1960 Rudolph Fritz - Tigrii din Himalaia

Tigrii din Himalaia

Salve. Cartea aceasta „Tigrii din Himalaia” scrisa de Fritz Rudolph este una mai speciala pentru mine. Este o carte pe care am cumparat-o de la Targul Cartii (prieteni mai vechi ai mei) intr-un pack cu alte 8-9 carti. Am cumparat-o pe neve ca sa fiu sincer fiindca mi-a placut mult coperta. Am citit-o insa si n-am regretat deloc ca am cumparat-o. Clar ar trebui sa fie pe lista de carti de citit a oricui.

coperta tigrii din himalaia
https://infrasunete.eu

Sinopsis „Tigrii din Himalaia”

Cartea este un soi de roman-jurnal sau roman-documentar, nici nu stiu cum sa-i spun. Din punctul meu de vedere, se imbina perfect fantezia sau ma rog literatura cu realitatea. Este cu si despre serpasii din Himalaia, serpasi ce primesc oficial supranumele de „tigri” daca depasesc o anumita inaltime. Sunt relatate cu precizie de asemenea si cam toate tentativele de escalada. In centrul povestii pana spre final este Ciong Norbu, serpas ce devine unul dintre cei mai buni tigri nascut vreodata si un foarte pregatit om pentru cineva din rasa sa.

Este o carte destul de profunda, am intalnit pe alocuri si citate care m-au suprins prin profunzime, prin realism si prin claritate. Mi se pare mai reale ca oricand desi cartea cred ca e scrisa prin ’60. Mi-au placut mult si ilustratiile cartii dar si pozele de pe Everest.

Va las mai jos cu fragmente din carte si cu ilustratii.

ilustratie carte tigrii din himalaia
https://infrasunete.eu

Toti? Nu chiar toti – unii n-o sa vrea sa schimbe nimic; ei vor sa existe todeauna saraci si bogati, si ii asmut pe hindusi impotriva musulmanilor, pe gurcasi impotriva indienilor, pe saraci impotriva saracilor. Pentru ca din asta traiesc. Traiesc din faptul ca saracii raman ignoranti. De aceea trebuie sa inveti, Ciong Norbu, toti sa invete, si atunci stapanii nu vor mai avea putere asupra slugilor. Iar slugile nu vor mai avea nevoie de stapani, caci vor fi ei insisi stapani in tara lor!

-V-ati facut bata albilor! Dobitocilor, vreti sa bateti oamenii pentru ca sunt mai nevolnici decat voi?

ilustratie carte tigrii din himalaia
https://infrasunete.eu

Dar daca ar veni unul care poate cara mai mult decat voi, v-ati lasa ciomagiti de el? Haide, dati-i drumul de aici, nu e bine sa vada sahibii ca oamenii de culoare ii bat pe ai lor ca sa se puna bine cu ei!

-Dar de ce scrie la ziar daca nu e adevarat?

-Pentru ca cei care fac ziarul castiga bani cu astea! Stirile senzationale fac sa se vanda bine ziarele si se platesc bine! De alfel, din cele ce-s scrise in ziare – engleze sau indiene – foarte putine sunt adevarate. Oamenii care tiparesc ziarele sunt tot muncitori ca si noi, dar stapanii tipografiilor si cei care scriu pentru ziar vor ca oamenii sa ramana prosti, sa le fie frica. Ori le dau sa citeasca lucruri impresionante, pentru ca oamenii simpli sa nu-si dea seama cat de apasatoare este mizeria lor si sa nu le treaca prin minte sa scape de cei care scriu minciunile din ziare si de stapanii fabricilor, si in general sa nu incerce sa scapde de saracia lor! Asta e, si nimic mai mult!

leva carte tigrii din himalaia
https://infrasunete.eu

Cam atat pentru astazi. „Tigrii din Himalaia” mi-a facut pofta sa recitesc „Tigrii Malaeziei” scrisa de Emilio Salgari. N-au legatura una cu alta, insa probabil numele m-a facut sa ma gandesc la respectiva carte si serie de carti. Daca v-a placut articolul,va rog sa dati un share pe oricare retea de socializare vreti voi! Va astept de asemenea sa va uitati si prin celelalte recenzii carti.

Sanatate!

Psstttt! Mai sunt carti despre Himalaia o gramada, fiind cel mai inalt munte al Terrei (daca masuram de la nivelul solului) era si normal sa starneasca fantezia oamenilor inca din cele mai vechi timpuri. Eu am mai cautat si altele si am m-am oprit asupra celor 4 , insa nu stiu sigur pe care sa o iau. Daca aveti sugestii, va rog, nu ezitati.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *