coperta carte traga serpilor de adrian grigore

Traga Serpilor de Adrian Grigore

Traga Serpilor de Adrian Grigore dar articolul acesta ar mai trebui sa se numeasca si „sau cum sa nu faci o recenzie”. Ma rog, oricum nu am pretentia ca sunt un critic literar, scriu despre carti pentru ca imi plac si scriu ce am inteles eu din ele.

Am zis insa ca ar trebui sa aiba acel nume pentru ca am citit cartea cu cateva luni in urma si am uitat sa scriu despre ea la momentul oportun. Este insa o carte foarte buna si vreau sa o recomand asa ca voi face tot posibilul sa fiu cat mai exact.

Cartea am cumparat-o de la un anticariat si asa cum am mai zis si in trecut, am cumparat-o pentru ca m-a intrigat coperta si titlul. Si sa vreau insa si nu aveam cum sau de unde sa ma informez cu privire la aceasta carte. Pentru ca nu exista nicio informatie pe internet despre ea.

Cine e Adrian Grigore?

Nici despre autor nu stiam nimic, am gasit o singura descriere pe Amazon, culmea. De acolo am aflat ca Adrian Grigore, este nascut in 1956, in satul Humele din Arges. A absolvit facultatea de electronica din Romania si din 1977 lucreaza la ceva institutie de studiu a seismelor.

Traga Serpilor, a aparut in 1998, a fost urmata de Alerta maxima si in 2004 de Ultima iarna – roman tradus si in engleza.

Traga Serpilor nuvela istorica

Mai intai, sa incepem de la cuvantul traga. Habar nu aveam ce inseamna, noroc cu dexul. Are multe sensuri, foarte multe dar aici are sensul de vale, trecatoare, cararuie.

Sa vorbim acum despre personaje si acestea sunt… mi-ar face mare placere sa iti zic niste nume dar memoria mea lasa de dorit, am omis sa-mi iau notite la momentul citirii (cum procedez de obicei) si le-am uitat numele.

Nu am uitat insa subiectul cartii si de ce mi-a placut. Nu degeaba are „serpi” in nume, pentru ca asa se si impleteste povestea. Ataca dintr-un anumit punct de vedere diferenta de clasa dar si diferenta de neam. Avem in prim-plan o problema intre taranii romani (undeva prin Transilvania) si unul din boierii de acolo. Un domn pus pe pradaciune si avere. Era foarte interesat de afacerile cu cirezi, ii placea sa vanda vite. Acum daca toate vitele vandute erau ale lui sau se nimerea sa mai fie si ale taranilor… na, alta problema. El nu prea facea diferenta intre proprietatea lui si ale altora.

Avea de asemenea in subordine si o gasca de arnauti, practic infractori platiti care se ocupau de intimidarea victimelor, biciuire, schinguire etc. Pentru suma corecta si la porunca bossului, faceau orice – puneau foc, rapeau fete pentru placerea boierului si a invitatilor sai, inmulteau vitele ca prin minune s.a.m.d. Genul de oameni care in ziua de azi, ar fi bifa cam tot ce se poate din codul penal.

In acest haos si acest scandal dintre cele doua parti, apare un personaj misterios. Un soi de James Bond dar calare sau hai sa-i spunem Margelatu. Nimeni nu prea stie cu ce se ocupa acest domn, pare trimisul unui om de afaceri dar nu prea e, pare prostalau dar nu prea e, dificil.

In paralel, avem si o alta poveste care se impleteste cu aceasta prin diverse personaje de legatura.

Cum iti suna haiducii si nu ai lui 7 Cai (Marga Barbu uff)? Personaje romantice ale istoriei noastre, apar cumva si aici. Doar ca aici e vorba de o ceata disparuta de multa si de o comoara ingropata undeva… ia ghici unde? Sunt multe personaje care pleaca pe urma acestei comori. Multi se duc, putini se intorc.

Se va gasi comoara? Se va face dreptate? Isi vor recupera taranii avutul? Si-o ia boierul ala mafiot si abuziv pe coaja?

Intrebari la care gasesti raspuns doar daca citesti cartea. Din ce am vazut e disponibila pe la diverse anticariate sau pe site-uri de vanzari.

O recomand cu mare, mare drag, mi-a placut foarte mult cartea, foarte interesanta si atractiva.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *