Totul e marketing, e de bine sau e de rau?

Lumea din ziua de azi, e mult mai nisata si mai targetata ca acum 100 de ani. Publicitatea profesionista a aparut undeva pe la la inceputurile lui 1900. Thomas J. Barrat este considerat parintele publicitatii profesioniste din ziua de azi, cel putin daca vorbim de marketing-ul de brand. Cred ca el a devenit marketer dintr-o necesitate, fiind patronul unei firme ce se ocupa de productia de sapun, pe numele sau Pears.

Dar articolul nu este despre istoria publicitatii si inceputuri sau sfaturi, pentru asta iti recomand sa citesti Metode testate de publicitate, de John Caples – considerat unul din cei mai buni copywriteri din toate timpurile.

Ci este despre cum a transformat marketing-ul lumea. Cu 200 de ani in urma, nu exista asa ceva. Oamenii isi vindeau produsele la targuri si strigau diferite sloganuri ca sa atraga atentia. Inca se mai practica, mai gasesti vanzatori mai indrazneti care mai fac glumite, isi lauda produsele verbal etc. Dar nu era ceva organizat in sensul acesta. Odata cu aparatia ziarelor, publicitatea a prins aripi. Pentru ca in acele ziare s-au putut insera anunturi, astfel incat era mult mai usor de promovat ceva.

In ziua de astazi, cam totul este insa marketat si targetat. Si asta se intampla si in domeniul creatiei. La baza articolului sta un articol sau ceva ce am citit despre unul din filmele mele preferate, Alien. Din pacate nu-l mai gasesc, dar scria acolo ca la inceput, rolul principal trebuia sa-l aiba un barbat. Dar in urma unor studii de piata, au decis sa aleaga o femeie, publicul reactiona mai bine la asta. Intelegi?

La lucruri de acest gen ma refer. Marketing-ul este un lucru bun dar poate influenta naturalul, creatia naturala. Eu nu cred ca artistii celebri fie ei muzicieni, fie ei pictori, scriitori etc. au facut asta pe baza unor studii. Picasso sunt convins ca a pictat din vocatie si nu si-a ales tablourile in functie de studiile de piata.

Despre asta vorbesc. Scrii pentru ca ai ceva de spus, ai o idee pe care vrei sa o transmiti sau scrii ca sa fii pe trend? Daca lucrezi la o agentie, te inteleg, e un job, scrii ce e nevoie. Dar daca vrei sa scrii o carte de exemplu, eu zic s-o scrii fara sa te gandesti la ce ar prinde la public, ce cauta ei. Sau nu asta trebuie sa fie motivatia principala.

Cand dorinta de a castiga bani sau chestii de genul asta influenteaza radical creatia, marketing-ul se transforma cred dintr-o unealta buna in una mai putin buna. Tine cont si de public in ceea ce faci dar fa ceea ce vrei sa faci in principal, asa cum ai gandit-o si simtit-o tu.


sursa imagine: rawpixel.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *