sanatos si transformarea lor intr-o pastila. Sau transferul direct in stomac printr-o colonoscopie sau prin partea opusa. In niciun caz nu presupune „ingerarea” intregului „pachet” ci e vorba doar de aceste bacterii.
E ca si cum ai manca un iaurt cu un clasic Bifindus esensis (daca am scris bine). Cam acelasi lucru, practic, un transfer de bacterii de la o persoana sanatoasa catre tine, cel ce e posibil sa ai nevoie de asa ceva.
Nu se stie insa cat va dura si daca va aprobat sau cat ar putea costa un astfel de tratament. Pentru ca inteleg ca selectia monstrelor din care se pot extrage aceste bacterie este una extrem de riguroasa. Donatorul ar trebui sa fie extrem de sanatos, pentru a nu risca sa imbolnavesti pacientul mai rau, cu alte infectii. Vorba aia, scapi de necuratul, dai de ma-sa.
Pe langa cele doua surse mentionate mai sus, daca vrei sa afli mai multe, te invit sa urmaresti si acest material video.
sursa imagine: publicdomainvectors.org