Trainspotting – 1996 – Film cu droguri

Cu totii avem vicii, mai periculoase sau mai nu, imorale sau nu, ilegale sau nu. Viciu poate fi orice iti aduce placere de la machiaj la mancare. Exagerez un pic dar ai inteles ideea.

Astia cinci din Trainspotting au insa niste pasiuni mai dubioase de atat, de genul celor care l-au bagat in belea si pe Sisu, acum cativa ani. Da, vorbesc de heroina si da, vorbesc de un film cu droguri sau de un film despre droguri.

Cu asta isi cam petrec timpul Mark, Spud, Tommy si Sick Boy. Al cincilea din grup este Begbie, dar el nu baga heroina, el baga pumni pe gat. Pe cine prinde, cafteste cu sau fara motiv, nu conteaza.

Viata pe care o duc ii cam fac sa mearga pe drumuri alunecoase. Heroina nu e ieftina, deloc si nici unul dintre ei nu munceste. Ca atare au nevoie de diferite forme de a face rost de bani. Din cauza asta Spud ajunge un pic pe la parnaie iar Mark, intr-un program de dezintoxicare. Nu prea functioneaza insa si o ia de la capat, ulterior.

Pana la urma insa, Mark incearca sa-si construiasca o plictisitoarea viata reala cu munca si toate astea. Tovarasii… nu prea il lasa sa faca asta si se trezeste prins intr-un alt fel de capcana.

Hai sa vedem un pic personajele:

Mark Renton – poate cel mai smart din grup si cel cu mai mult auto-control; baga heroina pana se sparge dar tot el reuseste sa se lase. Desi pare cinstit si nu vrea sa se mai bage in nici un fel de combinatie… viata il face pana la urma sa faca altceva.
Spud – idiotul grupului. Vrea droguri si distractie si cam atat. Face puscarie pentru ca de, e suficient de tampit sa se lase prins.
Sick Boy – drogalau si asta dar pus pe combinatii. Traieste cumva intr-o lume a lui care il face sa viseze mereu la lovitura vietii.
Tommy – un altfel de drogalau, mult mai periculos ca ceilalti, de aceea are si un traseu diferit
Begbie – un tip de belea, tare pe pumn. Drogul sau este violenta pe care o foloseste fara discernamant.
Diane – o pustoaica dornica de senzatii tari, fara respect pentru lege si pentru mai nimic. Vrea dickstractie si ceva droguri dar nu din alea urate.

Nu prea ma omor dupa filme cu droguri, pentru ca prezinta o parte foarte urata si nu prea vreau s-o vad. Trainspotting insa, este un film cu un scenariu bun, interesant si o poveste bine inchegata.  Fiecare drogat in parte este urmarit de camera, chiar daca nu este neaparat personaj principal. Anumite caracteristici se regasesc insa la toti, pentru ca drogul asta face, dintr-un anumit punct de vedere.

Regizorul ne arata si cum actioneaza drogul asupra fiecaruia si care este lupta cu acesta. Fara sa-si propuna asta, dar cred ca filmul asta este una din cele mai bune campanii anti-drog ever. Scoate in evidenta partile negative ale drogurilor, mizeria pe care o aduc in viata si distrugerea provocata de ele. Nu mai zic de adictie, partea cea mai urata. Se vad clar consecintele acestora, nebunia, depresia si frustrarea adusa in viata de aceste ingrozitoare substante.

Asa ca, inainte sa iei droguri, sau cel putin droguri de mare risc, pofteste si vezi acest film, poate te mai gandesti.

Pentru cine stie filmul, a aparut si partea a doua, Trainspotting 2 anul acesta, nu l-am vazut inca (dar e pe lista). Am inteles ca reia povestea celor cinci, douazeci de ani mai tarziu. Cam ca in cartea lui Alexandre Dumas.

Daca ti-am deschis apetitul, iti recomand si alte filme cu droguri dar si cu drogati cum ar fi Pulp Fiction, How High, seria Friday, Weed, Alpha Dog, Training Day sau genialul A Clockwork Orange. Tot despre droguri este vorba si in Jackie Brown, regizat de Tarantino.

Daca ti-a placut articolul, nu uita sa te abonezi (completezi casuta din dreapta sus) si vei primi articolele pe mail, imediat ce le postez.

Sursa imagine: facebook official Trainspotting

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *